D. Grybauskaitė ir Sh. Peresas pagerbė Holokausto aukas

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su valstybiniu vizitu į Lietuvą atvykusiu Izraelio prezidentu Shimonu Peresu aplankė Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centrą. Vėliau Lietuvos ir Izraelio vadovai Panerių memoriale pagerbė Holokausto aukų atminimą.

Minėjimas Paneriuose.<br>M. Kulbis
Minėjimas Paneriuose.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 1, 2013, 11:38 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:24 AM

Prieš daugiau kaip 10 metų įsteigtame centre valstybių vadovai apžiūrėjo Lietuvos žydų kultūros paveldo ir šiuolaikinio meno ekspoziciją, susipažino su švietėjiška centro veikla. Čia vykdomos įvairios edukacinės programos, rengiamos konferencijos ir kultūros renginiai, kurių metu skleidžiamos istorinės tiesos, minties laisvės ir žmogaus teisių vertybės, pagarba kitoms kultūroms ir tradicijoms.

Po apsilankymo Tolerancijos centre šalių prezidentai dalyvavo Holokausto aukų pagerbimo ceremonijoje Panerių memoriale.

„Stovime ant žemės, sugėrusios tūkstančių žmonių kraują. Ir turbūt teisingiausia čia būtų tylėti, nes sunku rasti žodžių, kuriais įmanoma išreikšti Holokausto siaubą. Antrojo pasaulinio karo metais čia nužudyta apie šimtas tūkstančių įvairių tautybių žmonių, daugiausia - žydų. Visi jie turėjo vardus ir pavardes, šeimas, namus ir darbus.

Buvo mūsų draugai, kaimynai, dirbantys Lietuvoje ir Lietuvai“, - sakė prezidentė.

Pasak šalies vadovės, laikas niekada neužpildys tos skaudžios tuštumos, kuri liko netekus darbščios ir kūrybingos bendruomenės, kūrusios Šiaurės Jeruzalę.

„Prisimindami praeitį, kurkime ateitį. Privalome atminti ir pagerbti žuvusiuosius. Turime atminti ir tuos, kurie vykstant Holokausto siaubui nešė viltį ir šviesą - šimtus žydus gelbėjusių ir savo gyvybėmis rizikavusių teisuolių. Amžina pagarba jiems“, - sakė prezidentė.

Daugiau kaip 830 lietuvių, gelbėjusių žydus, yra suteiktas garbingas Pasaulio tautų teisuolio vardas.

Pagerbdamas žuvusiuosius Izraelio prezidentas sukalbėjo žydų maldą „Kadish“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.