Lietuvos ambasadą Lenkijoje užplūdo šūsnys lenkų atsiprašymų

Iškabinę plakatą „Lietuviškas chame, klaupkis prieš lenkišką poną“ Poznanės „Lech“ klubo sirgaliai Lenkiją įspraudė į kampą. Lenkijos užsienio reikalų ministerija atsiprašė Lietuvos. Tuo tarpu į Lietuvos ambasadą Lenkijoje plūsta šūsnys laiškų su lenkų atsiprašymais. Poznanės vaivadija dėl incidento pradėjo tyrimą, o sirgalių tribūna nebus prieinama Poznanės „Lech“ klubo aistruoliams.

Laikraštis „Gazeta wyborcza“ paskelbė, kad klubo „Lech“ vadovybė apie skandalingą plakatą žinojo 100 minučių prieš mačą.<br>Stop kadras
Laikraštis „Gazeta wyborcza“ paskelbė, kad klubo „Lech“ vadovybė apie skandalingą plakatą žinojo 100 minučių prieš mačą.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Aug 12, 2013, 5:03 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:03 AM

Lietuvos Respublikos ambasadorė Lenkijoje Loreta Zakarevičienė, pati stebėjusi varžybas Poznanėje, sakė, kad per Poznanės „Lech“ ir Vilniaus „Žalgirio“ rungtynes vyravo draugiška atmosfera, tačiau viską sugadino šaukštas deguto – iškabintas plakatas su įžeidžiu užrašu.

Lietuvos ambasadą Varšuvoje užplūdo lenkų laiškai, kritikuojantys sirgalius. Daugumoje jų atsiprašoma Lietuvos, juose stebimasi sirgalių ciniškumu. 

„Norėčiau visos lietuvių tautos atsiprašyti dėl nepagarbaus Poznanės „Lech“ klubo sirgalių plakato per rungtynes Poznanėje – ne visiems lenkams tokie pareiškimai priimtini.

Man gėda dėl kai kurių mano tautiečių. Mano tėvas gyveno Vilniuje ir visada apie Lietuvą kalbėjo su meile, pagarbiai“, – Lietuvos ambasadai Lenkijoje rašo Anna Minkiewicz iš Krokuvos.

UEFA finansinėmis sankcijomis žada bausti Poznanės „Lech“ klubą už per rungtynes sirgalių iškeltą lietuvius įžeidžiantį plakatą, regis, šis UEFA grasinimas Poznanės „Lech“ klubo sirgalių neišgąsdino.

Šie, praėjus porai dienų po incidento, rugpjūčio 10 dieną socialiniame tinkle „Facebook“ sukūrė paskyrą „Lietuviškas chame, klaupkis prieš lenkišką poną“.

Paskyros autoriai lieja pyktį ant juos kritikavusios žiniasklaidos: „Laikraštis „Gazeta Wyborcza“ lai žino, kad lenkams nėra už ką atsiprašyti lietuvių.“

Kalbas apie klubo neatsakingumą įplieskęs laikraštis „Gazeta wyborcza“ paskelbė, kad klubo „Lech“ vadovybė apie skandalingą plakatą žinojo 100 minučių prieš mačą, tačiau nesiėmė jokių veiksmų.

„Tenka tik apgailestauti, kad mūsų policijos pareigūnai nesugebėjo įsikišti ir nutraukti Lietuvą žeminančių veiksmų. Manau, kad turime daug problemų su apsauga tribūnose“, – po varžybų kalbėjo Vielkopolskio vaivada Piotr Florek.

Lenkijos vidaus reikalų ministras Bartlomiejus Sienkiewiczius sukritikavo klubo „Lech“ vadovybę teigdamas, kad nuo šiol klubai privalės apsispręst: ar uždribti pinigų, ar organizuoti rungtynes tuščiose arenose.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius incidentą per futbolo rungtynes Poznanėje praėjusį penktadienį pavadino gėdingu bandymu kurstyti įtampą tarp tautų.

R.Sikorskis priminė mažumų klausimą

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radosławas Sikorskis taip pat prisijungė prie atsiprašančių.

Reaguodamas į laikraščio „Gazeta Wyborcza“ viešą raginimą atsiprašyti Lietuvos, jis savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje pasidalijo laikraščio įrašu, raginančiu paremti viešą atsiprašymą.

Susirašinėdamas socialiniame tinkle apie lenkų futbolo chuliganų išpuolį prieš lietuvius Poznanėje, Lenkijos užsienio reikalų ministras R.Sikorskis Lietuvos kolegai Linui Linkevičiui vėl priminė tautinių mažumų klausimus.

BNS skelbia, kad R.Sikorskiui savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijus nuoroda apie Lenkijos dienraščio „Gazeta Wyborcza“ inicijuojamą lietuvių atsiprašymo akciją, L.Linkevičius parašė, kad tai rodo, jog abi šalys turi bendrą požiūrį į ateitį.

„Geriausias įrodymas, kad Lenkija ir Lietuva taip pat mato ateitį, be priešiškumo“, - pirmadienį parašė L.Linkevičius.

„Iš tiesų, Linai. O toliau įgyvendinkime Europos Tarybos konvencijas dėl tautinių mažumų ir regioninių kalbų“, - atrašė R.Sikorskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.