Ar Lietuvai reikalingas lytinis švietimas?

Ir vaikų, ir suaugusiųjų lytinis švietimas Lietuvoje vykdomas netinkamai. Dar blogiau – jo paprasčiausiai nėra. Taip mano įvairių sričių specialistai, tėvai ir politikai, sutikę savo nuomonėmis apie lytinio švietimo padėtį Lietuvoje pasidalyti specialioje „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nuoga tiesa“.

Specialią laidą „Nuoga tiesa“, kuri tiesiogiai transliuojama portale lrytas.l,t veda A.Užkalnis ir R.Janutienė.
Specialią laidą „Nuoga tiesa“, kuri tiesiogiai transliuojama portale lrytas.l,t veda A.Užkalnis ir R.Janutienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Sep 3, 2013, 6:44 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:15 PM

Rusėjo 4-oji yra Pasaulinė seksualinės sveikatos diena. Šią dieną visame pasaulyje kviečiama plačiau diskutuoti apie seksualinę sveikatą ir skleisti žinias apie lytinį švietimą.

Ta proga laidoje „Nuoga tiesa“ nuspręsta pažvelgti į lytinio švietimo padėtį Lietuvoje.

Vadovaujasi mitais

Vienas laidos dalyvių, seksualinės medicinos gydytojas, Lietuvos seksualinės medicinos draugijos prezidentas Robertas Adomaitis mano, kad lytinio švietimo spragas žmonės bando kamšyti internete rasta, bet nebūtinai teisinga informacija.

„Formalaus švietimo seksualine tematika negavę žmonės vadovaujasi internete plačiai paskleistais mitais. Tai lemia nesėkmes lytiniame gyvenime, taip pat kai kurias su lytine funkcija susijusias ligas“, – pastebėjo gydytojas.

Kad lytinis švietimas Lietuvoje organizuojamas prastai, pritaria ir psichologas-psichoterapeutas, Pasaulinės seksualinės sveikatos asociacijos koordinatorius Lietuvoje Andrius Kaluginas. Jis įsitikinęs, kad Lietuvoje trūksta ne tik vaikų ir paauglių, bet ir suaugusiųjų lytinio švietimo. Švietimas vykdomas, bet nepakankamai.

„Trūksta elementarių lytinio gyvenimo psichohigienos žinių“, – pastebėjo psichologas.

Edukologijos mokslų daktarė, keturių vaikų mama Austėja Landsbergienė, lygindama kitų šalių patirtį, pastebėjo, kad Lietuvoje lytinio švietimo apskritai nėra.

„Mūsų šalyje trūksta lytinio švietimo programos, dėl to nukenčia vaikai“, – sakė A.Landsbergienė.

Kontraceptinių priemonių rinkodara

Diskusijos dalyviai įsitikinę, kad lytinis švietimas yra būtinas. Tiesa, jo paskirtį kiekvienas įvardijo savaip.

Seimo narė, profesorė Marija Aušrinė Pavilionienė mano, kad lytinis švietimas padeda formuoti asmenybę, nes seksualumas yra įgimtas. Su tuo žmogus susiduria visą gyvenimą.

„Kiekvienas žmogus turi žinoti kuo daugiau apie lytinę prigimtį, kad galėtų racionaliai tvarkyti savo gyvenimą“, – aiškino M.A.Pavilionienė.

Tradicines šeimos vertybes ginantis politologas ir tautininkas Marius Kundrotas mano, kad lytinio švietimo paskirtis – žmogaus rengimas santuokai ir šeimai.

„Tačiau dabartinis lytinis švietimas mokyklose žymia dalimi virto kontraceptinių priemonių rinkodara, į kurią, deja, įsitraukia ir dalis politikų“, – esamą padėtį kritikavo M.Kundrotas.

Apie prezervatyvus pasakė

Ir vis dėlto, kodėl vaikai Lietuvoje gimdo vaikus?

Gal padėtis būtų geresnė, jeigu vaikai būtų mokomi laikytis krikščioniškų priesakų? Laidoje dalyvausiantis dominikonų vienuolis ir kunigas brolis Pijus mano, kad skaistybę reikėtų išsaugoti iki santuokos.

„Jaunimas anksti pradeda intymų gyvenimą, nes ieško šilumos ir artumo, kurio pernelyg užsiėmę tėvai nepajėgūs duoti“, – įsitikinusi dar viena būsimosios laidos dalyvė, ekonomistė, Jėzuitų gimnazijos pedagogė Aušra Maldeikienė.

O kaip apie intymų gyvenimą su savo atžalomis diskutuoja patys tėvai?

Paauglę dukterį auginanti dainininkė Donalda Meiželytė, kuri taip pat dalyvaus laidoje, prisipažino, kad su dukra apie intymų gyvenimą nekalba, bet kur namie guli prezervatyvai, pasakė.

Neįprastas vedėjų duetas

Daugiau nuomonių apie lytinio švietimo padėtį Lietuvoje bus galima išgirsti laidoje „Nuoga tiesa“.

Ši laida bus ypatinga ne tik dėl neįprasto jos vedėjų dueto – Rūtos Janutienės (47 m.) ir Andriaus Užkalnio (42 m.), bet ir todėl, kad rugpjūčio 4 d. nuo 14 val. 30 min. ji bus tiesiogiai transliuojama lrytas.lt interneto portale, o nuo 22 val. 50 min. – „Lietuvos ryto“ televizijos eteryje.

Laidos tiesioginės transliacijos metu portalo lankytojai galės internetu uždavinėti klausimus jos dalyviams. Taip pat skaitytojai kviečiami portale balsuoti, kuriai laidos dalyvio nuomonei apie lytinį švietimą Lietuvoje linkę labiausiai pritarti. Visos nuomonės pateiktos rubrikoje „Klausimas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.