Rugsėjo 1-osios šventė: pasipuošę moksleiviai, nešini kardeliais

Šalies mokyklose aidi Rugsėjo 1-osios skambučiai. Pasipuošę ir nešini kardeliais šalies moksleiviai traukė į pirmąją mokslų metų dienos šventę.

Šalies mokyklose aidi rugsėjo 1-osios skambučiai.<br>D.Umbraso nuotr.
Šalies mokyklose aidi rugsėjo 1-osios skambučiai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Sep 2, 2013, 10:46 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:01 PM

Šventinį rytą – mokyklos blizga. Rugsėjo antrąją dar vyko paskutiniai pasiruošimo darbai, kiemsargiai prieš moksleivių ir svečių atvykimą skubiai tvarkė kiemus.

Nors per pastaruosius septynerius metus moksleivių šalies mokyklose sumažėjo daugiau nei trečdaliu, naujieji mokslo metai turi kuo pradžiuginti: pirmasis skambutis sukvietė 2 tūkstančiais daugiau pirmokų nei pernai.

Lietuvos Krašto ir apsaugos ministras Juozas Olekas savo ir ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus vardu pasveikino Vilniaus Jeruzalės lietuvių ir lenkų mokyklos pirmokus, priminė istoriją. Pirmokėlių nedaug šioje mokykloje nedaug – vos kelios dešimtys.

Mokslo metų pradžios renginys prasidėjo Lietuvos ir Lenkijos himnais, bei politikų sveikinimais.

„Norime, kad jūsų karta augtų laisvoje ir demokratinėje valstybėje. Kad jūs galėtumėte baigę mokyklą pasirinkti savo mylimas profesijas studijuoti Lietuvoje, ar kur nors išvykti. Išvykti tikiuosi laikinai ir vėl sugrįžti“, - moksleiviams sakė J.Olekas.

Mokysis gražioje mokykloje

Šv. Kristoforo progimnazijos moksleivių nuotaika buvo džiugi. Šiais metais jie mokysis suremontuotoje mokykloje. Pastatas išgražėjo pastebimai – buvo pakeisti kiauri langai, sutvarkytos išklibusios plytelės prie įėjimo, o klaikūs tualetai moksleiviams išliko tik atmintyje.

„Gyvenime nereikia būti kukliems. Dažnai mes negalime arba bijome pasigirti ir pasididžiuoti tuo, ką sugebame ir mokame. Niekada nebijokite patys pasirodyti prieš kitus, bei gerai save vertinti ir gerbti. Šioje mokykloje lankiausi prieš keletą metų ir net pats nustebau kaip pasikeitė“, - mokyklos remontu džiaugėsi Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

„Noriu priminti labai gražius ir pasaulyje žinomus žodžius: „Aš turiu svajonę“. Linkiu jums, kad turėtume svajonių ir jų siektumėte“, - mokiniams linkėjo A.Zuokas.  

„Tikrai nebuvo malonu mokytis. Mokyklos stovis nebuvo tragiškas, tėvai už galvų nesiimdavo, bet dabar tikrai bus geriau. Dėl senų langų, žiemos metu, būdavo labai šalta, turėdavome sėdėti net su striukėmis. Be to, anksčiau tualetai buvo siaubingi – vietoje klozetų skylės“, – mokslo metų pradžios šventėje sakė būrelis aštuntokių. Mergaitės pasakojo ilgai nesiruošusius mokslo metų pradžiai ir net jos nelaukusios. 

Įteikė pirmokų pasus

Į Jungtines Amerikos Valstijas su darbo vizitu išvykusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė naujų mokslo metų proga įteikė pirmokų pasus Vašingtono aštuonmetės Kristijono Donelaičio lituanistinės mokyklos pirmaklasiams, praneša naujienų agentūra ELTA.

„Labai džiaugiuosi, kad Lietuva yra ir čia. Šis dokumentas tai dar kartą patvirtina. Nepamirškite savo šaknų ir kalbos bei žinokite, kad Lietuva visada jūsų laukia", - įteikusi pasus sakė šalies vadovė.

Pasak Prezidentės, rugsėjo 1-oji yra prasminga vilčių kupina šventė, klojanti pamatą mūsų visų ateičiai. Todėl sveikindama naujų mokslo metų pradžios proga, šalies vadovė visiems palinkėjo ne tik išlikti lietuviais, bet ir visada nešiotis Lietuvą širdy.

Į Jungtines Amerikos Valstijas atvykusi Lietuvos vadovė atvežė 350 pirmoko pasų.

Šiuos simbolinius dokumentus visiems pirmokėliams dovanoja Švietimo ir mokslo ministerija.

Pirmoko pase trumpai ir žaismingai supažindinama su Lietuvos gamta, kalba, miestais, kariuomene, gretimomis šalimis, pateikiama faktų iš Lietuvos istorijos, Lietuvos himnas, papasakojama apie svarbiausius Lietuvos simbolius - Vytį ir vėliavos spalvų reikšmę. Pirmokėliai čia suras ir patarimų, kaip saugiai elgtis kelyje ar gatvėje, ir kt. Kaip ir ankstesniuose pasuose bus galimybė pasižymėti svarbiausius pirmųjų mokymosi metų įvykius, įsiklijuoti savo ir klasės nuotraukas, - ir ne tik pirmoje klasėje, bet ir visus 12 mokslo metų.

Atskiras puslapis skirtas lietuviškoms mokykloms užsienyje. Keli šimtai pirmokų pasų kaip valstybės dovana šiemet iškeliaus į 31 lietuvišką mokyklą užsienyje.

Pirmuosius Lietuvos pirmoko pasus gavo vaikai, mokyklos duris atvėrę 2004-aisiais.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, naujus mokslo metus pradės 351,4 tūkst. mokinių.

Naujais mokslo metais veiks 1229 bendrojo lavinimo mokyklos, duris atvers ir 260 neformaliojo švietimo įstaigų. 674 šalies darželius lankys 89 tūkst. ikimokyklinukų.

Lietuvoje veikia 47 aukštosios mokyklos, iš jų 27 valstybinės: 23 universitetai ir 24 kolegijos, taip pat 70 profesinių mokyklų.

Naujais mokslo metais šalies universitetuose ir kolegijose studijuos daugiau kaip 28 tūkst. pirmakursių, iš jų 15 tūkst. studijas finansuos valstybė.

Įgyti amatą daugiau nei 70-yje Lietuvos profesinių mokyklų sieks apie 40 tūkst. mokinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.