Naujasis Panevėžio vyskupas L.Virbalas pradeda ganytojo tarnystę

Šeštadienį Panevėžyje Kristaus Karaliaus katedroje įvyko iškilminga naujojo Panevėžio vyskupo įšventinimo ceremonija. Naujuoju vyskupu ordinaru tapo 52 – jų tėvas jėzuitas Lionginas Virbalas. Jis pakeitė birželio 6 dieną atsistatydinusį Panevėžio vyskupą ordinarą Joną Kaunecką.

Panevėžio Kristaus Karaliaus katedroje šeštadienį iškilmingai įšventintas naujasis Panevėžio vyskupas.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Panevėžio Kristaus Karaliaus katedroje šeštadienį iškilmingai įšventintas naujasis Panevėžio vyskupas.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2013-08-10 17:23, atnaujinta 2018-03-02 00:48

Konsekracijos iškilmėms vadovavo kardinolas Vilniaus arkivyskupas metropolitas Audrys Juozas Bačkis. Kartu su juo prie altoriaus meldėsi Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ir vyskupas emeritas Jonas Kauneckas.

Į iškilmes atvyko Baltijos šalių apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi, Lietuvos vyskupai, kunigų atstovai.

Į Kristaus Karaliaus katedrą susirinkę tikintieji visi netilpo į vidų. Kai kas meldėsi šventoriuje. Ceremoniją pradėjo kunigų ir vyskupų procesija, iškilmingai įžengusi į šventovę. Jiems pagarbą atidavė šauliai, o viduje pasitiko tautiniais drabužiais pasipuošę panevėžiečiai. Jie laikė iš žalumynų nupintas girliandas.

Popiežiaus Pranciškaus vyskupo pareigoms paskirtą L.Virbalą lydėjo du kunigai. Vienas jų iškėlęs virš galvos visiems parodė ir perskaitė Popiežiaus raštą. Išklausę tikintieji ir bažnyčioje buvę dvasininkai ėmė ploti.

Vilniaus arkivyskupas metropolitas A.J.Bačkis kalbėjo apie tai, kad priimdamas nelengvas vyskupo pareigas L.Virbalas prisiima didelę atsakomybę. Ją apibūdino kaip dvasinę tėvystę tikintiesiems ir kunigams.

Visų šventųjų litanijos metu L.Virbalas buvo parpuolęs kniūbsčias prieš altorių. Po to visi Šv.Mišiose dalyvavę vyskupai dėjo rankas naujai šventinam Panevėžio vyskupui ant galvos, taip jį dvasiškai sustiprindami. Tą padarė ir anksčiau Panevėžio vyskupijai vadovavęs Juozas Preikšas. Su sunkia liga kovojantis emeritas prie altoriaus buvo atvežtas neįgaliojo vežimėlyje.

Ceremonijos metu virš L.Virbalo galvos laikoma atversta Evangelija - tai priminimas, kad šias pareigas einantis dvasininkas privalo nuolat skelbti Evangelijos tiesas. Naujajam Panevėžio vyskupui buvo įteiktas žiedas, mitra ir pastoralas – vyskupo pareigų simboliai.

Šventąją komuniją tikintiesiems bažnyčioje ir lauke teikė būrys dvasininkų. Po ceremonijos naujasis vyskupas L.Virbalas palaimino susirinkusiuosius.

Greta Kristaus Karaliaus katedros esančioje Vyskupo K.Paltaroko gimnazijoje buvo paruoštos vaišės dvasininkams ir tiems, kurie atėjo pasveikinti vyskupu tapusio L.Virbalo. Naujasis Panevėžio vyskupijos vadovas pageidavo, kad sveikintojai nepirktų nei gėlių, nei dovanų. Šiems daiktams skirtą pinigų sumą jis prašė paaukoti Panevėžio „Caritas“ organizacijai. Aukų dėžutė buvo pastatyta netoli salių su vaišėmis.

Pirmąsias savo Šv.Mišias Panevėžio vyskupas aukos sekmadienį Panevėžio pataisos namų koplyčioje bausmę atliekančioms moterims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.