Būreliuose atskleisti vaikų gabumai veda į svajonių profesiją

Vieni moksleiviai jau žino, kuo užsiims po pamokų, kiti dėl to dar suka galvas. Nuo rugsėjo Kaune pradės veikti papildomo ugdymo įstaigos ir būreliai, kuriuose širdžiai artimą veiklą ras kiekvienas, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2013-08-31 06:00, atnaujinta 2018-03-01 15:40

Pradėti ugdyti vaiką reikia vos tik jam gimus. Mažyliui augant dėmesio jo lavinimui būtina skirti vis daugiau. Vaikystėje mūsų atžalos yra imliausios naujovėms ir tai, ką jie gauna šiuo gyvenimo tarpsniu, atsiliepia ateityje.

Dažno vaiko talentas atsiskleidžia ir net profesiniai įgūdžiai pradeda formuotis tinkamai parinkus popamokinę veiklą – būrelį ar mokyklėlę.

Mėgstama veikla moksleivius atitraukia nuo gatvės, padeda turiningai ir prasmingai leisti laisvalaikį, skinti laurus sporto, muzikos bei meno srityse.

Mėgaujasi šokiais ir futbolu

Bernardo Brazdžionio pagrindinės mokyklos aštuntokas Edvinas Jakčinskas prieš Rugsėjo 1-ąją nesuka galvos, kuo grįžus iš mokyklos reikės užsiimti naujais mokslo metais. Vaikinas nuo vaikystės šoka sportinius šokius, su kuriais planuoja sieti ateitį, ir žaidžia futbolą.

„Pirmoje klasėje šokių mokytoja paklausė, kas norėtų lankyti šokių būrelį. Nutariau pamėginti, ir šokis tapo neatsiejama mano gyvenimo dalimi“, – kalbėjo šokių kolektyvo „Žiburys“ šokėjas ir daugkartinis Lietuvos sportinių šokių varžybų prizininkas. Šįmet su šokių partnere Leta Kripaite Slovakijoje E.Jakčinskas iškovojo tarptautinių varžybų aukso medalius.

Šokių repeticijoms moksleivis skiria ne mažiau nei po pusantros valandos tris arba keturis kartus per savaitę. Prieš varžybas ant parketo paplušėti tenka ilgiau. Dar viena vaikino aistra – futbolas. Nuo mažens kamuolį spardęs su draugais kieme, prieš dvejus metus jis tapo savo mokyklos futbolo komandos nariu. Nuo tada šokių pamokas moksleivis derina su kas antrą dieną vykstančiomis futbolo treniruotėmis. E.Jakčinskas didžiuojasi, kad komanda, kurioje jis žaidžia, šį pavasarį tapo pirmąja Kaune tarp septintokų.

Pasirodo su žinomu choru

Jono Jablonskio gimnazijos devintokė Martyna Varslauskaitė šią vasarą tapo jauniausia Kauno studentiško choro nare. Be muzikos ir dainavimo gyvenimo neįsivaizduojančiai mergaitei tai – itin svarbus laimėjimas ir jos talento įvertinimas.

„Dainuodama šiame chore lavinu balsą, esu matoma scenoje, per televiziją, bendrauju su linksmais ir įdomiais žmonėmis, daug keliauju po Lietuvą.

Be to, kaip visi rimti atlikėjai, už koncertus gaunu atlygį. Už sutaupytus pinigus neseniai nusipirkau naują išmanųjį telefoną“, – džiaugėsi M.Varslauskaitė.

Kaunietė dainuoja nuo pat mažens, ji yra lankiusi įvairias dainavimo studijas. Būdama ketverių metų įrašė pirmąją dainą. Nuo trečios klasės Martyna lanko muzikos mokyklą, mokosi chorinio dainavimo ir skambina fortepijonu.

Antrus metus ji – merginų grupės A.D.D., su kuria dalyvauja vaikų ir jaunimo muzikos konkursuose, festivaliuose, televizijos projektuose, narė.

Moksleivę žavi žurnalistika

M.Varslauskaitė ne vienus metus lankė ne tik muzikos būrelius. Ji vaikščiojo į sportinių bei šiuolaikinių šokių pamokas, kurias planuoja tęsti ir šį rudenį. Tai atlikėjai leidžia lengviau judėti scenoje, atlikti choreografijos numerius.

„Kiekvieną dieną po pamokų būnu užimta – dainuoju, groju, šoku.

Tačiau didelis krūvis manęs negąsdina. Daug dirbdama mėgaujuosi laimėjimais“, – tvirtino jaunoji dainininkė.

Ar balsinga mergina ateitį ruošiasi sieti su scena? Martyna žino, jog užaugusi dainavimo neatsisakys, tačiau tai greičiausiai liks jos pomėgiu.

Moksleivę labiau vilioja aktorės arba žurnalistės profesijos.

Su vaidyba M.Varslauskaitė susipažino prieš keletą metų lankydama dramos būrelį, o žurnalistika žavisi nuo vaikystės.

Ruošiasi dainininkės karjerai

Aleksandro Stulginskio daugiafunkcės mokyklos trečiaklasė Ugnė Macaitytė prasidėjus mokslo metams skubės iš vieno popamokinio užsiėmimo į kitą. Tačiau tai jos nė kiek negąsdina, nes veikliai mergaitei pakanka laiko ir pamokoms paruošti, ir dar su kiemo draugais į lauką išbėgti.

Nuo trejų metų dainuojanti kaunietė lanko vaikų dainavimo studiją „Medutis“, su jos nariais ne kartą koncertavo įvairiose šventėse, festivaliuose, o šįmet išleido pirmąją kompaktinę plokštelę.

„Svajoju tapti profesionalia dainininke. Dėl to lankau ne tik dainavimo studiją, bet ir muzikos mokyklą. Ten lavinu balsą, mokausi skambinti fortepijonu. Be to, dainuoju ir savo mokyklos chore. Pernai pradėjau lankyti mokyklos dramos būrelį“, – vardijo moksleivė.

Spėja ir į teniso treniruotes

Antroje klasėje U.Macaitytė buvo pasišovusi lankyti dar ir šokius arba baletą, tačiau šių užsiėmimų laikas sutapo su kitų būrelių.

„Pernai po muzikos ir dainavimo pamokų tris kartus per savaitę skubėdavau į šalia namų esančią Kauno jaunučių sporto organizacijos mokyklą. Joje lankiau stalo teniso treniruotes“, – pasakojo mergaitė.

Ugnės trenerio Aleksandro Pasavodskio teigimu, mergaitė – perspektyvi sportininkė, todėl ji raketės iš rankų paleisti nežada ir toliau.

Trečiaklasės motina Ela Macaitienė tvirtino, jog užsiimdama įvairia veikla duktė lavina kūrybiškumą ir įgūdžius, stiprėja fiziškai.

„Lankydami įvairius būrelius vaikai mažiau sėdi prie kompiuterio, nesišlaisto be tikslo gatvėmis, plečia akiratį, tampa drąsesni, išmoksta laisviau bendrauti. Dėl to jiems ateityje atsiveria daugiau galimybių“, – įsitikinusi aštuonmetės motina.

Tikisi išmokti gerai plaukti

Ne mažiau energinga Ugnės kiemo draugė Austėja Diliūtė – taip pat trečiaklasė. Ji mokosi Dainavos vidurinėje mokykloje. Abi mergaitės dainuoja toje pat vaikų muzikos studijoje, kartu rengia pasirodymus scenoje.

Anksčiau nei dainuoti A.Diliūtė pradėjo šokti sportinius šokius. Du kartus per savaitę šokių pamokas lankanti ir įvairiose varžybose dažnai dalyvaujanti mergaitė gali pasigirti ne vienu nugalėtojos medaliu.

Austėja šokių žingsnelių yra išmokiusi ir savo bičiulę Ugnę, kuri jai atskleidė stalo teniso pradžiamokslio paslaptis.

„Keletą kartų su Ugne buvau nuėjusi į stalo teniso treniruotes. Jos man labai patiko. Nuo rudens užsirašysiu į šią sporto mokyklą ir mėginsiu tapti stalo tenisininke. Po kurio laiko su drauge varžysimės aukšto lygio sporto rungtynėse“, – juokavo A.Diliūtė.

Trečiaklasė šiais mokslo metais tikisi įgyvendinti dar vieną svajonę – išmokti gerai plaukti. Kol kas ji vandenyje tik pliuškenasi.

Mergaitė nuo rugsėjo pradės lankyti plaukimo treniruotes baseine. Vėliau ji norėtų išmokti akrobatinio plaukimo gudrybių.

Pirmokas nesiskiria su rakete

Purėnų vidurinės mokyklos moksleivis Dovydas Četavičius dar nežino, kaip reikės derinti mokslus ir lauko teniso treniruotes. Septynmetis tik šįmet sės į klasės suolą, o tenisą žaidžia jau dvejus metus.

Judrų berniuką tėvai į treniruotes nuvedė, kai jis buvo vos penkerių metų. Teniso aikštyne vaikas sportuoja tris kartus per savaitę ne trumpiau nei po pusantros valandos.

D.Četavičius jau dalyvavo beveik dešimtyje mūsų šalies vaikų teniso varžybų. Jaunojo sportininko kambaryje puikuojasi dvi nugalėtojo taurės ir keli medaliai.

„Lauko tenisą lankysiu ir toliau. Tačiau taip pat norėčiau žaisti krepšinį, lankyti kitus būrelius, kurie bus mokykloje“, – sakė pirmokas.

Lanksti nuo pat kūdikystės

Siekdamas sportinių pergalių Dovydas ryžto ir užsispyrimo gali semtis iš šešeriais metais vyresnės sesers Elzės. Purėnų vidurinės mokyklos šeštaklasė sportuoti taip pat pradėjo dar lankydama vaikų darželį. Ji lanko meninės gimnastikos treniruotes.

E.Četavičiūtė šiam sportui skiria maždaug po 3 valandas kiekvieną dieną. Su kamuoliu, lanku, kaspinu ir kuokomis pasirodymus rengianti mergaitė – daugkartinė įvairių menininės gimnastikos varžybų laimėtoja.

„Tėvai dar kūdikystėje pastebėjo, kad esu lanksti, todėl ir nuvedė į gimnastikos salę. Šis sportas man labai patinka, esu jam atsidavusi, todėl jokio kito būrelio nesu lankiusi“, – pasakojo sportininkė. Mergaitę dar domintų kvadrato ir badmintono treniruotės, tačiau kol kas šiems užsiėmimams gimnastė neturi laiko.

Elzės ir Dovydo motina Daiva Četavičienė tvirtino, jog nuo pat mažens sportuojantys vaikai yra fiziškai stipresni, jie anksčiau išmoksta siekti užsibrėžto tikslo, dar vaikystėje patiria pergalės ir pralaimėjimo skonį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.