Ukmergėje gyvsidabriu apsinuodijusių žmonių istorijos kelia šiurpą

Sveikatos apsaugos ministerija pagaliau nutarė suskaičiuoti žmones, galimai apsinuodijusius gyvsidabrio garais Ukmergės teisme, rašo „Lietuvos rytas”.

Kol kas nenustatyta, kas gyvsidabriu apnuodijo Ukmergės rajono apylinkės teismo pastatą ir jame dirbusius žmones.<br>D.Zimblienės nuotr.
Kol kas nenustatyta, kas gyvsidabriu apnuodijo Ukmergės rajono apylinkės teismo pastatą ir jame dirbusius žmones.<br>D.Zimblienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

2013-08-19 15:07, atnaujinta 2018-03-01 21:01

Galimai apsinuodijusių gyvsidabriu sąraše – jau beveik pusantro šimto ukmergiškių: 25 esami ir 18 buvusių teismo darbuotojų, 5 prokurorai, 7 advokatai ir 2 jų padėjėjai, 53 esami ir 31 buvęs policijos pareigūnas, 8 kitų tarnybų specialistai.

Trečdaliui šių asmenų jau nustatytas lėtinis apsinuodijimas gyvsidabriu ir paskirtas gydymas.

Vienas jų – teisėjas 39 metų Evaldas Pašilis vos per plauką išvengė mirties. Jokių sveikatos problemų neturinčio vyro kairės kojos kraujagyslėje buvo aptiktas stambus krešulys.

Teisininkas spėja, kad sveikatai pakenkė gyvsidabris, kuriuo jis ir jo bendradarbiai darbovietėje buvo nuodijami nuo 2003 metų.

E.Pašilis neatmeta, kad anapilin iškeliavę du jo buvę kolegos buvo tų nuodų aukos.

Ir ilgametį Ukmergės teismo pirmininką Rimantą Kliaugą 2006 metų kovą, ir buvusią teisėją bei advokatę Sabiną Petraškaitę 2011 metų sausį pakirto kraujagyslėse susidarę ir iki gyvybiškai svarbių organų nukeliavę krešuliai.

Suabejojo specialistais

Dėl įtariamo apsinuodijimo gyvsidabriu iki šiol nepatikrinti asmenys bus siunčiami į Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centrą, kuriam vadovauja Robertas Badaras.

Tai sužinoję ukmergiškiai teisininkai suabejojo, ar sveikatos tyrimai bus atlikti deramai. Mat jie dar nepamiršo liepą Ukmergėje surengto Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvažiuojamojo posėdžio.

Tada R.Badaras pareiškė, jog „yra koncentracijos, nuo kurių reikėtų pradėti ieškoti simptomų ir skirti gydymą, tačiau tos nustatytos koncentracijos šiems asmenims nesiekia tų, dėl kurių reikėtų pradėti gydymą”.

Ukmergiškiai piktinosi tokiais pareiškimais, nes R.Badaras bandė paneigti darbo medicinos gydytojų nustatytas diagnozes.

Rajono teisininkai įsitikinę, kad pastate, į kurio sienas įsigėręs gyvsidabris, nuo pat ryto iki vakaro daug metų dirbę žmonės negalėjo neapsinuodyti.

Negalavimai – panašūs

Nors kiekvienas apsinuodijęs turi savo ligos istoriją, su kai kuriais negalavimais susidūrė beveik visi.

Tai nuolatinis silpnumas, galvos, gerklės ir sąnarių skausmai, nemiga, nusilpęs regėjimas, kosulys, skydliaukės pakitimai.

Trys teismo darbuotojos sutiko „Lietuvos rytui” papasakoti apie jas kankinančius negalavimus tik neskelbiant pavardžių ir tikrų vardų.

Moterys prisipažino bijančios prarasti darbą.

Išsikraipė priekiniai dantys

Buvusi profesionali sportininkė 38 metų Milda dirbti į teismą 2006-aisiais atėjo visiškai sveika, jos ligos istorijoje buvo vos keli lapai.

Bet nepraėjus nė metams sveikata staiga pablogėjo.

Po darbo dienos ji taip pavargdavo, kad vos sugrįžusi namo ir atlikusi būtiniausius buities darbus krisdavo į lovą, nebeturėdavo jėgų net pakelti rankos.

„Rytais irgi būdavo taip silpna, kad turėdavau nušliaužti iki šaldytuvo ir pavalgyti. Ėmė kankinti širdies ritmo sutrikimai, iš miego pabusdavau ir jausdavau, kad prarandu sąmonę.

Tokiomis akimirkomis laikydavau rankose telefoną ir galvodavau, ar spėsiu iškviesti greitąją medicinos pagalbą, jei pasidarys dar blogiau”, – pasakojo ukmergiškė.

Mildą nuolat kamavo ir neaiškios kilmės karščiavimas, termometro stulpelis pakildavo iki 40 laipsnių.

O kai vieną 2011 metų rytą pabudusi moteris pastebėjo išsikraipiusius priekinius dantis, ją apėmė panika.

„Vienas dantis buvo pasisukęs kampu ir atrodė, kad tuoj iškris. Priekyje atsivėrė tarpas, o šalia esantys šoniniai dantys palindo po dviem priekiniais, nuo kurių buvo nutrupėjęs sveikas emalis.

Kreipiausi į odontologus, tačiau jie tokių pakitimų priežasčių nenustatė. Nuo to laiko nešioju kabes”, – pasakojo ukmergiškė.

Lyg to būtų maža, sutriko ir moters koordinacija: atsitūpusi negalėdavo išlaikyti pusiausvyros ir parkrisdavo, negalėdavo pagauti metamo daikto, o einant taip mėtydavo į šonus, jog atrodydavo, kad šaligatvis keliasi į viršų.

Dėl susilpnėjusios koncentracijos Milda kartais negalėdavo suprasti, koks atstumas iki gatve važiuojančio automobilio, ir žengdavo tiesiai po ratais.

„Turbūt atrodydavau kaip kokia savižudė mirtininkė.

Tai mane labai gąsdino, jaučiausi blogiau nei šimtametis žmogus.

Visi mano negalavimai ir ligos, kuriuos nepelnytai teko išgyventi per tuos septynerius darbo teisme metus, yra lygiai tokie patys, kokie medicinos literatūroje yra išvardyti kaip apsinuodijimo gyvsidabriu simptomai”, – kalbėjo Milda, kurios savijauta šiek tiek pagerėjo praėjus pusmečiui po evakuacijos iš teismo pastato.

Jos darbo kabinete gyvsidabrio garų koncentracija leistinas normas viršijo 17 kartų.

Staiga prarasdavo regėjimą

Nuo 1988 metų Ukmergės teisme dirbanti 46 metų Sonata prisipažino, kad per pastarąjį dešimtmetį jai ne kartą buvo kilęs noras keisti darbą.

„Maniau, kad jau nebesusitvarkau. Mane kankino nuolatinis nuovargis, ištisai skaudėjo galvą, net kelis kartus po 4–6 kilogramus per savaitę buvo nukritęs svoris, nuolat kosėjau.

Vos įžengus į darbo kabinetą tarsi smėlio kas į akis pripildavo. Užeidavo tokie skausmo priepuoliai, kad teismo posėdžio metu staiga net prarasdavau regėjimą viena akimi ir mane apimdavo panika”, – sakė moteris.

Ieškodama savo negalavimų priežasties Sonata varstė ne vieno gydytojo kabineto duris, bet jie tik gūžčiojo pečiais, įtardami vienintelę ligą – migreną.

Nedarbingumo pažymėjimų ji neimdavo, kad neužkrautų papildomais darbais kolegų.

„Visi eidavome dirbti skaudančia galva, irzlūs, pikti, neišsimiegoję”, – tvirtino moteris.

Jos darbo kabinete gyvsidabrio garų koncentracija 9 kartus viršijo leistinas normas.

Prieš pusmetį išsikėlusi iš apnuodytos darbovietės Sonata dabar jau jaučiasi daug geriau: regėjimas susitvarkė, migrenos priepuoliai tapo daug lengvesni, o jiems nuslopinti pakanka paprastų vaistų nuo skausmo.

Kamavo galvos svaigimas

Nuo 1995 metų Ukmergės teisme dirbančią 46 metų Liviją labiausiai kamavo galvos svaigimas: „Būdavo, naktį pabundu, noriu apsiversti – viskas aplinkui sukasi, nesiorientuoju savo namuose.

Vaikščiojau kaip girta, grindys, šaligatvis tarsi plaukė, vis svarstydavau, teisingai koją statau ar ne. Jei ryte kur nors neparkrisdavau, nueidavau į darbą.”

Moterį nuolat vargino kosulys, sloga, balso stygų uždegimas, nemiga.

Livija aplankė ne vieną šalies gydymo įstaigą, tačiau niekas jai taip ir neįvardijo jos negalavimų priežasties.

Prieš dvejus metus ji buvo itin išsigandusi, kai vieną rytą pabudusi ėmė negirdėti kairiąja ausimi. Nustatę klausos nervo pažeidimą vaistais ir lašelinėmis medikai klausą sugrąžino per kelias savaites.

„Kai palikome teismo pastatą, dingo gerklės skausmas, sumažėjo kosulys ir sloga, priaugau net 10 kilogramų svorio”, – kalbėjo Livija, kurios darbo kabinete gyvsidabrio garų buvo rasta devynis kartus daugiau, nei leidžia normos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.