Turguje apkvailinto pirkėjo skundas prekeivių nesudrausmino

„Žmonės į turgų pirkti maisto produktų traukia tikėdamiesi sutaupyti. Nežinau, ar pirkdamas turguje sutaupysi, o sveikatą susigadinti tikrai gali“, - portalui lrytas.lt sakė Šiauliuose vairuotoju dirbantis 42 metų Deimantas Pučinskis.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Aug 6, 2013, 12:13 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:20 AM

Pernai Šiaulių turgavietėje sugedusios vištienos įsigijęs šiaulietis dėl to kreipėsi į veterinarijos tarnybą. Po savaitės D.Pučinskiui telefonu paskambinusi šios tarnybos darbuotoja pranešė, kad vištienos faršą pardavusi bendrovė buvo patikrinta, tačiau per patikrinimą pažeidimų nerasta.

Kantrybė šiauliečiui trūko, kai šiemet jam turgavietėje vėl „pasisekė“ įsigyti nekokybiškos vištienos. Paaiškėjo, kad abu kartus sugedusią vištieną jam įbruko uždarosios akcinės bendrovės „Juodalksnis“ darbuotojos.

Iki išėjimo į pensiją kriminalinės policijos pareigūnu dirbęs D.Pučinskis išsiaiškino, kad net šešis prekystalius Šiaulių turgavietėje turintis „Juodalksnis“ yra ne kartą baustas už įvairius pažeidimus.

Buvusį kriminalistą nustebino tai, kad įvairių tarnybų šiai bendrovei taikytos sankcijos buvo tarsi vanduo nuo žąsies – jos nieko nepakeitė.

Nuo faršo sklido nemalonus kvapas

„Pirmą kartą pasenusios vištienos man turgavietėje įbruko pernai rudenį. Žmona liepė nupirkti maltos vištienos - užėjau į turgų ir nupirkau.

Sugrįžęs į namus ir palikęs pirkinį išskubėjau į darbą, tačiau netrukus sulaukiau žmonos skambučio – ji liepė sugrįžti ir pasiimti tą mėsą

Kai sugrįžęs namo paklausiau žmonos, kas yra, ji atidarė maišelį ir davė man pauostyti. Nuo faršo iš tiesų sklido nemalonus kvapas.

Kadangi turgavietėje lyg tyčia pasiėmiau pirkimo čekį, kuriame buvo nurodyta, kad mėsa įsigyta iš UAB „Juodalksnis“, aš su tuo čekiu ir faršo maišeliu patraukiau į veterinarijos tarnybą“, - beveik metų senumo įvykius prisiminė į portalą lrytas.lt kreipęsis D.Pučinskis.

Pasak šiauliečio, į veterinarijos tarnybą jis atvyko po vištienos faršo įsigijimo praėjus gal valandai.

„Mano atneštos mėsos tyrimas buvo toks - atėjo darbuotoja, atrišo maišelį, pauostė, patvirtino, kad blogas kvapas iš tikrųjų juntamas ir, grąžinusi man maišelį, pasakė: „Gal išmesi kur nors?“.

Taip ir padariau. Na, dar surašė surašė protokolą ir pasakė, kad jei noriu galiu su tuo čekiu atsiimti sumokėtus pinigus. Aš nusprendžiau dėl tų už faršą sumokėtų 8 litų laiko negaišti ir nervų sau nesigadinti.

Po savaitės sulaukiau telefono skambučio iš veterinarijos tarnybos. Man paskambinusi darbuotoja buvo lakoniška: nuvykom, pažiūrėjom, nieko neradom, ačiū, kad kreipėtės“, - papasakojo D.Pučinskis.

Pardavė gličias vištienos krūtinėles

Antrą kartą D.Pučinskiui dėl iš turgaus pirktų produktų teko nusivilti jau šiemet.

„Vasario 23-iąją laukėme svečių, prireikė vištienos vaišėms paruošti. Daviau pinigų dukrai ir pasiunčiau į turgų nupirkti.

Iš šešių dukters parneštų vištienos krūtinėlių dvi buvo gličios. Čekio pardavėja vaikui nedavė.

Kadangi dar nebuvo pasimiršęs ankstesnis įvykis, nusprendžiau nenuleisti to tylomis. Paėmiau dukrą už rankos ir nuėjau į turgų.

Mergaitė parodė, iš kurios vietos pirko mėsą. Nusipirkau aš iš ten dvi vištienos krūtinėles. Pažiūrėjau į čekį – o ten parašyta, kas vištieną man pardavė – tas pats „Juodalksnis“.

Man trūko kantrybė – parašiau elektroninį laišką tuometiniam Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkui Kęstučiui Patašiui. Nurodžiau, kas vyksta, paprašiau imtis priemonių. Man buvo atsakyta: „Ačiū, imsimės priemonių“, - sakė D.Pučinskis.

Šiaulietis ėmėsi savo tyrimo

Nesulaukęs konkrečių atsakymų D.Pučinskis nusprendė imtis savo tyrimo.

„Išsiaiškinau, kad dar pernai spalio 20-ąją pareigūnai Garažų gatvėje rado nelegalų „Juodalksnio“ cechą, buvo užkluptas nelegalus darbuotojas, rasta produkcijos, kurios galiojimo terminas jau pasibaigęs.

Šiemet kovo mėnesį per „Juodalksnio“ patikrinimą buvo rasti keli šimtai kilogramų neapskaitytos mėsos, kuri išvežta utilizuoti į Rietavą. Dėl to bendrovės veikla buvo sustabdyta tik kelioms dienoms.

Vieną dieną netinkama mėsa vežama utilizuoti, o kitą dieną bendrovei vėl leidžiama vykdyti prekybą“, - stebėjosi buvęs pareigūnas.

Apie tai, kas vyksta Šiauliuose, D.Pučinskis laišku informavo ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorių Joną Milių, ir šios tarnybos Vidaus audito skyriaus vedėją Alfredą Puodžiūną.

Šiemet kovo 20-ąją Šiaulių turgavietės prekeivius tikrino iš Panevėžio atvykusi komisija.

Kas iš to patikrinimo - kad reikia „susitvarkyti“, nes atvyks komisija, visas turgus ošė kelias dienas iki jos atvykimo.

Savaime suprantama, ta komisija jokių pažeidimų nerado.

Gavau atsakymą iš veterinarijos tarnybos, kad viskas yra gerai. Paprasčiausiai man davė suprasti – tu, kvaileli, čia vėjų nekelk. Aš iš turgaus mėsos nebeperku, bet daug žmonių tai daro tikėdamiesi sutaupyti ir taip rizikuoja savo sveikata“, - perspėjo D.Pučinskis.

Aptiko daug pažeidimų

Portalui lrytas.lt pasidomėjus „Juodalksnio“ veikla, paaiškėjo, kad ši sėkmingai Šiaulių turgavietėje prekiaujanti įmonė yra ne kartą bausta už daugybę pažeidimų.

2012-2013 metais Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) darbuotojai atliko 15 operatyvių „Juodalksnio“ patikrinimų, per kuriuos buvo nustatyta 14 pažeidimų.

Šiai įmonei buvo surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai dėl apskaitos taisyklių pažeidimo, kasos kvito už parduotas prekes ar suteiktas paslaugas neišdavimo, asmeninių ar kasos aparatu neįtrauktų į apskaitą pinigų laikymo kasoje bei kasos operacijų atlikimo vietoje, komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimo, mokesčių mokėtojo registravimo duomenų pateikimo tvarkos pažeidimo, nelegalaus darbo ir kitų pažeidimų.

2012-ųjų spalio 12-ąją per operatyvų patikrinimą garaže įrengtame nelegaliame „Juodalksnio“ sandėlyje buvo rasta daugiau nei tona įvairios paukštienos. 151,4 kg šios mėsos buvo neženklinta, 75 kg mėsos galiojimo terminas jau buvo pasibaigęs, o 5 kg vištienos odelių jau buvo sugedę.

Per patikrinimą buvo rastas ir nelegaliai čia vairuotoju dirbantis asmuo. Atlikus patikrinimą vairuotojas buvo įdarbintas tą pačią dieną. Už patikrinimo metu nustatytus pažeidimus bendrovei buvo skirta 1,1 tūkst. Lt bauda.

Įtraukė į padidintos rizikos sąrašą

Kaip portalą lrytas.lt informavo Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Indrė Kiudulienė, per 2012-2013 metus tarnyba užregistravo ir išnagrinėjo dvylika to paties vartotojo pranešimų dėl „Juodalksnio“ vykdomos maisto tvarkymo veiklos.

Trys šio vartotojo pranešimai, pasak specialistės, pasitvirtino.

Paaiškėjo, kad „Juodalksnis“ paukštieną sandėliavo garaže. Tai buvo daroma neturint maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo, neužtikrinant higieninių maisto produktų sandėliavimo bei transportavimo sąlygų.

Pasak I.Kiudulienės, vykdant „Juodalksnio“ prekybos vietų patikrinimą ir nustačius pažeidimų (neužtikrintas produktų atsekamumas) šios bendrovės veikla nuo šių metų vasario 28 iki kovo 4 dienos buvo sustabdyta.

I.Kiudulienės teigimu, „Juodalksnis“ yra įtraukta į padidintos rizikos įmonių sąrašą ir tikrinama dažniau.

Jei pažeidimai nesiliautų, įmonė gali būti įtraukta į nepatikimų įmonių sąrašą, kuris yra skelbiamas viešai, o įmonės veikla kontroliuojama dar dažniau.

Pasak Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios specialistės, jei įmonė ignoruoja Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nurodymus, gali būti stabdoma jos veikla bei taikomos rinkos ribojimo priemonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.