Žinomi žmonės papasakojo, kodėl išreiškė paramą homoseksualams

Šeštadienį vykusios lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų (LGBT) eitynės susilaukė daug žiniasklaidos dėmesio ne tik todėl, kad jose žygiavo organizatorių – Lietuvos gėjų lygos atstovai, ar todėl, kad po ilgų teisinių kovų LGBT bendruomenė galėjo įgyvendinti savo teisę – į taikius susirinkimus, bet ir todėl, kad šiose eitynėse, kitaip nei prieš trejus metus, dalyvavo gausus būrys visuomenės veikėjų, panūdusių išreikšti savo paramą LGBT bičiuliams – Lietuvos piliečiams.

Paulius Ambrazevičius su savo drauge šeštadienį dalyvavo eitynėse „Už lygybę“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Paulius Ambrazevičius su savo drauge šeštadienį dalyvavo eitynėse „Už lygybę“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jul 29, 2013, 4:21 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:02 PM

Eisenoje „Už lygybę“ žygiavo ne tik politikai Marija Aušrinė Pavilionienė, Giedrė Purvaneckienė, Dalia Kuodytė, bet ir drabužių dizainerė Julija Janus (Žilėnienė), humoristas Paulius Ambrazevičius, aktorius, rašytojas Arkadijus Vinokuras, režisierė Giedrė Beinoriūtė, jidiš filologijos profesorius Dovidas Katzas.

P. Ambrazevičių dalyvauti eitynėse paskatino šių asmenų socialinė nelygybė, esą kai kyla diskusijos dėl LGBT asmenų teisių, jis visuomet stoja į jų pusę:

„Visuomet pasisakau už šių asmenų teisinį lygiateisiškumą – galimybę įteisinti savo santykius. Neturėdami galimybės sudaryti partnerystės šie asmenys neįgyja galimybių paveldėti partnerio turto ar gauti duomenų apie artimo sveikatą, šiam susirgus. Būtent už tokias teises pasisakau“, – apie savo dalyvavimą šeštadienį vykusiose eitynėse kalbėjo humoristas.

Humoristas nesinervina dėl savo klausytojų, tiesa prisipažino, kad tam tikrų žmonių reakcija nustebino: „Tam tikri draugai mane nustebino, bet tai neprivers pakeisti mano įsitikinimų. Eitynėse dalyvavau su savo drauge. Ji mane palaikė ir paskatino dalyvauti. Manome, kad pasielgėme teisingai.“

P. Ambrazevičius važiavo Lietuvos gėjų klubo „Soho“ autobusu, kuriame buvo linksma ir nesijautė žmonių agresijos: „Važiuodami autobusu jautėme didžiulį žmonių palaikymą. Žinoma, buvo ir protestuojančių, tačiau plojančių ar plevėsuojančių vaivorykštinėmis vėliavėlėms tarp žiūrovų taip pat buvo.“

Žinomas rašytojas ir publicistas Arkadijus Vinokuras visuomet pasisako už LGBT teises, jam keistai atrodo besipriešinantys eitynėms, esą bandymas paneigti mažumų teises, tai – veiksmas nukreiptas prieš demokratiją ir Lietuvą.

„Demokratinės teisės – teisė išreikšti savo nuomonę, teisė į taikius susirinkimus – priklauso visiems. Ginti demokratines teises – kiekvieno piliečio pareiga“, – įsitikinęs jis.

Eitynėse taip pat dalyvavo ir Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės katedros vedėjas Vytautas Mizaras, Konkurencijos tarnybos vadovas Šarūnas Keserauskas, „Jaunimo linijos“ vadovas psichologas Paulius Skruibis, „Vaikų Linijos“ vadovas Robertas Povilaitis.

Viena savanorė pasakojo, kad paauglystėje, kai buvo sunku, ji norėjo paskambinti į „Jaunimo liniją”, tačiau nežinojo, ar jai galima, nes ji – homoseksuali.

„Savo dalyvavimu norėjome parodyti, kad esame atviri, kad kuo mažiau jaunų žmonių galvotų, jog žmogiškas supratimas ir palaikymas – ne jiems. Mes siekiame, kad jauni žmonės dalytųsi sunkumais ir rinktųsi gyvenimą. Mūsų veikla skirta visiems, nepaisant lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, negalios, religijos ar pažiūrų“, – sakė psichologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.