Vilniaus bedarbiai „metalistai“ turtingesni už dirbančiuosius

Valdžia dejuoja, kad dar yra daug neapmokestintas pajamas gaunančių bedarbių, asocialų, kurie taip pat iš valstybės kišenės gauna socialines išmokas. Dėmesį verta atkreipti į Vilniaus Naujininkų rajoną, kur klesti metalo rinkimo verslas.

Prūsų ir Pelesos gatvė Naujininkuose - pagrindinis metalo rankiotojų kelias.<br>D.Umbraso nuotr.
Prūsų ir Pelesos gatvė Naujininkuose - pagrindinis metalo rankiotojų kelias.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-09-04 16:29, atnaujinta 2018-03-01 13:43

Gyvenimo pakraštyje atsidūrę žmonės, pasinaudoję geležinkelių infrastruktūra, sovietinės okupacijos padariniais ir žlugusia pramone, čia pinigų uždirba daugiau nei esantieji arčiau vidurio. Iš metalo laužo uždirbantys apie 600 litų per savaitę, jie gauna ir socialines išmokas.

Sostinės Prūsų ir Pelesos gatvės – tikras metalo rankiotojų karavano kelias. Tik per pusvalandį portalo lrytas.lt žurnalistai suskaičiavo daugiau nei 30 tokių „metalistų“. Jie traukė Liepkalnio link: nešini lengvesniais ir sunkesniais nešuliais. Dviese karučiais tempė didelį gelžgalį, sveriantį per 100 kilogramų.

Didelė profesinė paslaptis

Tokios metalo rinkėjų sankaupos vienoje vietoje Vilniuje dar neteko matyti. Aukso kasyklos vargetoms galimai yra geležinkelių infrastruktūra.

Paklaustas, iš kur gauna metalo, 62 metų Vladislavas Zapada šelmiškai mirktelėjo akį: „Čia juk geležinkelis, depas yra, visokių sandėlių.“

tačiau nurodyti konkrečios vietos, iš kur vyrai pilkais drabužiais tempia geležį, naujininkietis griežtai atsisakė.

„Tai jau mūsų didelė profesinė paslaptis. Mes neįsileidžiame chebros iš kitų Vilniaus rajonų. Jeigu nori su mumis dirbti, turi sumokėti 100 litų per mėnesį. Mes čia savo lyg ir profsąjungą turime sukūrę“, – didžiavosi V.Zapada.

Rinkti metalą apsimoka

Pažvelgus į sunkius geležis tempiančius vyriškius atrodo, kad jie – vargšai, prispausti skurdo. Iš tiesų yra ne visai taip.

V.Zapada teigė per savaitę iš metalo laužo uždirbantis apie 600 litų, jei gerai pasiseka. Tokios pajamos nudžiugintų ne vieną oficialiai dirbantį gyventoją.

„Per savaitę surenku apie 200, kai kada 300 kilogramų metalo. Daugiausia juodojo, spalvotojo gauti sunkiau. Pavargti, aišku, tenka, bet vargas atsiperka“, – tvirtino vyriškis.

Jis prisipažino, kad gauna ir 360 litų išankstinę pensiją. Anksčiau lankydavosi darbo biržoje, bet prieš metus bedarbio pašalpos atsisakė.

„Reikia nuolat lankytis biržoje ir įsidarbinti, jei randama vieta. Dirbti oficialiai neapsimoka. Gausiu apie 1000 litų, net alui neužteks. Geriau rinkti metalą“, – aiškino vyras.

Už juodojo metalo kilogramą sostinės metalo laužo supirktuvėse jis gauna 50–60 ct.

Tempia ir iš buvusių kareivinių

„Lietuvos geležinkelių“ vyriausiasis saugos inspektorius Andrius Janušauskas tvirtino, kad geležinkelių infrastruktūros turtas, keleivinių vagonų remonto depas ir kiti objektai atidžiai saugomi.

Tačiau metalo vagysčių užfiksuojama, bendradarbiaujama su policija, pagaunami ir vagys. Didelio masto metalo vagysčių iš geležinkelių infrastruktūros nepastebėta.

„Galbūt metalo rankiotojai geležį tempia iš buvusio sovietų karinio dalinio pastatų Burbiškėse?“ – svarstė A.Janušauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.