Gavai darbo vietą? Teks susimokėti Darbo partijai

Kiek kainuoja darbo vieta Kauno rajono savivaldybėje? Klausimas skamba keistai, bet tik tol, kol nesužinai šios slaptos schemos detalių. Atsakymas irgi gali nustebinti – nuo 10 iki 20 litų kas mėnesį. Būtent tokias duokles nuo rugsėjo nutarė rinkti Darbo partijos Kauno rajono skyrius. Kišenes pakratyti turės partiečiai, kurie savivaldybėje įsidarbino padedant šiai partijai. 

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-09-04 15:28, atnaujinta 2018-03-01 13:46

Portalas lrytas.lt gavo Kauno rajono Darbo partijos skyriaus laišką, kuriame partijos nariams pranešama bloga naujiena: už gautas darbo vietas valdžios struktūrose teks susimokėti. 

„Taip pat informuoju, kad vakar per tarybos posėdį buvo priimtas sprendimas, kad tie žmonės, kurie gavo darbą per Darbo partiją ir iki šiol dirba, privalo mokėti papildomą mokestį kas mėnesį. Tie, kurių alga neviršija 1,5 tūkst. Lt, moka per mėnesį 10 Lt, o tie, kurie uždirba daugiau negu 1,5 tūkst. Lt, kas mėnesį moka po 20 Lt. Mokestis pradedamas rinkti nuo rugsėjo pirmos dienos, rinksiu aš Asta Griniūtė. Kad visiems būtų aišku, kas kiek moka, vardinu...“, – rašoma šiame laiške. 

Jame išvardyta 11 partiečių, kurie padedant partijai buvo įdarbinti Kauno rajono savivaldybėje ir turės kas mėnesį atseikėti partijai atitinkamą sumą. Asta Griniūtė yra viena iš Darbo partijos skyriaus vadovų, dirbanti Karmėlavos seniūnijoje. 

Partiečiai „nieko nežino“

Portalas lrytas.lt susisiekė su keliais laiške įvardytais Darbo partijos nariais. 

Liepą Neveronių seniūne tapusi Sigita Pieterė kalbėti apie mokesčius partijai nenorėjo. Ji iš pradžių vengė atsakyti, kada laimėjo konkursą eiti šias pareigas, ar pati priklauso Darbo partijai. Konkrečiame laiške nurodoma, kad ji kas mėnesį turėtų mokėti 20 litų. 

„Nieko dar nesu mokėjusi. Nesuprantu, kas čia per informacija ir kas čia per klausimai. Kol kas jokioms partijoms mokesčių nesu sumokėjusi. Man niekas jokių sąskaitų kol kas nepateikė“, – paklausta, ar jau moka 20 litų duokles partijai, išsisukinėjo naujoji Neveronių seniūnė. 

Kiek atviresnė buvo Kauno rajono Raudondvario seniūno pavaduotoja „darbietė“ Dovilė Grumadaitė. Ji tvirtino pastaruoju metu turinti daug darbo, todėl nesilankiusi paskutiniame Darbo partijos skyriaus susirinkime, neskaičiusi elektroninių laiškų, todėl apie papildomą mokestį dar nieko nežinanti. 

„Aš dabar moku tik nario mokestį – vieną litą per mėnesį“, – sakė seniūno pavaduotoja. Darbo partijos laiške teigiama, kad ji kas mėnesį nuo rugsėjo taip pat turi mokėti po 20 litų. D.Grumadaitė tvirtino darbą gavusi ne per partiją, o konkurso būdu. 

Mažesnę algą gaunantis Egidijus Janulis kas mėnesį partijai turi papildomai mokėti po 10 litų. Savivaldybė skelbia, kad taip įvardytas žmogus dirba Kelių ir transporto skyriuje. 

„Nežinau, su kuo kalbu, čia ne telefono pokalbis“, – paklaustas apie partinę rinkliavą nukirto vyras ir padėjo telefono ragelį.

Meras – pakraupęs

Darbo partija yra Kauno rajoną valdančių socialdemokratų mažesnioji koalicijos partnerė. Darbo partijos skyriui vadovaujantis Antanas Makarevičius yra Kauno rajono vicemeras. Jis neigia, kad partija daro ką nors neteisėto. 

„Tokio dalyko nėra. Pagal partijos statutą skyrius gali numatyti padidintą nario mokestį tik skyriaus tarybos nariams. Jie turėtų mokėti 30 litų per mėnesį. Jokio mokesčio už gautą darbą nėra. Mes neturime įdarbintų savivaldybės darbuotojų. Mes nedarbinam. Kaip mes juos galime įdarbinti? Skyriui visada trūksta lėšų pragyvenimui, jeigu pats skyrius sugalvoja, kaip tų lėšų surinkti, bet tikrai nėra tokio sprendimo, kad darbuotojas turi mokėti. Kaip mes jį galime priversti? Tokio dalyko tikrai negali būti. Gal ne taip tame laiške suformuluota. Kaip mes galime įforminti šiuos pinigus. Tai nenormalu“, – tvirtino rajono vicemeras. 

Pinigus iš „darbiečių“ renkanti A.Griniūtė pareiškė, kad tai partijos vidaus reikalas, kurio ji portalui nekomentuos. 

Rajono meras socialdemokratas Valerijus Makūnas iš žurnalistų išgirdęs apie tokią praktiką savivaldybėje tuo negalėjo patikėti. 

„Nenoriu komentuoti kitų partijų vidinių dalykų, tačiau tai, mano manymu, yra netoleruotina“, – kalbėjo Kauno rajono vadovas. 

Paklaustas, ar gali būti, kad Darbo partija be ypatingo vargo į valstybės tarnautojų pareigas kiša savo narius, meras aiškino, kad tai sunkiai įmanoma, nes į visas pareigas žmones priima tik laimėjus konkursą. 

Tiesa, kad kai kurie konkursai organizuojami tik dėl vaizdo, taip pat nėra paslaptis. Tai įrodo dar vienas neseniai išplatintas Darbo partijos laiškas: „Sveiki, rytoj savivaldybės tarybos posėdyje bus priimti sprendimai dėl žemiau išvardintų įstaigų direktorių atleidimo. O tai reiškia, kad atsiranda laisvos vietos. Kas turite šioms pareigybėms atitinkamus reikalavimus ir darbo patirtį, atsiųskite savo CV man (ausra.degutyte@gmail.com) arba pirmininkui (darbopartija@gmail.com). Pagal galimybes stengsimės.“ 

Po to laiške vardijamos būsimos laisvos darbo vietos: Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos direktoriaus, Garliavos Jonučių vidurinės mokyklos direktoriaus, Girionių darželio direktoriaus, Raudondvario Anelės ir Augustino Kriauzų mokyklos-darželio direktoriaus, Lapių kultūros centro direktoriaus, Liučiūnų kultūros centro direktoriaus, Voškonių kultūros centro direktoriaus.

„Darbiečiai“ skatina savo partijos narius dalyvauti konkursuose, net tik Kauno apylinkėse. Viename iš daugybės laiškų bendražygiai raginami dalyvauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skelbiamuose konkursuose. Kaip žinia, šiai ministerijai vadovauja Darbo partijos atstovė Algimanta Pabedinskienė.

Partija – tai verslo struktūra?

Buvęs STT darbuotojas, Seimo narys Povilas Urbšys sako, kad tokia „darbiečių“ veikla jo nestebina. Pasak parlamentaro, tai, kad ši partija užsiima neskaidria veikla, visuomenei jau paaiškėjo iš juodosios buhalterijos bylos, kurioje teisiami ir partijos lyderiai. 

„Tokie santykiai partijoje dar kartą patvirtina, kad čia nėra partija. Tai geriausiu atveju panašu į verslo projektą. Darbo partijos byla tą akivaizdžiai parodė. Susidaro įspūdis, kad tai kažkoks darinys, kuris gali turėti nusikalstamos grupės požymių. Jei už tam tikrą postą žmonės turi susimokėti į kasą, tai labai panašu į organizuotos nusikalstamos grupės veikimą. 

Jie irgi turi savo kasą ir priklausomai nuo to, kiek grupuotės narys turi pajamų, turi įnešti pinigų į kasą. Deja, pas mus yra partijų, kurios neturi nieko bendro su politinių partijų veikimu. Jų tikslas yra gauti kiek galima daugiau valdžios įtakos“, – žodžių į vatą nevyniojo su korupcija kariaujantis Seimo narys. 

Jis priminė praėjusiais metais formuojant Vyriausybę vykusias ministerijų dalybas, kai postai buvo skirstomi pagal ministerijų valdomą pinigų kiekį. 

Anot buvusio STT pareigūno, tokiu būdu valstybės tarnyboje įdarbinti žmonės pirmiausia dirba partijos, o ne valstybės interesams, o politika šalyje kriminalizuojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.