Kliba VMI vadovo kėdė, į ją gali grįžti V. Latvienė

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovas Modestas Kaseliauskas pateko į Finansų ministerijos vadovų nemalonę. Jį visais būdais bandoma išversti iš posto, į kurį, portalo lrytas.lt žiniomis, pretenduoja ministro Rimanto Šadžiaus patarėja Violeta Latvienė, anksčiau jau vadovavusi Mokesčių inspekcijai.

V.Latvienė jau vadovavo VMI iki 2005 m.<br>J. Stacevičius
V.Latvienė jau vadovavo VMI iki 2005 m.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jul 25, 2013, 5:42 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:51 PM

Kai prieš kelis mėnesius laikinuoju VMI direktoriaus pavaduotoju tapo Seimo nario socialdemokrato Broniaus Bradausko sūnus Dainoras, stebėtojai juokavo, kad M. Kaseliauskas galės būti ramus dėl posto ateinančius ketverius metus. Atrodo, kad jie klydo.

Tai, kad VMI ir naujosios Finansų ministerijos vadovybės santykiai įtempti, liudija ministerijos atstovų retorika. Iš pradžių ant M. Kaseliausko buvo kariami šunys dėl nesurenkamų mokesčių į valstybės biudžetą. Pastaruoju metu surenkant daugiau pinigų, Finansų ministerija ketvirtadienį pranešė VMI pradedanti tarnybinį patikrinimą dėl tariamų pažeidimų, kuriuos nustatė Valstybės kontrolė.

Kalbėti apie asmeniškumus nenori

„Ar pasitikite Mokesčių inspekcijos vadovu M. Kaseliausku?“ Į šį portalo lrytas.lt klausimą finansų ministras R. Šadžius neatsakė. Jis patarė kreiptis į jo patarėją viešiesiems ryšiams Rosvaldą Gorbačiovą.

Pastarasis taip pat negalėjo pasakyti, ar ministras pasitiki VMI vadovu, nes tai yra asmeninis klausimas, tačiau R. Gorbačiovas teigė, kad žerdamas priekaištus Mokesčių inspekcijai ministras atsiriboja nuo asmeniškumų. Jam esą svarbiausias geras institucijos darbas ir sėkmingai pildomas valstybės iždas.  

„Bet kurios institucijos vadovas turi sugebėti prisiimti atsakomybę už veiklos rezultatus. Ministras yra ne kartą minėjęs, jog svarbiausias dalykas, kalbant apie Mokesčių inspekcijos veiklą, kad būtų efektyvi mokesčių rinkimo sistema. Šitas teiginys daug ką pasako. Ministras nenori kalbėti apie jokius asmeniškumus“, - teigė R. Gorbačiovas.

Pasak ministro atstovo, Finansų ministerijos sudarytos darbo grupės dėl mokesčių surinkimo ar šiuo metu pradedamas tarnybinis patikrinimas dėl Valstybės kontrolės audito nėra susijusios su personalijomis. Esą pradėti tarnybinį patikrinimą ministeriją pavedė pati Valstybės kontrolė.

VMI vadovas M. Kaseliauskas apie galimus nesutarimus su ministerija nekalba. Jis tvirtina, jog VMI ir Finansų ministerijos santykiai yra konstruktyvūs ir darbiniai. 

"VMI turi atlikti savo funkcijas, o atsakomybę turi prisiimti vadovybė. Nesurenkami  mokesčiai į biudžetą, taip pat ir Valstybės kontrolės pastebėti pažeidimai kelia tam tikrų abejonių, ar institucijos vadovas tikrai dirba atsakingai. Finansų ministro pavedimu atliekamas tyrimas dėl VMI vadovo Modesto Kaseliausko, palaukime jo rezultatų", - tokią premjero Algirdo Butkevičiaus nuomonę apie VMI vadovą portalui lrytas.lt pranešė jo atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Rado įstatymų pažeidimų

Valstybės kontrolė ketvirtadienį pranešė, kad VMI mokesčių fonde nesudaryti apskaitos registrai ir tarpinės finansinės ataskaitos, kuriant mokesčių apskaitos informacinę sistemą, testavimo rezultatai priimti neįsitikinus, kad ji atitinka reikalavimus, o gyventojų pajamų mokestis tarp valstybės ir savivaldybių biudžetų ne visada paskirstytas teisėtai.

Reaguodamas į tai R. Šadžius nurodė atlikti tyrimą dėl M. Kaseliausko galimai padaryto tarnybinio nusižengimo, nors dar neaišku, kuris VMI darbuotojas galimai nusižengė.

Panašias išvadas Valstybės kontrolė dėl VMI veiklos buvo pateikusi ir praėjusiais metais, kai finansų ministre dirbo Ingrida Šimonytė. Tąkart ministerija jokių M. Kaseliausko kaltės faktų nenustatė.

Prieš kurį laiką M. Kaseliauskas iš Finansų ministerijos sulaukė kaltinimų dėl prasto biudžeto surinkimo. Tiesa, pastaruoju metu premjeras Algirdas Butkevičius ėmė kalbėti, kad biudžeto surinkimas gerėja.

Seimo opozicijos atstovas konservatorius Jurgis Razma stebisi, kad R. Šadžiaus ir M. Kaseliausko santykiai įtempti, nes pastarasis VMI vadovu tapo valdžioje esant socialdemokratams.

„Greičiausiai ministras taip bando rasti kaltą dėl to, kad pinigai į valstybės biudžetą renkami prastai. Kai kurie rodikliai blogesni nei praėjusiais metais, nors ekonomika auga. Kaltinant VMI vadovą galima pasiteisinti prieš valdančiąją koaliciją, nuimti įtampą. Ministras nervinasi ir tai aiškiai matoma“, - kalbėjo politikas.

Turi patyrusį kadrą

Portalo lrytas.lt šaltiniai teigia, kad į VMI vadovo postą yra rimtai nusitaikiusi R. Šadžiaus patarėja mokesčių klausimais Violeta Latvienė. Ji jau vadovavo VMI 2002-2005 m. ir esą mielai ten grįžtų.

Po to V. Latvienė dirbo „Achemos grupėje“ ekonomikos ir finansų direktore. Mirus Bronislavui Lubiui ji pasitraukė iš „Achemos“ ir šių metų pradžioje įsidarbino Finansų ministerijoje. Čia ji jau dirbo 1995-2000 metais – buvo departamento direktoriaus pavaduotoja, o po to – finansų viceministre.

Susisiekti su V. Latviene portalui lrytas.lt nepavyko. Ji nekelia tarnybinio telefono ragelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.