V.Romanovas mėto pėdas

Buvusiam Ūkio banko savininkui Vladimirui Romanovui pareikšti įtarimai dėl didelės vertės turto iššvaistymo, tačiau kada įtariamasis sugrįš į Lietuvą, neaišku – prokurorai nežino, kur jis, rašo „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Aug 6, 2013, 7:42 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:28 AM

Byloje dėl finansinių machinacijų Ūkio banke įtariamųjų yra ir daugiau.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio Generalinės prokuratūros prokuroro Simono Minkevičiaus, kalbama apie milijoninio turto iššvaistymą, tačiau tiksli V.Romanovo ir jo bendrininkų pradanginto turto vertė bus aiški tik ikiteisminiam tyrimui pasibaigus: „Skaičiai kasdien kinta.”

Paskelbta tarptautinė paieška

Nors ikiteisminis tyrimas dėl turto iššvaistymo Ūkio banke pradėtas dar vasario mėnesį, prokuroro teigimu, iki šiol nebuvo pagrindo pareikšti įtarimus V.Romanovui.

Dėl to tyrėjai neskubėjo jo ieškoti ir užsienyje, nors Lietuvoje buvęs Ūkio banko savininkas negyvena jau nuo gegužės mėnesio.

Liepos 4 dieną, kai prokurorams kilo įtarimų, kad V.Romanovas yra ne toje vietoje, kurioje jis nurodo esantis, buvo paskelbta tarptautinė jo paieška.

Iki to laiko V.Romanovas tikino esantis Rusijoje ir kaip įrodymą tyrėjams buvo atsiuntęs vienos Maskvos ligoninių išduotą pažymą, kad insulto ištiktas joje gydėsi.

Generalinė prokuratūra kol kas neprašo V.Romanovo suimti. Kaip ir nuo teisingumo pasislėpusios Neringos Venckienės atveju, policijos pareigūnų paprašyta nustatyti jo buvimo vietą ir apie tai informuoti Lietuvos teisėsaugininkus.

Tiktai po to bus kreipiamasi į teismą dėl leidimo jį suimti, o leidimą gavus bus rengiamas ekstradicijos prašymas.

Banke – visiška netvarka

Iš Lietuvos išvykęs V.Romanovas nebuvo apklaustas nei tyrimui prasidėjus, nei dabar, kai jam pareikšti įtarimai.

Prokuratūra iki šiol neturi jokių žinių, ar verslininkas yra susiradęs advokatą, kuris galėtų atstovauti jo interesams.

Vasario mėnesį bankrutavusio banko savininkas įtariamas milijoninėmis aferomis, įvykdytomis 2005–2012 metais.

Lietuvos bankui patikrinus Ūkio banko veiklą kilo įtarimų dėl tam tikrų sandorių – suteiktų įtartinų paskolų, sudarytų akivaizdžiai nuostolingų sutarčių įsigyjant didelės vertės turtą.

Taip pat kilo įtarimų dėl nekilnojamojo turto nuomos nepagrįstai didelėmis kainomis, nors šis turtas net nebūdavo naudojamas banko reikmėms, dėl suinteresuotų asmenų, gaunančių didžiulius atlyginimus įdarbinimo.

Nuostolingas sandoris

Tik neseniai paaiškėjo, jog Ūkio banko ir su juo susijusių įmonių bankrotas galėjo būti tyčinis.

Šį pavasarį netikėtai bankrutavo viena svarbiausių V.Romanovo verslo imperijos įmonių „Turto valdymo strategija”, kuri per tarpinę įmonę „Ruskij karavaj” valdė maždaug 200 mln. litų vertą verslo centrą Maskvos centre.

Praėjusių metų pabaigoje, kai pradėjo klibėti ir banko pamatai, V.Romanovas per tarpininkus nusprendė parduoti beveik visas „Ruskij karavaj” akcijas.

Jas už 100 mln. litų turėjo įsigyti viename Maskvos bute registruota bendrovė „Lazurit”.

Preliminari sutartis dėl įmonės, kuriai priklauso verslo centras Maskvos centre, pardavimo buvo pasirašyta 2012 metų lapkričio 19 dieną.

Joje buvo numatyta ir bauda, kurią „Lazurit” gautų, jei sandoris iki metų pabaigos neįvyktų.

Tai 50 mln. litų – pusė parduodamo objekto kainos.

Nors V.Romanovas rizikavo prarasti didelius pinigus, sutarties jis kažkodėl nebaigė.

Su 50 milijonų litų skola likusi „Turto valdymo strategija” tapo nemoki, o pagrindiniu jos kreditoriumi tapo „Lazurit”.

Įtariama, kad šis sandoris taip ir turėjo baigtis – surengtas bendrovės bankrotas, per kurį V.Romanovas išsigrynino 50 mln. litų.

Bandys ginčytis teisme

Šią aferą išsiaiškino žlugusio Ūkio banko administratoriai.

Paaiškėjo, kad dalis Maskvoje esančio verslo centro V.Romanovui jau nepriklausė, nes buvo įkeista Ūkio bankui.

Tokius įtarimus sustiprino ir faktas, kad bendrovės „Turto valdymo strategija” bankroto administravimas iš pradžių buvo patikėtas su V.Romanovu susijusiems asmenims.

Teisėjai apsižiūrėjo tik po dviejų mėnesių ir pakeitė bankroto administratorių, kuris jau rengia dokumentus teismui ir bandys užginčyti susitarimą su „Lazurit” dėl nepagrįstai didelės baudos mokėjimo.

Žada su valstybe bylinėtis teisme

* Kad per Ūkio banką gali būti plaunami pinigai, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis pareiškė šių metų sausį.

* Prieš tai prokuratūros sprendimu buvo įšaldytos su vadinamuoju Magnitskio sąrašu siejamos sąskaitos Ūkio banke.

* Įtariama, kad per V.Romanovo valdomą banką buvo plaunami iš Rusijos biudžeto išpumpuoti pinigai – apie 13 mln. JAV dolerių (apie 33,6 mln. litų).

* Vasario 18 dieną Lietuvos bankas visam laikui sustabdė Ūkio banko licenciją, visas jo turtas perduotas Šiaulių bankui.

* 65 proc. banko akcijų valdęs V.Romanovas teigia, kad Lietuvos banko sprendimas buvo neteisėtas.

* Balandžio mėnesį jis kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą ir ketina bylinėtis su Lietuvos valstybe ir Lietuvos banku.

* V.Romanovas prašo jam priteisti finansinės žalos dydį, kuris yra lygus jo valdyto Ūkio banko akcijų vertei. Tačiau ieškinyje šios vertės nenurodė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.