Žydams parūpo, ar laboratorijoje išaugintas mėsainis yra košerinis

Naujiena, kad mokslininkams pavyko laboratorinėmis sąlygomis išauginti mėsą, iš kurios buvo pagamintas mėsainis, sukėlė tikrą sumaištį tarp religingų žydų. Vienas iš judėjimo „Chabad“ pasekėjų kreipėsi į religinius autoritetus norėdamas sužinoti, kaip tokie ir panašūs dalykai vertintini pagal halachą – judaizmo religinius įstatymus. Jis paklausė, ar tokią mėsą galima laikyti košerine. Jis taip pat pasidomėjo, ar mėgintuvėlyje užaugintas maisto produktas laikytinas mėsišku, rašo newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 12, 2013, 1:41 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:14 AM

Jeigu toks produktas nebus pripažintas mėsišku, tai religingiems žydams leis pirmą kartą paragauti tikro mėsainio – bandelės su mėsa ir sūriu.

Judėjimo internetiniame puslapyje nurodoma, kad kol kas toks klausimas tik teorinis. Atsakymas, paremtas išminčių nuomone, konstatuoja, kad net jeigu mėsa atsirado stebuklingu būdu, tam, kad ji būtų pripažinta košerine, ji turi atitikti atitinkamas sąlygas – gyvūnas turi būti teisingai nudobtas.

„Šiuo atveju maistas buvo užaugintas mėgintuvėlyje iš gyvūnų kamieninių ląstelių. Jeigu ląstelės bus pripažintos mėsa, tai reikia prisiminti halachos draudimą valgyti mėsą, gautą iš gyvo gyvūno. Tai reiškia, kad šitaip teks išauginti visą gyvūną, kurį po to reikia nudobti“, - skalbia atsakymas.

Mėsainio iš dirbtinės mėsos gamyba užtruko dvejus metus ir atsiėjo 385 tūkst. dolerių. Mokslininkų manymu, dirbtinė mėsa parduotuvėse gali atsirasti per artimiausius 10 metų.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.