Vilniaus universiteto prorektorius: „Laimime kiemo lygoje, o turėtume varžytis su užsieniu“

Bent viena Lietuvos aukštoji mokykla iki 2017-ųjų turėtų patekti į Akademinio pasaulio universitetų reitingo 500–uką. Šitaip užsibrėžė Švietimo ir mokslo ministerija, pristačiusi Švietimo strategiją, kurioje numatyti tikslai iki 2022 metų. Arčiausiai šio valdžios tikslo – Vilniaus universitetas. Tačiau jo vadovai neskuba audringai palaikyti švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio užmojo. Kodėl?

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Sep 2, 2013, 7:12 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:03 PM

Vilniaus universitetas Akademinio pasaulio universitetų reitinge (Academic Ranking of World Universities, ARWU) neperkopia 500-uko ribos, tačiau yra netoli jos. Lietuvos aukštoji mokykla užima vietą 501-550 pozicijų ruože. Kitų Lietuvos universitetų pavadinimų reitinge nėra.

Iš artimiausių kaimynų ARWU 500-uke yra 2 Lenkijos universitetai.

Akivaizdu, kad Švietimo strategijoje numatytas tikslas perkopti šią ribą skirtas būtent Vilniaus universitetui.

Kad ši aukštoji mokykla stipriausia Lietuvoje, kasmet parodo stojančiųjų skaičius. Ir šiemet besiveržiančiųjų mokytis VU buvo reikšmingai daugiau nei kitose aukštosiose mokyklose.

Vilniaus universiteto akademinių reikalų prorektorius Kęstutis Dubnikas neslepia, kad būtų gerai užkopti į aukštesnę poziciją pasauliniame reitinge. Tačiau jis neskuba palaikyti ministerijos planų ir žadėti, kad taip ir nutiksią.

„Viskas priklausys nuo to, kokia bus Lietuvos politika. Ar bus tęsiama politika, kai visi universitetai yra traktuojami kaip aršūs konkurentai ir turi išgyventi, kaip sugeba? Ar ministerija matys misiją rūpintis universitetais pagal jų pasiekimus ir pobūdį?

Tarkim, kokios politikos bus laikomasi dėl Šiaulių universiteto – leis numirti ar padės rasti jam vietą“, - ne vien apie savo aukštosios mokyklos reikalus kalbėjo Vilniaus universiteto prorektorius K.Dubnikas.

Prorektorius nelinkęs kalbėti apie tarptautinius reitingus, kai nežinomybė tvyro tarp šalies aukštųjų mokyklų. Jis pabrėžė, kad universitetai turėtų jungtis, tačiau turi tą daryti laisva valia.

„Sisteminiu požiūriu mes visi pralaimime. O jei ir laimime, tai tik savo kiemo lygoje. Mums ne vieniems su kitais reikia varžytis, o kaip sistemai - su kitomis šalimis. O tai priklauso ir nuo to, kiek mums pavyks įsitvirtinti kaip valstybei. Jei liksime užribyje, tai ir mūsų abiturientai, ir mokslo potencialas važiuos svetur“, - naujų mokslo metų išvakarėse kalbėjo K.Dubnikas.

Vilniaus universitete nuo rugsėjo 1-osios mokysis 550 užsieniečių, daugiausiai – iš Europos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.