Prie Baltarusijos ambasados A.Beliackį palaikančius protestuotojus išvaikė policija

„Laisvę politiniams kaliniams Baltarusijoje, laisvę Alesiui Beliackiui! Mes – visi Alesiai!“ - prie Baltarusijos ambasados šaukė kaukėti žmogaus teisių gynėjai. Pirmadienį prie Baltarusijos ambasados išreikšta parama žmogaus teisių gynėjui A.Beliackiui. Lietuvių diplomatams atskleidus jo duomenis, A.Beliackis buvo nuteistas kalėti 4,5 metų griežto režimo pataisos kolonijoje.

Prie Baltarusijos ambasados surengta A.Beliackio palaikymo akcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prie Baltarusijos ambasados surengta A.Beliackio palaikymo akcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Aug 5, 2013, 3:11 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:47 AM

Žmogaus teisių gynėjai savo veidus slėpė po A.Beliacko nuotraukomis. Atvykę policijos pareigūnai fotografavo protesto dalyvius ir liepė atidengti veidus. Protesto dalyviai turėjo leidimą, tačiau policijos pareigūnai teigė apie akciją sužinoję tik pradėjus rinktis žurnalistams. Dalyviai, protestavę 15 minučių, atvykus policijai pasišalino.

Baltarusijos ambasados teritorijoje protestuotojai įsigudrino išskleisti didelį plakatą su anglišku užrašu „Laisvė politiniams kaliniams Baltarusijoje“. Tiesa, protesto dalyviai tai neigė. Esą protesto metu išskleistas didžiulis plakatas su A.Beliackio nuotrauka – ne jų darbas.

Minske sulaikyti du aktyvistai

Žmogaus teisių gynėjų tikslas, kad žinia apie šalies įvykius sklistų kuo plačiau. Žurnalistų paklausus ar ne makabriška, kad protestai vyksta Lietuvoje, kuri ir prisidėjo prie A.Beliackio įkalinimo, jie atsakė, kad šiuo metu tai nėra svarbiausia ir susidariusią situaciją reikia priimti tokią, kokia ji yra.

„Situacija dėl žmogaus teisių Baltarusijose yra labai įtempta. Kalėjime laikomi 12 politinių kalinių, o žmonės vis dar sekami dėl politinių priežasčių. Reikalaujame ne paleisti politinius kalinius, o grąžinti jų pilietines teises. Taip pat nustoti persekioti piliečius dėl kitokio požiūrio skleidimo“, - sakė žmogaus teisių aktyvistas Valentinas Stefanovičius.

Jis tiki, kad atkreiptas dėmesys padės: „Būtų daugiau prasčiau jeigu žmonės nekreiptų dėmesio. Tikiu, kad sugebėsime išlaisvinti žmones iš kalėjimo“.

Protestai buvo surengti ir kai kuriuose Baltarusijos miestuose. Šiandien protestas vyko Minske. Du žmonės buvo sulaikyti. Protestuotojai negalėjo pasakyti koks tolimesnis jų bendraminčių likimas. Jiems gresia 15 parų praleisti kalėjime.

Baltarusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Dražinas su protestuotojais bendrauti nepanoro.

A.Beliackis buvo suimtas 2011 metų rugpjūtį. Jis buvo kaltinamas mokesčių slėpimu. Kaltinimai buvo pateikti remiantis iš Lietuvos teisingumo ministerijos gautais duomenimis apie A.Beliackio turimas banko sąskaitas.

Vėliau atsakingi Lietuvos pareigūnai tai pavadino klaida. Tuo metu Užsienio reikalų ministro poste buvo Audronius Ažubalis, o teisingumo ministro pareigas užėmė Remigijus Šimašius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.