Rektorius kaltę verčia ir kipšui

Klaipėdos universiteto (KU) rektoriumi dirbantis profesorius Vaidutis Laurėnas, nors ir įsivėlęs į interesų konfliktą, nenori trauktis iš pareigų. Apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Klaipėdos universiteto rektoriaus rinkimuose pats už save balsavęs profesorius V.Laurėnas tvirtina, kad vienas balsas negalėjo nulemti rezultatų.<br>E.Petkutės nuotr.
Klaipėdos universiteto rektoriaus rinkimuose pats už save balsavęs profesorius V.Laurėnas tvirtina, kad vienas balsas negalėjo nulemti rezultatų.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Sep 4, 2013, 7:56 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:09 PM

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nustatė, jog V.Laurėnas – neteisėtas rektorius.

Viešajame konkurse renkant naująjį KU vadovą, jis, kaip universiteto tarybos narys, nenusišalino nuo procedūrų, o balsavo pats už save.

Klaipėdos apylinkės teismas patvirtino VTEK išvadas, tačiau V.Laurėnas posto neatsisako.

Rinkėjai pražangų neįžvelgė

Netgi po etikos sargų tyrimo KU taryba nesirengė versti iš kėdės V.Laurėno, todėl VTEK pati ėmėsi veiksmų – Klaipėdos apylinkės teismui pateikė civilinį ieškinį dėl darbo sutarties su naujuoju KU rektoriumi nutraukimo ir universiteto tarybos nutarimo pripažinimo negaliojančiu.

V.Laurėno atstovai įrodinėjo, kad VTEK ieškinys nenagrinėtinas, – esą negalima vertinti darbo sutarties, išplaukiančios iš galiojančio ir teisėto KU nutarimo, kurio niekas nenuginčijęs.

Etikos sargų užmojį ginti viešąjį interesą jie vertino kaip Konstitucijos įtvirtintų aukštųjų mokyklų savivaldos ir autonomijos principų pažeidimą.

„Net jeigu ir būčiau nusišalinęs nuo procedūrų, vienas mano balsas rinkimų rezultatų nepakeistų.

Tokiais atvejais VTEK negali ginčyti jurinių asmenų valdymo organų sprendimų ir reikalauti, kad darbo sutartys būtų nutrauktos”, – įtarimų kratėsi V.Laurėnas.

Balsuoti už save – nenormalu

Bet teismas V.Laurėno ir jo rinkėjų elgesį viešųjų ir privačių interesų sankirtoje įvertino kaip neteisėtą: buvęs studijų prorektorius esą pats rūpinosi savo karjera, balsuodamas galėjo nulemti rinkimus, o kiti pretendentai į rektoriaus postą tokių galimybių neturėjo.

„Leidę V.Laurėnui balsuoti pačiam už save, po to dar ir įteisinę tokią situaciją, KU tarybos nariai nepaisė įstatymų, sukėlė įtarimų, nusižengė protingumo ir sąžiningumo principams.

Universitetų savivalda nepaneigia pareigos visiems laikytis viešosios teisės normų”, – rektoriaus šalininkams aiškino klaipėdietė teisėja Giedrė Seselskytė.

Laimėjo antrame ture

V.Laurėnas KU rektoriumi paskirtas 2011 metų kovą. Pirmajame rinkimų ture dar būta šiokios tokios intrigos – už šį profesorių balsavo 5 tarybos nariai, o pagrindinis jo varžovas KU Sveikatos mokslų fakulteto dekanas profesorius Artūras Razbadauskas surinko 3 balsus.

Kitame ture ryškia persvara nugalėjo V.Laurėnas – jis gavo 7 balsus, A.Razbadauskas – tiktai vieną.

Bet KU tarybos nutarimas skirti rektoriumi V.Laurėną buvo pripažintas neteisėtu ir negaliojančiu. Klaipėdos apylinkės teismas universitetą įpareigojo per du mėnesius surengti naujus rektoriaus rinkimus.

Nepaisant to, atomazgos dar nėra – V.Laurėnas jam nepalankų sprendimą apskundė Klaipėdos apygardos teismui.

Vadovas persigalvojo

„Nereikėjo taip daryti – kažkoks kipšas sudrumstė protą. Buvo žmonių, kurie nenorėjo permainų, stengėsi pakišti koją”, – apie balsavimą už save „Lietuvos rytui” kalbėjo V.Laurėnas, tačiau savo priešų taip ir neįvardijo.

Anksčiau sakęs, kad nesibaimina prarasti universiteto vadovo posto, nes per tuos metus daugelį strateginių uždavinių esą jau pavyko įgyvendinti, V.Laurėnas, matyt, ėmė galvoti kitaip.

Tuo metu Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atstovai profesoriaus mintis apie „kipšo išdaigas” vertina kaip nesuderinamas su rektorių elgesį ir etiką reglamentuojančiomis teisės normomis, taip pat ir su racionaliu protu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.