Kalbininkai papasakojo V.Šustauskui, kas yra jo kelnėse

Už policininko įžeidimą per seksualinių mažumų eitynes Vilniuje teisiamas buvęs Seimo narys ir ubagų karalius Vytautas Šustauskas bando išsisukti, teigdamas, jog jis nežinojo mokslinio lytinio organo pavadinimo, todėl į pareigūno klausimą, ką turi kelnėse, atsakė „by... ir kiaušus“.

V.Šustauskas sužinojo, kad vulgariai kalbėjosi su policija.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Šustauskas sužinojo, kad vulgariai kalbėjosi su policija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Sep 3, 2013, 4:57 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:18 PM

V.Šustauskas kreipėsi į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją (VLKK), prašydamas paaiškinti, ar jo pavartotas žodis yra įžeidus. Kalbininkai jam viską profesionaliai paaiškino.

V.Šustauskas po to, kai buvo patrauktas administracinėn atsakomybėn už policininko įžeidimą, kreipėsi į VLKK tokiu raštu: „Prašau man išaiškinti, ar klaidingai atsakiau į klausimą. Policininkui įtartinas pasirodė mano kelnių klynas, priėjo dar vienas policininkas ir paklausė: „Ką turi kelnėse?“

Aš pasimetęs atsakiau: „By... ir kiaušus“. Kaip vadinasi mediciniškai – užmiršau ir liaudiškai atsakiau. Ypač tas žodis vartojamas Žemaitijos regione. Tai buvo atsakymas į klausimą, gal ir šiurkštokas, bet nebuvo skirtas tiesiogiai policijos pareigūnui. Be to, ne kartą televizijos laidose esu pasakęs, kalbu liaudies kalba, t.y. – banditą vadinu banditu, o ne reketininku, pederastą – pederastu, o ne gėjumi, nes tokio žodžio nežinojau iki nepriklausomybės paskelbimo.

Prašau man atsakyti, ar aš padariau nusikaltimą pagal Baudžiamąjį kodeksą, atsakydamas į klausimą pareigūnui.“

VLKK pirmininkė Daiva Vaišnienė protesto dalyviui kvalifikuotai paaiškino: „Greičiausiai turimas omenyje žodis bybis (bybys), šis žodis yra vulgarizmas. E.Zaikausko „Lietuvių žargono žodynėlyje“ teikiamos tokios šio žodžio reikšmės: 1. penis; 2. mulkis, idiotas.

Vertinti, ar padarytas nusikaltimas pagal Baudžiamąjį kodeksą, nėra Kalbos komisijos kompetencija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.