Talentingam chirurgui E.Stratilatovui buvo parodytos durys

Eugenijus Stratilatovas, vienas labiausiai patyrusių šalies chirurgų, operuojančių vėžiu sergančius pacientus, priverstas ieškotis darbo. Vilniaus universiteto Onkologijos institute neseniai jam staiga buvo pasakyta: „Tu čia nebereikalingas.”

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Aug 21, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:21 PM

Dienraštis „Lietuvos rytas“ rašo, kad habilituotam mokslų daktarui 59 metų E.Stratilatovui – sunkios dienos. Nors chirurgas nepraranda optimizmo, kad jo paslaugų dar gali kam nors prireikti, be mediko chalato jis kaip nesavas.

„Vieną rytą atsikėliau ir susimąsčiau, kur dabar eisiu.

Juk mano darbo kabinete sėdi jau kitas žmogus”, – prisipažino medikas, vis dar negalintis atsigauti po patirto šoko.

Į E.Stratilatovo vietą atėjo žmogus, kuris neturi jokio mokslinio laipsnio. Eiti šias pareigas Onkologijos institute netgi nebuvo paskelbtas konkursas.

Tik garsaus chirurgo sūnus juokaudamas vis ramina tėvą, kad permainos – geras ženklas.

„Tik ne medicinoje”, – girdėdamas tuos žodžius mintyse priduria gydytojas.

Pokalbis virto nuosprendžiu

Šalių susitarimu pasitraukęs iš Vilniaus universiteto Onkologijos instituto E.Stratilatovas jaučiasi kaip be namų.

Prieš 33 metus pirmąkart pravėręs šios gydymo įstaigos duris chirurgas daug nuveikė gelbėdamas sunkius ligonius iš vėžio spąstų.

Per tą laiką jis tapo medicinos mokslų daktaru, apsigynė habilitacinį darbą. O dabar paaiškėjo, kad jo nereikia nei klinikai, nei institutui.

Gydytojas sutriko, kai pasikvietęs 9 valandą į savo kabinetą laikinai direktoriaus pareigas einantis instituto vadovas Narimantas Samalavičius jam pasakė: „Tu čia nereikalingas.”

Iki 14 valandos E.Stratilatovui paprašyta atnešti pareiškimą, kad pasitraukia iš 2-ojo onkochirurgijos skyriaus vedėjo pareigų. Kodėl reikėjo instituto vadovui taip skubėti?

Vėliau chirurgui buvo priminta, kad gali pasilikti – dirbti eiliniu gydytoju.

Bet šis pasiūlymas jam atrodė kaip paniekinimas.

Ar tai buvo švelnus susidorojimas? O gal sąmoningas noras parklupdyti kitaip mąstantį gydytoją?

Esminės priežasties, dėl kurios yra atleidžiamas, E.Stratilatovas taip ir neišgirdo.

Buvo prisimintas skundas

N.Samalavičius tik užsiminė, kad dėl vieno ligonio, kurį daugiau nei prieš penkis mėnesius operavo E.Stratilatovas, buvo gautas skundas. Tokiais atvejais sudaroma instituto komisija. Šįkart ji taip pat pateikė savo išvadas.

„Matai, yra skundas, nelabai palankios išvados”, – lyg tarp kito užsiminęs N.Samalavičius, regis, jau buvo apsisprendęs, kaip pasielgti.

Artimieji atsisakė skrodimo

Šį nelaimingą atvejį chirurgas iki šiol prisimena. Dar kartą peržiūrėjęs ligos istoriją E.Stratilatovas gali ranką prie širdies pridėjęs pasakyti – padarė viską, ką galėjo.

78 metų ligonis buvo nekart operuotas, patekęs į Onkologijos institutą jis vėmė, smarkiai sulyso.

Pirminiais duomenimis, buvo įtariamas piktybinės kilmės skrandžio susiaurėjimas. Bet po operacijos atlikus tyrimus paaiškėjo, kad tai nėra vėžys.

Išoperuotas pacientas kurį laiką jautėsi neblogai, tačiau paūmėjus kitoms lėtinėms ligoms jo būklė smarkiai blogėjo: prakiuro opa, prasidėjo audinių irimas. Jo jau nebuvo įmanoma išgelbėti.

Prislėgti netekties paciento artimieji atsisakė daryti skrodimą, todėl galutinė mirties priežastis nebuvo nustatyta.

„Mano akimis, viskas buvo padaryta laiku, tai – nelaiminga baigtis, kuri gali pasitaikyti kiekvienam chirurgui. Kai žmogus miršta, visi būna nepatenkinti, tai – natūralu. Tačiau artimųjų nepasitenkinimas kartais būna tikrai nepagrįstas”, – kalbėjo E.Stratilatovas.

Per ilgą savo praktiką medikas sulaukė vos kelių skundų iš pacientų artimųjų.

Visame pasaulyje chirurgai susiduria su pooperacinėmis komplikacijomis, kurių atsiranda dėl kitų lėtinių ligų. Jeigu tokių negalavimų nebūtų, tai tik rodytų, kad gydomi lengvi atvejai.

Lietuvoje duomenys taip pat rodo, kad vyresni nei 70 metų pacientai atlikus operaciją miršta 2,5 karto dažniau nei jaunesni.

Atsparus pagyroms

E.Stratilatovas nemėgsta, kai yra giriamas už atliktą darbą.

Kai vos atėjęs pacientas pradeda kalbą, kad iš kitų žmonių girdėjo daug gerų žodžių apie chirurgą, jis tuoj pat nutraukia tokias pagyras: „Bet jūs nieko negirdėjote iš tų žmonių, kurie mane peikia. Manau, reikia ir į jų nuomonę įsiklausyti, nes pasitaiko visko.”

Natūralu, kad atsidūrę ligoninėje daugelis pacientų neįvertina visų pavojų, susijusių su operacija.

Jei būna nestandartinė situacija, ir ligonis, ir jo artimieji stengiasi sumenkinti pavojų, jie tarsi negirdi gydytojo įspėjimų, kad yra didelė tikimybė ir mirti.

„Tokiais atvejais ligonio sąmonė tarsi užsiblokuoja. Jis nenori to girdėti. O būna visaip”, – atsiduso E.Stratilatovas.

Vadina savo mokytoju

Profesorius Kęstutis Strupas, laikinai einantis Vilniaus universiteto Santariškių klinikų direktoriaus pareigas, prisipažino, kad daug ko pats išmoko stebėdamas, kaip operuoja E.Stratilatovas. Jam tai padarė įspūdį.

„Šį mediką vertinčiau kaip vieną onkologinės chirurgijos Lietuvoje pradininkų. Jo darbai – vieni svariausių.

Nežinau, ar Lietuvoje yra bent vienas chirurgas, kuris nėra susidūręs su pooperacinėmis komplikacijomis. Jeigu toks yra, vadinasi, jis negydo sudėtingų atvejų”, – kalbėjo K.Strupas.

Profesoriui keista, kad Lietuvoje nėra vertinami tokie patyrę specialistai: „E.Stratilatovui – 59-eri. Tai toks amžiaus, kai daugelis žmonių dairosi, kaip užsitarnauti garbingą pensiją. O jis dabar turi ieškotis darbo. Tai – didelė neteisybė.”

Rytą – pirmas darbe

Chirurgas iš prigimties. Taip E.Stratilatovą apibūdino 73 metų vilnietis žurnalistas Juozas Baušys. Likimo ironija jis vadina tai, kad dirbdamas žurnale „Švyturys” ėmė iš šio gydytojo interviu apie onkologo darbą.

Vėliau susirgęs vėžiu J.Baušys savo akimis galėjo įsitikinti, kaip teikiama onkologinė pagalba.

„Gyvenu. Jeigu ne šis gydytojas, mudu negalėtume pasikalbėti”, – vakar prisipažino žurnalistas, dėl vėžio ištvėręs keturias itin sudėtingas operacijas.

Vilnietis įsiminė, jog jau 6 valandą ryto E.Stratilatovas būdavo darbe, kad galėtų įsitikinti, kaip naktį praleido pacientai: „Pareigingesnio mediko nesu matęs, bendraudamas su juo galėdavau atsipalaiduoti, nes jis juokauja net tada, kai kalba apie rimtus dalykus.”

Tokius žodžius apie netikėtai atleistą chirurgą galėtų pasakyti daugelis buvusių jo pacientų.

Nutraukė sutartį

* Vilniaus universiteto Onkologijos instituto vyriausiosios specialistės ryšiams su visuomene ir atstovės spaudai Juventos Sartatavičienės teigimu, E.Stratilatovas asmeniškai nusprendė ir pasiūlė instituto administracijai nutraukti su juo darbo sutartį.

* Toks pareiškimas buvo patenkintas, todėl šalių susitarimu E.Stratilatovas buvo atleistas iš Onkologijos instituto 2-ojo onkochirurgijos skyriaus vedėjo pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?