Sh. Peresas: „Už kraujo praliejimą Paneriuose nebus atleista“

Izraelio prezidentas Shimonas Peresas, ketvirtadienį Panerių memoriale pagerbdamas holokausto aukų atminimą, sakė, kad Izraelis gerbia prezidentės Dalios Grybauskaitės pastangas įamžinti atminimą ir šviesti jaunimą apie šią gėdingą istorijos dėmę, siekiant užtikrinti, kad tai niekada nepasikartotų.

Pagerbdamas žuvusiuosius Izraelio Prezidentas sukalbėjo žydų maldą „Kadish“.<br>M. Kulbis
Pagerbdamas žuvusiuosius Izraelio Prezidentas sukalbėjo žydų maldą „Kadish“.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 1, 2013, 5:31 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:01 AM

Izraelio valstybės vadovas pažymėjo, kad visada būtina mokyti vaikus nepasiduoti tamsai, ir kad Lietuva šios pareigos ėmėsi rimtai ir atsakingai.

„Neseniai sukurta Lietuvos demokratija pagrįsta drąsa ir tolerancija, laisve pagrįsta ateities vizija. Lietuvos žmonės suprato, kad norint užauginti naują tolerantišką kartą, svarbiausia drąsiai priimti baisią istorinę praeitį.

Už kraujo praliejimą Paneriuose nebus atleista, kol čia išmoktos pamokos netaps visos žmonijos praeitimi“, - pažymėjo Lietuvoje su valstybiniu vizitu viešintis Izraelio prezidentas.

„Vilnius buvo laikomas Lietuvos Jeruzale, kur daug žadanti ir energinga žydų bendruomenė kūrė savo gyvenimą. Šiuose slėniuose netikėtai nužudyta trečdalis Lietuvos žydų. Dabar prieš mus plyti tik masinė kapavietė.

Nekalti vyrai ir moterys, kūdikiai ir vaikai buvo išrengti, nustumti ir sumesti ant šalto šios duobės dugno. Jų kūnus kankino ir degino iš arti paleistų šūvių grandinės. Žudynių slėnyje Paneriuose nebuvo dujų kamerų. Buvo žudoma tiesiogiai. Fiziškai. Tiksliai. Tiesiog nuspaudžiant gaiduką. Vieną po kito. Diena po dienos. Po penkis šimtus kasdien. Be pertraukų. Be gailesčio. Negalvojant. Visiškai nesusimąstant. Žudikai. Žudymas buvo jų amatas.

Istorija nebuvo liudijusi tokio žiaurumo. Išgyveno vos keletas. Iš sudegintų kūnų liko tik dvasia. Amžinoji dvasia. Susidūrusi su blogiu. Ši dvasia leido mūsų žmonėms išsaugoti žmogiškumą. Mūsų moralinis raginimas Tikkun Olam (hebrajų kalba reiškia „pagerinti pasaulį“ arba „pagydyti pasaulį“, - vert. pastaba) buvo nulietas iš kulkų švino“, - kalbėjo Izraelio valstybės vadovas.

Sh. Peresas pabrėžė, kad Paneriai yra perspėjimas mums visiems ir ateities kartoms, kad niekada, nė akimirkai negalime apleisti savo misijos kovoti prieš rasizmą, antisemitizmą ir masinį naikinimą. „Vilniuje buvo 200 bažnyčių ir 110 sinagogų, o mes žinome, kad danguje yra tik vienas Dievas.

Tad melskimės kartu, kardus ir karą pakeiskime tautų brolybe ir draugyste. Melskime taikos visiems žmonėms, visoms tautoms ir ateities kartoms. Izraelio Valstybė yra gyvas triumfo prieš Holokausto siaubą įrodymas. Išgyvenusiųjų bastionas. Duoklė šešių milijonų žydų svajonėms. Nepaisant Holokausto, Izraelis yra 1,5 mln. nužudytų vaikų nutrūkusių svajonių tąsa, vaikų, nužudytų gyvenimo aušroje.

Pagerbdamas žuvusiuosius Izraelio Prezidentas sukalbėjo žydų maldą „Kadish“.

„Stovime ant žemės, sugėrusios tūkstančių žmonių kraują. Ir turbūt teisingiausia čia būtų tylėti, nes sunku rasti žodžių, kuriais įmanoma išreikšti holokausto siaubą. Antrojo pasaulinio karo metais čia nužudyta apie šimtas tūkstančių įvairių tautybių žmonių, daugiausia - žydų. Visi jie turėjo vardus ir pavardes, šeimas, namus ir darbus.

Buvo mūsų draugai, kaimynai, dirbantys Lietuvoje ir Lietuvai“, - sakė Prezidentė D. Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, laikas niekada neužpildys tos skaudžios tuštumos, kuri liko netekus darbščios ir kūrybingos bendruomenės, kūrusios Šiaurės Jeruzalę.

„Prisimindami praeitį, kurkime ateitį. Privalome atminti ir pagerbti žuvusiuosius. Turime atminti ir tuos, kurie vykstant Holokausto siaubui nešė viltį ir šviesą - šimtus žydus gelbėjusių ir savo gyvybėmis rizikavusių teisuolių. Amžina pagarba jiems“, - sakė prezidentė.

Daugiau kaip 830 lietuvių, gelbėjusių žydus, yra suteiktas garbingas Pasaulio tautų teisuolio vardas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.