Lietuva mini okupacinės kariuomenės išvedimo 20-metį

Minint okupacinės kariuomenės išvedimo iš Lietuvos 20 metų sukaktį, sekmadienio vidudienį sostinės Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo surengta iškilminga vėliavų pakėlimo ceremonija.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-09-01 16:49, atnaujinta 2018-03-01 15:12

Vėliau Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa bei Lietuvos kariuomenės orkestras pražygiavo nuo Nepriklausomybės aikštės iki Katedros aikštės. Vilniaus arkikatedroje buvo aukojamos šv. Mišios.

Po šv. Mišių Katedros aikštėje koncertavo Lietuvos kariuomenės orkestras, o ant Žaliojo tilto buvo atidengta Atminimo lenta.

Vakare Simono Daukanto aikštėje rengiamas koncertas „Beauštanti aušrelė“, skirtas Laisvės dienos 20-mečiui ir Mokslo metų pradžiai.

Lietuva paskelbė savo nepriklausomybės atkūrimą dar 1990 metų kovo 11-ąją, tačiau tik 1993-iųjų rugpjūčio 31 dieną, 23.46 val., paskutinis Rusijos armijos karinis ešelonas nesustodamas pravažiavo Kenos geležinkelio stotį. Tai buvo ilgo ir sudėtingo svetimos kariuomenės išvedimo iš nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos oficiali pabaiga.

Lietuvoje dar buvo likę keli maži Rusijos kariniai daliniai. Tačiau ir jie per porą mėnesių buvo išvesti.

Vašingtone viešinti prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad tuomet vienu balsu kalbėjusi Lietuva be ginklo laimėjo istorinę pergalę.

„Vienu balsu kalbėjusi Lietuva be ginklo laimėjo istorinę pergalę. Niekam nekilo abejonių, kad mūsų atstovų derybiniuose portfeliuose buvo sudėta vieninga visos šalies pozicija“, - pranešime spaudai sakė prezidentė.

„Šis įvykis – tai istorijos pamoka, kiek daug pasiekia šalys, kurių gyventojus kritiniu momentu suvienija nepalaužiami, nepaperkami ir neišduodami principai“, - teigė D.Grybauskaitė.

Svetima kariuomenė Lietuvoje buvo nuo tada, kai 1940 metų birželį valstybę okupavo Sovietų Sąjunga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: minima Vaiko diena