Ministras V.Mazuronis nepamiršo Seime ištikimai tarnavusios patarėjos

Svarbiam ministerijos barui turi vadovauti savas žmogus. Regis, taip mano aplinkos ministras, vienas „tvarkiečių” lyderių Valentinas Mazuronis.

V. Mazuroniui atrodo normalu, kad buvusi jo, kaip Seimo nario, padėjėja dabar užėmė skyriaus vedėjo pareigas jo vadovaujamoje Aplinkos ministerijoje.<br>J. Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
V. Mazuroniui atrodo normalu, kad buvusi jo, kaip Seimo nario, padėjėja dabar užėmė skyriaus vedėjo pareigas jo vadovaujamoje Aplinkos ministerijoje.<br>J. Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Aug 5, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:06 AM

Iš Seimo nario padėjėjo – tiesiai į ministerijos skyriaus vadovo postą. Tokiu karjeros šuoliu gali džiaugtis V. Mazuronio, kaip Seimo nario, padėjėja Giedrė Buivydaitė, ką tik tapusi jo vadovaujamos Aplinkos ministerijos Visuomenės informavimo projektų valdymo skyriaus vadove, rašo „Lietuvos rytas".

Laimėti konkursą G. Buivydaitei neturėjo būti labai sunku – mat reikalavimų pretendentams kartelė konkurso sąlygose buvo pakelta tik šiek tiek virš grindų. Tačiau pats ministras, žinoma, teigia, kad viskas daroma tik dėl skaidrumo, o pats konkursas – teisėtas.

Vietoj vieno padalinio – du

Kone kiekvienas iš naujųjų šios valdžios ministrų savo valdose ėmė daugiau ar mažiau karpyti ir pertvarkyti iš buvusios dešiniųjų valdžios paveldėtą administracinę struktūrą.

Tokie pertvarkymai – patogus būdas ne tik perstumdyti kėdes – vienas atlaisvinant ar įkuriant naujas – bet ir į jas pasodinti savus ir patikimus žmones.

Ne išimtis buvo ir prie Aplinkos ministerijos (AM) vairo stojęs V. Mazuronis. Vienas jo žingsnių šia kryptimi – šį pavasarį buvo panaikintas AM Visuomenės informavimo ir viešųjų ryšių departamentas.

Vietoj jo įkurti du savarankiški – Visuomenės informavimo ir Visuomenės informavimo projektų valdymo – skyriai.

Pastarojo pagrindinis uždavinys – rengti ir prižiūrėti Europos Sąjungos paramos lėšomis finansuojamų projektų visuomenės informavimo klausimais vykdymą.

Tokie projektai – pavyzdžiui, ministerijos informacinės kampanijos apie aplinkosaugą šalies žiniasklaidoje ar internete, iš kurių kiekvienai skiriama šimtai tūkstančių litų.

Šią ministerijos veiklos sritį praėjusios kadencijos metu nuolatos krėtė skandalai, ant jos krito galimų neskaidrių užkulisinių sandorių šešėlis.

Reikalavimų kartelė – žemai

Netrukus po to, kai buvo įkurtas naujas ministerijos skyrius, paskelbtas konkursas į jo vadovo vietą.

Konkurso reikalavimai, palaiminti ir paties ministro parašu po pareigybės aprašymu, užimti vadinamosios A-15 kategorijos pareigas nebuvo labai griežti.

Nors, pavyzdžiui, ministerijų departamentų direktorių kategorija siekia 18-ąją, šio skyriaus vadovo postui užimti net nebuvo reikalaujama kokios nors vadovaujamo darbo patirties.

Aukštasis universitetinis arba jam prilygintas išsilavinimas, 3 metų darbo patirtis apskritai, o iš jų – vienų metų patirtis „projektų valdymo ar ryšių su visuomene srityje”, būti susipažinus su įvairiais ministerijos darbo sritį reglamentuojančiais įstatymais – štai iš esmės ir visi griežčiausiai ir konkrečiausi reikalavimai pretendentams.

Tad nieko keista, kad, be V. Mazuronio padėjėjos Seime, konkurse dalyvavo dar septyni pretendentai, bet jį prieš kelias dienas laimėjo būtent G. Buivydaitė.

Ministras: „Viskas teisėta”

G. Buivydaitė prieš kelerius metus yra dirbusi ir kito „tvarkiečio”, dabartinio aplinkos viceministro Almanto Petkaus, padėjėja Seime. Jos pavardė figūruoja ne tik tarp V. Mazuronio, bet ir jo sūnaus Andriaus Mazuronio padėjėjų parlamente.

G.Buivydaitės patirtis ryšių su visuomene srityje, matyt, ir buvo ta, kad dirbdama Seime ji rašydavo pranešimus spaudai dėl partijos „Tvarka ir teisingumas” pozicijos įvairiais politiniais klausimais.

Pats V. Mazuronis į klausimą, ar jo padėjėjos Seime pergalė konkurse ir jos ligšiolinis darbas tėra sutapimas, atsakė taip: „Jeigu konkursas teisėtas, nematau kokių nors problemų.

Nebuvau atrankos komisijos narys, į jos veiklą nesikišau ir jokių žinių apie kokius nors galimus pažeidimus neturiu.”

Ministras taip pat gynė sprendimą reformuoti buvusį ministerijos departamentą: „Anksčiau šiame ministerijos veiklos bare tikrai buvo labai daug neskaidrumų. Buvo pasirašomos sutartys su visokiomis viešosiomis įstaigomis ir panašiai.

Dabar konkursuose galės dalyvauti pačios žiniasklaidos priemonės, su kuriomis ir bus pasirašomos sutartys.”

V. Mazuronio teigimu, atskiro skyriaus informacinių kampanijų kontrolei ir reikėjo būtent todėl, kad žiniasklaidos priemonių, įskaitant ne tik nacionalines, bet ir rajonines, yra labai daug.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.