Kodėl net tobulai egzaminus išlaikę mokiniai neįstoja į Oksfordą?

Kad patektum į Oksfordo universitetą, neužtenka puikiai išlaikyti egzaminus. Neužtenka juos išlaikyti ir tobulai. Tai geriausiai įrodo jaunuolio iš Šiaurės Airijos pavyzdys. Alastairas Herronas gavo aukščiausius įvertinimus net iš 7 egzaminų. Iš matematikos, fizikos, biologijos, chemijos, papildomos matematikos, lotynų ir klasikinės graikų kalbos jaunuolis sulaukė nepriekaištingo rezultato – net septynių A raidžių. Toks įvertinimas prilygsta 100 procentų balui Lietuvoje. Savo gimtajame miestelyje Bangore mokinys buvo laikomas kone didžiausia žvaigžde, rašo „The Daily Mail“.

Net ir tobulai išleikęs egzaminus, į Oksfordą gali neįstoti.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Net ir tobulai išleikęs egzaminus, į Oksfordą gali neįstoti.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 20, 2013, 5:27 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:28 PM

Tūkstančiams talentų neužtenka vietos

Dar prieš sulaukdamas tokių rezultatų, A.Herronas svajojo studijuoti kone žymiausiame pasaulio universitete, esančiame Anglijoje. Ne paslaptis, kad tai – Oksfordo universitetas. O kai gavo septynias A raides, jaunuolis pradėjo tikėti tuo, kad svajonė išsipildys ir jis atsidurs šioje aukštojoje mokykloje. Mokinys užpildė paraišką įstoti į Oksfordą, parašė motyvacinį laišką ir galiausiai sulaukė atsakymo. Standartinis laiškas iš šio universiteto pranešė, kad jaunuolis į Oksfordą neįstojo.

Atsakymą į klausimą „kodėl?“ rasti būtų sunku. Pats Oksfordo universiteto atstovas spaudai sakė, kad kiekvienais metais į universitetą bando įstoti tūkstančiai be galo talentingų jaunuolių.

„Kiekvienais metais talentingi jaunuoliai bando įstoti į Oksfordą. Deja, paraiškų yra daugiau nei universitete turime laisvų vietų“, - sakė atstovas spaudai.

Sulaukė pasiūlymo iš Harvardo

Nors ir neįstojo į savo svajonių universitetą, aštuoniolikmetis iš Airijos teigė, kad, tobulai išlaikęs egzaminus, sulaukė daugelio universitetų pasiūlymų studijuoti pas juos. Vieni iš tokių universitetų – Harvardas, Stanfordas ir Prinstonas. Jaunuolis pasirinko Prinstono universitetą ir sako esąs laimingas.

„Nesu labai nusivylęs, kad nepatekau į Oksfordą. Tikiuosi, kad man patiks mokytis Prinstone ir kada nors dirbsiu darbą, susijusį su įvairiais tyrimais“, - sakė jaunasis genijus.

Airio patirtis – ne vienintelė

Tiesa, šis puikiai egzaminus išlaikiusio jaunuolio nesėkmingas bandymas įstoti į Oksfordo universitetą – ne vienintelis. Panašia patirtimi dalijasi ir buvusi mokinė Laura Spence iš Šiaurės Tainsaido. 2000-aisiais metais ji gavo keturias A raides iš geografijos, chemijos, biologijos ir anglų kalbos egzaminų. Deja, net ir tokie rezultatai nepadėjo merginai įstoti į Oksfordą. Finansų ministras Gordonas Braunas teigė, kad Oksfordas yra pernelyg „elitiškas“ ir todėl daugelis talentingų jaunuolių nepatenka į šį universitetą.

Pati L.Spence teigė, kad pernelyg nesureikšmino neigiamo atsakymo, kurį gavo iš Oksfordo. „Gyvenimas juk tuomet nesustojo“, - sakė ji.

Tuo metu mergina sulaukė pasiūlymo studijuoti Harvardo universitete ir netgi gauti 35 tūkst. svarų (apie 141 tūkst. litų) stipendiją. Pasiūlymą, žinoma, priėmė, o kai vėl grįžo į Angliją, pradėjo mokytis mediciną Kembridže. 2008-aisiais L.Spence baigė šį universitetą pačiais aukščiausiais pažymiais.

Vieno iš komisijos narių Marko Dawe'o teigimu, pažymiai ne visuomet yra svarbiausias rodiklis, lemiantis tai, ar žmogus bus priimtas mokytis ar ne.

„Daug svarbesnis paties jaunuolio žinojimas, ar jis iš tiesų nori studijuoti būtent tą specialybę. Galbūt geriau rinktis kitą universitetą, kuriame ji turi gilesnes tradicijas“, - sakė jis.

Jungtinės Karalystės universitetų duomenimis, šiais metais į universitetus šioje šalyje bandė įstoti 401 tūkst. 540 žmonių. O tai net 9 proc. daugiau nei 2012 metais.

Parengė Agnė Vasiliauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.