Užmojai nesikeičia – pinigus dalys savi

Europos socialinio fondo agentūrą (ESFA) savo čiuptuvais apraizgiusi Darbo partija (leiboristai) ir toliau tiesia rankas į ES pinigus. Keistas pertvarkų katilas užvirė dar vienoje agentūroje, kurią valdo šios partijos kontroliuojama Žemės ūkio ministerija.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Aug 8, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:07 AM

Pusšimtis Žemės ūkio ministerijos įsteigtos valstybinės įmonės Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros darbuotojų prieš keletą dienų gavo įspėjimus apie numatomą atleidimą, rašo „Lietuvos rytas“.

Apie tai susirinkime jiems pranešė laikinai agentūros generalinio direktoriaus pareigas einanti Rasita Kraujelytė-Noreikienė. Žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos įsakymu į šias pareigas moteris buvo paskirta liepos pabaigoje. Ji šiame poste pakeitė vos pusmetį prie įmonės vadovo vairo stovėjusį Žydrūną Dubinską.

Su konservatoriais susijęs buvęs vadovas prieš tai pasirūpino, kad neliktų be solidžiai apmokamo darbo. Jis klestelėjo į toje pačioje agentūroje įsteigtą vyriausiojo patarėjo kėdę.

Sužavėjo vadovės energija?

Ž.Dubinską į agentūros vadovo postą paskyręs buvęs žemės ūkio ministras, konservatorius Kazys Starkevičius viešai pasidalijo įtarimais, kad R.Kraujelytė-Noreikienė dabartinės Žemės ūkio ministerijos vadovybės simpatiją pelnė papildžiusi Darbo partijos gretas.

Tačiau moteris purtosi sąsajų su partijomis. R.Kraujelytė-Noreikienė „Lietuvos rytui” neigė priklausanti Darbo partijai.

Agentūros valdybai vadovaujantis „darbiečių” žemės ūkio viceministras Rytis Šatkauskas tvirtino nieko nežinąs apie sparčiai karjeros laiptais ėmusios kopti R.Kraujelytės-Noreikienės partinę priklausomybę.

Tiesa, kodėl agentūros vadovu iki konkurso buvo paskirtas ne vienas iš pavaduotojų, o laikinai skyriaus vadovo pareigas ėjusi ir iki paaukštinimo ne vieną mėnesį sirgusi R.Kraujelytė-Noreikienė, viceministras aiškino neįtikinamai.

Anot R.Šatkausko, jos vadovaujamas skyrius generavo didžiausias agentūros pajamas, todėl buvo nuspręsta, kad ji gali geriausiai atlikti numatytą pertvarką.

Tikimasi, kad jau po pusmečio įmonė, kurios išlaikymas valstybės biudžetui kasmet atsieina po 2 mln. litų, pati pajėgs išsilaikyti.

„R.Kraujelytė-Noreikienė mums pasirodė kvalifikuota, galinti įgyvendinti tuos planus, kuriuos esame numatę. Ji turi tų savybių, kurių galbūt neturi pavaduotojai”, – kalbėjo viceministras.

Agentūros valdybai vadovaujantis pareigūnas „Lietuvos rytui” tvirtino R.Kraujelytę-Noreikienę atradęs darbiniuose renginiuose: „Tai energinga moteris. Buvau su ja bendravęs, man patiko jos darbinės savybės.”

Lydi šeimos verslo šešėlis

K.Starkevičius apie buvusią pavaldinę buvo kiek kitokios nuomonės. Buvęs ministras prisiminė, kad dėl padarytų pažeidimų valdininkė turėjo trauktis iš ministerijos Tautinio paveldo produktų skyriaus vedėjo pareigų.

Taip pat abejojama, ar naujos R.Kraujelytės-Noreikienės pareigos nesikerta su jos šeimos verslu. Mat direktorės vyras vadovauja Tautinio paveldo gamintojų ir kūrėjų asociacijos valdybai. Vienas šios asociacijos steigėjų yra ir R.Kraujelytės-Noreikienės sūnus.

Kai 2010 metais buvo steigiama ši tradicinius amatininkus burianti asociacija, jų kontaktiniai duomenys buvo Žemės ūkio ministerijos Tautinio paveldo produktų skyriui vadovaujančios R.Kraujelytės-Noreikienės rankose.

Tada tarp amatininkų esą buvo kilęs nepasitenkinimas, kad jie yra atakuojami telefono skambučiais stoti į asociaciją, o skambinantys esą prisistatydavo ministerijos vardu.

R.Kraujelytei-Noreikienei dėl sąsajų su šia asociacija teko pakeisti pareigas ir agentūroje. Teigiama, kad siekiant išvengti galimų interesų konflikto ji buvo perkelta dirbti į Sertifikavimo skyrių, kuris yra mažiau susijęs su tautinio paveldo produktais.

Bet R.Šatkauskas tikino, kad prieš pristatydamas R.Kraujelytės-Noreikienės kandidatūrą ministrui žinių apie jos ankstesnę veiklą ir galimus interesų konfliktus esą neturėjęs.

„Dabar visi gudrūs kalbėti, kai faktas jau įvykęs”, – piktinosi viceministras.

Pasirūpino šilta vieta

Dar painiau R.Šatkauskas aiškino, kodėl iš pareigų pasitraukė buvęs agentūros vadovas Ž.Dubinskas. Anot viceministro, tai jis padarė savo iniciatyva.

Tačiau esą prieš tai įtikino valdybą, kad agentūrai būtina turėti vyriausiojo patarėjo pareigybę.

Ž.Dubinsko siūlymui steigti tokią pareigybę R.Šatkausko vadovaujama valdyba pritarė liepos 16-ąją, o jau po savaitės direktorius buvo atleistas iš pareigų.

Dar po savaitės jis tapo agentūros vyriausiuoju patarėju – Ž.Dubinskui bus mokama direktoriaus pavaduotojo darbo užmokestį siekianti alga.

Paklaustas, kodėl reikėjo tokių manevrų ir kodėl Ž.Dubinskas netiko vadovauti, bet gali būti vyriausiuoju patarėju, R.Šatkauskas pareiškė galįs svarstyti ne kaip pareigūnas, o tik kaip žmogus: „Jis pats nutarė trauktis ir žmogiškai aš jį suprantu. Juk tokioms pertvarkoms reikia ryžto, kurio jis galbūt neturi.”

Siekiama įdarbinti saviškius

Tačiau Seimo narys K.Starkevičius įsitikinęs, kad Ž.Dubinskas buvo priverstas trauktis, o naujos pareigos jam sukurtos siekiant išvengti kliūčių Darbo partijos atstovų užmojams kuo skubiau išvalyti šią agentūrą.

Buvęs ministras neabejoja, kad agentūroje pradėtos pertvarkos reikalingos norint atlaisvinti postus partiniams kadrams: „Karšta vasara tam kaip tik tinkamas metas. Reforma daroma skubiai, net ir pažeidžiant įstatymus.”

Be to, anot opozicijos atstovo, per šią agentūrą skirstoma europinė parama siekia dešimtis milijonų litų. Kartu su nacionalinio biudžeto lėšomis susidaro bemaž 70 mln. litų.

„Per agentūrą skirstoma parama eksportui į trečiąsias šalis skatinti. Manau, kad kadrų pokyčiai agentūroje nukreipti į šias lėšas”, – įtarimais dalijosi buvęs Žemės ūkio ministerijos vadovas.

Žada bylinėtis teismuose

Įtarimų, kad prasidėjusi pertvarka greičiau susijusi su noru agentūroje įdarbinti saviškius, pažėrė ir iš jos atleidžiami darbuotojai, parašę skundą aukščiausiems šalies pareigūnams. Jie tvirtina, kad prasidėjęs atleidimas neteisėtas.

Šį skundą pasirašė ir agentūros Teisės ir administravimo skyriaus vedėja Agnė Juškienė.

Įspėjimą apie atleidimą gavusi moteris „Lietuvos rytui” aiškino, kad pertvarką būtų galima pateisinti, jeigu ji vyktų civilizuotai ir pagal šalyje galiojančius įstatymus: „Tačiau dėl įteiktų įspėjimų apie atleidimą man, kaip teisininkei, net gėda pažiūrėti į akis darbuotojams.”

Nors agentūra turi Teisės ir administravimo skyrių, apie planuojamą darbuotojų atleidimą jis nebuvo informuotas ir įspėjimų nerengė.

Darbuotojai stebisi, kad neva dėl lėšų taupymo pertvarką pradėjusi agentūra samdo privačius teisininkus, kuriems moka tūkstančius litų.

Be to, jiems nesuprantama, kokias pareigas jie šiuo metu eina, nes visi skyriai ir visos iki tol buvusios pareigybės nuo rugpjūčio 1 dienos yra panaikintos.

Tai rodo, kad pertvarka daroma skubotai, jai esą nebuvo pasiruošta. Darbuotojai piktinasi ir tuo, kad po tariamos pertvarkos, po kurios iš 52 etatų liks 36, vadovaujančių pareigūnų bus bemaž tiek pat kiek ir pavaldinių.

Pertvarka įžiebė valdančiųjų nesutarimą

* Prieš kelias savaites tarp valdančiosios koalicijos partnerių kilo nesutarimų dėl kitos agentūros.

* Nepaisant premjero A.Butkevičiaus pasipriešinimo, Darbo partijos kontroliuojamų Švietimo ir mokslo bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų vadovai palaimino jiems pavaldžios ESFA pertvarką. Tai buvo padaryta irgi prisidengus noru šios agentūros veiklą padaryti skaidresnę.

* Darbo partijos atstovai neišdrįso iš pareigų atleisti ESFA vadovo, tačiau savo įtaką milijardus administruojančioje agentūroje nutarė sustiprinti kitaip.

* „Darbiečiai” į ESFA valdybą delegavo keturis narius iš šešių ir jie turi daugumą, be kurios palaiminimo agentūra negali priimti jokių svarbesnių sprendimų. Be to, turėjo būti įsteigtas dar vienas direktoriaus pavaduotojo etatas, kuris perimtų dalį direktoriaus funkcijų.

* Apie tokius „darbiečių” užmojus sužinojęs A.Butkevičius bandė blokuoti numatomą pertvarką. Itin skubiai buvo priimti sprendimai, kuriais Finansų ministerijos atstovui ESFA valdyboje turėjo būti suteikta veto teisė, tačiau paaiškėjo, kad „darbiečiai” socialdemokratų lyderį aplenkė – pertvarkos projektas D.Pavalkio ir A.Pabedinskienės parašais jau buvo palaimintas.

* Šiomis dienomis pasigirdo įtarimų, kad „darbiečiai” bando apžioti ir dar vieną gardų kąsnį – Nacionalinę mokėjimo agentūrą, kuri pastaruoju metu yra likusi be vadovo.

* Teigiama, kad į šį postą turėjo būti paskirtas Darbo partijai artimas asmuo, tačiau procesas įstrigo dėl šios pozicijos susigrūmus kelioms Žemės ūkio ministerijos vadovybei įtaką turinčioms grupuotėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.