Diplomatinis skandalas tapo iššūkiu L. Linkevičių pavaduojančiam J. Olekui

Skandalas, po kurio Užsienio reikalų ministerijos (URM) Generalinė inspekcija pradėjo tyrimą, tapo tikru iššūkiu L. Linkevičių pavaduojančiam J. Olekui.

Laikinai užsienio reikalų ministro pareigas einantis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas tvirtina, kad tokios diplomatų kalbos apie užsienio šalis negali būti toleruojamos.<br>V. Balkūnas
Laikinai užsienio reikalų ministro pareigas einantis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas tvirtina, kad tokios diplomatų kalbos apie užsienio šalis negali būti toleruojamos.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-08-02 18:47, atnaujinta 2018-03-02 04:45

Lietuvos ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška ir ambasadorius Azerbaidžane Artūras Žurauskas yra iškviesti į Lietuvą dėl trečiadienį svetainėje youtube.com paskelbtų pokalbių įrašų, kuriuose galimai užfiksuoti Lietuvos diplomatai.

Įrašuose diplomatai aptaria premjero Algirdo Butkevičiaus būsimą kelionę į Sankt Peterburgą, kalba apie ministerijos vadovų bendravimo stilių.

Pokalbiuose kritikuojama URM vadovybė. Esą atsainus ministerijos vadovybės požiūris lemia ir keistų iniciatyvų Vilniuje atsiradimą. Diplomatai palietė ir itin jautrią temą – Azerbaidžano bei Armėnijos santykius.

J. Olekas portalui lrytas.lt tvirtino, kad toks diplomatų elgesys, kai net ir nedarbo metu kalbant apie užsienio šalis vartojamas nekorektiškas tonas, negali būti toleruojamas:

„Diplomatai turi galvoti ką kalba – turi žinoti, ką galima kalbėti, ko nedera sakyti. Net ir privačiuose pokalbiuose aukšto rango asmenys turėtų vengti tokių nekorektiškų kalbų“, – sakė jis.

Ministro įsitikinimu, informaciją fiksavo ir paskleidė – ne mėgėjas. Tai – viena informacinių kovų formų: „Tik tam tikros specialiosios tarnybos turėjo galimybę užfiksuoti informaciją ir ją savais tikslais paviešinti.

Mes turime rimtų komunikavimo kanalų, juos reikia tinkamai naudoti, kad tokių informacijos nutekėjimų nebūtų.

Mes vertinsime ir tikrinsime, kaip ši informacija buvo paviešinta. Krašto apsaugos ministerija perima Valstybinių ryšių centrą, tuomet dėsime visas pastangas, kad ryšių ir duomenų perdavimo saugumas būtų tinkamai užtikrintas“, – sakė jis.

Neatlaikė rusų provokacijos?

Politologas Raimundas Lopata teigia, kad  Lietuvos ambasadoriaus Azerbaidžane Artūro Žurausko sprendimas pasitraukti iš pareigų yra klaida. Taip pat, anot R. Lopatos, šio žingsnio nevertėtų laikyti garbingu, kaip tai padarė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Manau, kad šiuo metu daroma labai didelė klaida, džiaugiantis vieno iš mūsų ambasadorių drąsa atsistatydinti ir giriant tai kaip vyrišką poelgį. Turiu galvoje užsienio reikalų ministrą. Tai gali virsti katastrofa Lietuvos diplomatinei tarnybai ir kelti didžiausią grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui“, – lrt.lt sakė politologas.

R. Lopatos žodžiais, tokiu žingsniu Lietuva tarsi legalizuoja „rusų nelegaliai panaudotą instrumentą“. Anot jo, naiviai tikimasi, kad viskas baigsis paviešinus vieną įrašą, nors gali būti ir kitų įrašų. „Ką darysim po to, kai paskelbs dar kelis?“ – svarsto jis, kalbėdamas su portalu lrt.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.