Vyriausybei - nauja švietimo strategija

Švietimo ir mokslo ministerija

Strategijoje vienu iš trijų pagrindinių tikslų nurodyta siekti, kad mokytojų bendruomenėje didžiąją dalį sudarytų nuolat tobulėjantys ir rezultatyviai dirbantys mokytojai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Strategijoje vienu iš trijų pagrindinių tikslų nurodyta siekti, kad mokytojų bendruomenėje didžiąją dalį sudarytų nuolat tobulėjantys ir rezultatyviai dirbantys mokytojai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 27, 2013, 3:31 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:28 PM

„Pasirašyta vakar yra Švietimo strategija 2013–2022 metams ir atiduota į Vyriausybę. Tenai palikta analogiška nuostata, kuri buvo iki šiol galiojusiose strategijoje - kad mes turime siekti švietimui kad būtų skiriama ne mažiau kaip 6 proc. nuo bendro vidaus produkto“, - antradienį Vilniuje vykstančioje konferencijoje savivaldybių švietimo skyrių darbuotojams informavo švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Pasak jo, šiuo metu Lietuvoje finansavimas švietimo sistemai siekia 4,67 proc. BVP.

„Bendras švietimo sistemos finansavimas yra sumažėjęs grubiai apie 700-800 mln. litų nuo 2009 metų - jeigu pažiūrėsime, buvo 6,6 mlrd., dabar turime 5,9 mlrd. litų“, - dėstė ministras, kartu pažymėjęs, kad atsigaunant ekonomikai turėtų atsigauti ir švietimo srities finansavimas.

D.Pavalkio teigimu, pagal vienam mokiniui skiriamą finansavimą Lietuva Europos Sąjungoje šiuo metu lenkia tik Rumuniją ir Bulgariją.

„Jeigu pažiūrėtume, kaip atrodo Lietuvos mokinio krepšelis ir Europos Sąjungos vidurkio krepšelis, tas skirtumas, aš manau, įvertinant visas kainas, kaštus, ypatingai mokytojų algas, ya beveik ir pakenčiamas, nors kaip matote, mes esame treti nuo galo ir aplenkiame tiktai Rumuniją ir Bulgariją“, - sakė jis.

Didžiausia švietimo problema įvardijęs vaikų, studentų ir iniciatyvios darbo jėgos trūkumą, ministras konferencijoje išreiškė viltį, kad šiuo metu dėl mokinių skaičiaus mažėjimo finansavimas nebus kerpamas.

„Tik ką girdėjote premjero pasisakymą, kad nebus mažinamas finansavimas dėl mokinių skaičiaus mažėjimo, mes tikimės tikrai, kad taip ir atsitiks“, - kalbėjo D.Pavalkis.

Tradiciškai prieš Rugsėjo 1-ąją rengiama konferencija šiemet skirta Valstybinei švietimo strategijai 2013–2022 metais.

Strategijoje vienu iš trijų pagrindinių tikslų nurodyta siekti, kad mokytojų bendruomenėje didžiąją dalį sudarytų nuolat tobulėjantys ir rezultatyviai dirbantys mokytojai, taip pat siūloma, kad bent penktadalis būtų vyrai.

Tarp siekių nurodomi užmojai, kad būtų sumažintas patyčias patiriančių moksleivių skaičius, bent vienas universitetas patektų tarp 500 pasaulio geriausiųjų.

Taip pat numatoma siekti, kad būrelius lankytų absoliučiai visi vaikai - neformaliojo švietimo galimybėmis mokykloje ir kitur pasinaudojančių vaikų dalis turėtų didėti nuo maždaug 27 proc. 2012 metais šiuo metu iki 100 proc. 2022 metais.

Nacionalinės švietimo strategijos 2012-2022 metams projektas buvo parengtas dar praėjusios Vyriausybės, tačiau parlamentui tvirtinti nebuvo pateiktas, o po Seimo rinkimų naujasis Ministrų kabinetas pavedė Švietimo ir mokslo ministerijai pateikti pakoreguotą projektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.