Vilniečių siaubas – šių dienų patogumai

Vilnius kratosi civilizacijos patogumų. Daugiabučiuose užvirinome

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Aug 24, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:42 PM

Liftai stoja, nes dauguma jų beviltiškai pasenę, o atnaujinti juos kainuoja pasakiškus pinigus. Liftus niokoja chuliganai, jie kenčia nuo nevalyvų gyventojų. Yra dar viena liftų bėda - ilgapirščiai.

Šią savaitę policija Lazdynuose sučiupo 30 metų vagį, kuris išlupdavo liftų stabdymo rites. Jis darbavosi daugiau nei dvi savaites ne tik Lazdynuose, bet ir Viršuliškėse, Karoliniškėse, Pašilaičiuose. Per šį laiką dėl vagysčių pradėti 7 ikiteisminiai tyrimai, tačiau dėl jų jau gauta ir daugiau pareiškimų.

Sulaikytasis - profesionalus liftų vagis. Prieš trejus metus jis buvo nuteistas už tokius nusikaltimus, bet grįžęs iš belangės nemetė savo amato.

Tokių ilgapirščių kaip šis Vilniuje ne vienas. Kitam liftų vagiui teismas skyrė pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmę. Narkomanas net 46 kartus iš liftų šachtų gvelbė transformatorius ir kitas metalines detales. Iš jo liftus eksploatuojančioms bendrovėms priteista apie 370 tūkst. litų. Bet ar įmonės kada nors tuos pinigus atgaus?

Aišku, kad ne. Tai liudija trečiojo ilgapirščio pavyzdys, kuriam teismas skyrė daugiau nei trejų metų laisvės atėmimo bausmę ir už 19 vagysčių pateikė per 22 tūkst. litų ieškinį.

Jokio turto darbo biržoje registruotas narkomanas neturi, tad teismas galėjo areštuoti tik jo sąskaitą, kurioje - 25 litai 92 centai.

Tad aišku, kad liftus eksploatuojančios įmonės patirtus nuostolius išdalys daugiabučių gyventojams. Suremontuoti liftą, kurio įrangą nugvelbė vagys, kainuoja tikrai nemažai - 10-30 tūkst. litų.

Išsipūtusiomis sąskaitomis už liftų priežiūrą besipiktinantys gyventojai galėtų būti ir patys budresni. Bet daugiabutis panašus į kolūkį.

Niekam nerūpi, kai prie tarnybinių patalpų durų krapštosi įtartini asmenys, o laiptinės duris tingi užverti ne vienas gyventojas.

O juk į lifto įrangą nusitaikę vagys laiptinėje lankosi ne vieną kartą. Vieną dieną išlaužia duris, kitą - pasirūpina įėjimu į laiptinę ir tik trečią įvykdo vagystę. Sostinėje yra ne vienas daugiabutis, kuriame liftų įranga buvo ardoma ne vieną kartą. Tik gyventojams tai nė motais.

Laimė, kad dėl tokių vagysčių Vilniuje iki šiol neįvyko didelių nelaimių. Juk liftai priskiriami prie potencialiai pavojingų įrenginių. Gedimas ar avarija gali sukelti sunkias traumas.

Blogų žinių daugiabučių, kuriuose įrengti liftai, gyventojams yra ir daugiau. Specialistai jau kalba, kad dėl lifto mažėja ir nekilnojamojo turto kaina, menksta pasiūla. Butai Karoliniškėse, Viršuliškėse ar Žirmūnuose pigesni ne dėl to, kad tai - nepatrauklūs rajonai. Kainą mažina ir seni liftai.

Jauna vilniečių pora, ieškanti išsinuomoti buto, prisipažino, kad net nežiūri į pasiūlymus, kuriuose nurodyta, jog daugiabutyje yra liftas. Kam užsikrauti papildomus mokesčius ir problemas?

Iš tiesų tai, kas visame pasaulyje yra įprastas patogumas, Vilniuje tampa didele bėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.