V.Mazuronis tapo skalūnų dujų žvalgybos priešų taikiniu

Prieš skalūnų dujų žvalgybą pasisakantis ir su Žemaitijos bendruomenėmis bendradarbiaujantis sambūris „Būkime vieningi“ trečiadienį kreipėsi į aplinkos ministrą Valentiną Mazuronį su reikalavimu atsistatydinti.

V.Mazuronio galvos reikalaujantys sambūrio „Būkime vieningi“ veikėjai siūlo Lietuvai džiaugtis „Gazprom“ dujomis.<br>V.Balkūno nuotr.
V.Mazuronio galvos reikalaujantys sambūrio „Būkime vieningi“ veikėjai siūlo Lietuvai džiaugtis „Gazprom“ dujomis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 4, 2013, 5:34 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:43 PM

Išsamus pokalbis apie tai – 18 val. 25 min. „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

„Būkime vieningi“ sambūrio koordinatorius Vaidas Lekstutis teigė, jog aplinkos ministras nesilaiko savo kompetencijų ir apgaudinėja Lietuvos piliečius.

„V.Mazuronis pastaruoju metu primena tėtę Karlą, kuris kvailina visą Lietuvą kaip buratinus sakydamas, kad, pasodinus pinigėlį, iš jo užaugs pinigų medis“, – kalbėjo jis.

Jis teigė, kad aplinkos ministras, pritardamas skalūnų dujų žvalgybai Žemaitijos teritorijoje, nekreipia dėmesio į kitose šalyse – Lenkijoje, Ekvadore – vykstančius protestus ir dėl skalūninių dujų išgavimo kilusias negandas.

„Ekvadore „Chevron“ kompanija išleido daugiau nei 18 mlrd. galonų toksinių nuotekų, priversdama vietinius gyventojus kęsti vėžinius susirgimus, persileidimus ir apsigimimus“, – pateikė pavyzdį V. Lekstutis.

Jo teigimu, V.Mazuronis neatlieka savo, kaip aplinkos ministro, pareigų.

„Jis kalba apie ekonominę naudą, apie pinigus, vien apie pinigus. Apie (aplinkos, – ELTA) apsaugojimą nėra net užsiminta“, – piktinosi ministro darbu „Būkime vieningi“ sambūrio pirmininkas.

V.Lekstutis taip pat sakė, kad V.Mazuronio atstovaujamą Tvarkos ir teisingumo partiją tiesiogiai remia naftos įmonė „Minijos nafta“, jos direktorius Thomas Haseltonas bei jo žmona.

„Todėl nuo sambūrio „Būkime vieningi“ ir nuo Žemaitijos bendruomenių kategoriškai reikalaujame V.Mazuronio atsistatydinimo ir Tvarkos ir teisingumo partijos nusišalinimo nuo šito klausimo“, – savo reikalavimą išsakė jis.

Sambūrio iniciatyvinės grupės narys Vygantas Kelertas kritikavo Premjerą Algirdą Butkevičių, kuris, anot jo, nesuteikė Žemaitijos gyventojams jokios galimybės pareikšti savo nuomonę.

„Vakar (antradienį – ELTA) jis padarė tokį pareiškimą, kad jokios derybos su Žemaitijos bendruomenėmis yra nebeįmanomos. Jis vartoja žodį „derybos“, nors jokių derybų nebuvo“, – sakė jis.

V.Kelerto teigimu, buvo pažeidžiami įstatymai, kai buvo atmestas žemaičių reikalavimas filmuoti susitikimą su „Chevron“ atstovais.

„Ką jie čia norėjo nuslėpti, galima prikurti visokiausių teorijų“, – kalbėjo jis.

Pasak „Būkime vieningi“ sambūrio narių, Lietuvos politikai atstovauja ne savo piliečiams, o didelėms JAV korporacijoms.

Sambūrio nariai teigė parašę laiškus kaimyninėms valstybėms Rusijai ir Baltarusijai su įspėjimu, kad dėl skalūnų dujų žvalgybos darbų užteršti vandenis gali pasiekti ir šių šalių teritoriją, bei su pagalbos prašymu.

Jie piktinosi, kad buvo nuspręsta net ir išgavus skalūnų dujas Lietuvos gyventojams jas parduoti už rinkos kainą.

„Džiaukimės, kad išvis dar gauname iš kaimynų „Gazprom“ dujas“, – teigė V.Lekstutis.

Paklaustas, kodėl laiškai buvo rašomi būtent Rusijai ir Baltarusijai, o nebuvo kreiptasi į kaimynines Lenkiją ir Latviją, V.Lekstutis teigė, kad Lenkijoje yra išgaunamos skalūnų dujos, o į piliečių nuomonę ten nėra kreipiamas dėmesys, o Latvija šiame kontekste nėra svarbi.

„Mes draugaujame ir kontaktuojame su lenkais. Susiskambinome su lenkais, paklausėme, ar verta rašyti ir jų prezidentui. Pasakė, kad neverta vargti, nes dėmesys nebus atkreiptas. (...) O latviai kuo dėti? Nei jie gali padėti, nei jiems yra didelė grėsmė. Tie povandeniniai geriami vandenys, kurie gali būti užteršti, (...) liečia Baltarusiją, Lietuvą ir Kaliningrado sritį. Todėl ir kreipėmės į Rusijos ir Baltarusijos prezidentus“, – aiškino jis.

Jo teigimu, atsako iš Rusijos ir Baltarusijos valdžios atstovų dar nesulaukta.

„Kol suvaikščios, kol nuvyks, kol atrašys. O kai atrašys, tikrai neslėpsim, paviešinsime visiems“, – žadėjo „Būkime vieningi“ koordinatorius.

ELTA jau yra skelbusi, kad Jungtinių Valstijų energetikos kompaniją „Chevron“ nutarta paskelbti skalūnų dujų paieškos konkurso nugalėtoja. Tai antradienį po valdančiosios koalicijos, svarsčiusios, ar tęsti skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkursą, posėdžio sakė Premjeras A. Butkevičius.

Skalūnų gavybai prieštarauja vietos bendruomenės, kurios Vilniuje surengė jau ne vieną protesto akciją. Naftos ir dujų gavybos bendrovė teigia esanti pasiruošusi bendradarbiauti su teritorijų, kuriose planuojama vykdyti skalūnų dujų žvalgybos darbus, gyventojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.