Seimas nusiteikęs leisti kritikuoti gėjus

Nesulaukęs pirmininkavimo Europos Sąjungai pabaigos Lietuvos Seimas vėl gali atsidurti Europos dėmesio centre. Ketvirtadienį politikai pradėjo svarstyti homofobišku laikomą siūlymą homoseksualių santykių ar elgsenos kritikavimo nelaikyti tyčiojimusi ar neapykantos skatinimu.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 11, 2013, 1:18 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:05 AM

Per pirmąjį balsavimą tokį siūlymą palaikė 47 Seimo nariai, prieš buvo 15, o susilaikė 20. Įstatymą aktyviai palaikė visos Seimo frakcijos, išskyrus socialdemokratus ir liberalus.  

Šį ir kitus homofobiškus Petro Gražulio bei panašiai mąstančių politikų parengtus įstatymo projektus Seimas turėjo svarstyti dar pavasario sesijoje, tačiau bijant sukelti skandalą prieš Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai pradžią, Seimas gėjų klausime padarė pertrauką.

Seimo teisininkai ir Europos teisės departamentas teigia, kad siūloma nuostata pakeitus Baudžiamąjį kodeksą, jis prieštarautų šalies Konstitucijai. Tačiau nemaža dalis Seimo narių mano kitaip.  

„Teikiamu projektu siūloma nusikaltimu „savaime nelaikyti“ būtent seksualinio elgesio ar seksualinės praktikos, įsitikinimų ar pažiūrų kritikos arba aptarimo, arba įtikinėjimo pakeisti tokį elgesį, praktiką, įsitikinimus ar pažiūras. Tokios išimties nesiūloma taikyti lyties, tautybės, kalbos, kilmės arba socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų atžvilgiu. Atsižvelgiant į tai, kas išvardyta aukščiau, galima teigti, kad projekto nuostatos yra homofobiško pobūdžio ir pažeidžia Lietuvos įsipareigojimus pagal Konstituciją, Europos pagrindinių teisių chartiją, Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją ir Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą“, - tvirtinama Europos teisės departamento išvadoje.

„Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai, Seimo sesija pradedama žmogaus teisių pažeidimu, taip paniekinant Lietuvos tarptautinius įsipareigojimus ir valstybės piliečių teises“, - taip šį Seimo vadovybės sprendimą komentavo parlamentarė Aušrinė Pavilionienė.

Seimo narys socialdemokratas Mindaugas Bastys mano, kad leidimas kritikuoti homoseksualus skatins smurtą ir tyčiojimąsi iš žmonių, o po to gali padidėti savižudybių skaičius.  

Konservatorė Vilija Aleknaitė Abramikienė mano, kad leidimas neigiamai ar kritiškai kalbėti apie homoseksualumą ir gėjus įteisins nuomonės ir žodžio laisvę.

"Tai yra didelis gėris demokratinėje valstybėje", - kalbėjo konservatorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.