Vilniaus tepliotojus nukonkuravo atvykėlis

Taip norėtųsi sušukti: „Solomonai, sugrįžk!“ Bet kur jis dingęs,

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Aug 31, 2013, 10:30 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:37 PM

Pradingus Solomonui, Vilnių užplūdo visiška netvarka. Jis bent savo vardą sugebėdavo dailiau išvingiuoti. Dabartiniai terliotojai jam nė iš tolo neprilygsta. Kas kita buvo, kai karaliavo Solomonas. Tada ir kitiems pastatų niokotojams buvo ne vis tiek, ką dažais nupurkš ant sienos ar tvoros.

Aišku, veikia ir bandos jausmas. Dažų flakonėlį dabar griebia bet kuris pienburnis ir prasideda naktinis klaidžiojimas po miestą ieškant dar švarios sienos.

Terliotojams sunkiau ne tik dėl to. Į juos akyliau sužiuro ir policininkai, tad laiko likti nepastebėtam lieka tik tiek, kiek šuniui pakelti koją.

Tad Vilnius tampa RND, KGS, OX ir kitų bet kaip iškraigliotų raidžių džiunglėmis.

Antroji žinia - geresnė. Atkeliauja „Vilnius Street Art“, kuris taps vienu pagrindinių Sostinės dienų renginių. Bet vėlgi – kaip pažiūrėsi.

Nors renginio pavadinime yra žodis „Vilnius“, tarp jo dalyvių vilniečių reikėtų su žiburiu ieškoti.

Ant kino teatro „Lietuva“ sienos dvi rankas, tarp jų įtemptus siūlus ir per juos lyg per šokdynę šokinėjančius žmones daugiau nei savaitę piešusio E.Zacharevičiaus liežuvis nesiverčia vadinti vilniečiu. Jis jau porą metų gyvena Malaizijoje.

Nors mokslus krimto M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje, šis menininkas išgarsėjo taip pat ne Vilniuje, o Pietryčių Azijoje. Dabar jis yra gerai žinomas kaip vienas originaliausių ir įdomiausių pasaulio gatvės meno kūrėjų.

Gatvės meno festivalyje dalyvaus ir amerikiečių menininkas M.Jenkinsas, kuris sukurs penkių skulptūrų kompoziciją ant Šiuolaikinio meno centro pastato stogo.

Atvažiuos ir tarptautinė menininkų komanda „Upperstudio“, įgyvendinsianti instaliaciją ant vienos rotušės pastato kolonos. Jų kūrinius vilniečiai ir miesto svečiai galės pamatyti jau kitą savaitę.

Kodėl Vilniuje tiek mažai tikrų gatvės menininkų, jų tenka kviestis, o terliotojų - apstu?

Į šį klausimą geriausiai atsako tas pats E.Zacharevičius, netrukus paliksiantis Vilnių.

Anot jo, menas Vilniuje labai įrėmintas, žmonės bijo eksperimentų. Nesvarbu, kas daroma gatvėse, - viską stengiamasi paslėpti, nuvalyti. O meno vertė skaičiuojama baudų dydžiu.

Gal todėl daugelis terliotojų - paaugliai, kurie dar nedirba, negalvoja apie šeimą, karjerą. Sienas niokoti jiems - tik saviraiškos forma, ne darbas.

Lieka pridurti: bandydami išreikšti save tokie terliotojai nė nesusimąsto, kad bjauroja gimtojo miesto veidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.