Lietuviai aprengs besišlapinantį Briuselio vaikėzą

Garsiosios Briuselio fontano skulptūros „Manneken Pis” garderobą papildys Lietuvos krepšinio rinktinės uniforma, o berniukas ją vilkės rugsėjo 21 dieną.

Daugiau nuotraukų (1)

Eleonora Bačytė

Sep 12, 2013, 10:31 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 7:19 AM

Briuselio savivaldybė jau 11 metų pagrindinėje miesto aikštėje rengia folkloro šventę „Fetes du folklore”, kurioje pristatomas miesto istorijos, gastronomijos, kultūros paveldas.

Kasmet į šventę kviečiama ir šalis viešnia. Pernai kviestinė šalis buvo Meksika, o šįmet Lietuvos savivaldybių asociacijos iniciatyva ja tapo Lietuva, galėsianti Briuseliui ir jo svečiams rugsėjo 21, 22 dienomis prisistatyti supažindindama su maistu, šokiais ir tradicijomis: gintaro apdirbimu, gintaro ir gydomųjų žolelių kosmetikos gaminiais, vaistažolių arbatomis.

Bet pagrindinis šventės akcentas – kviestinės šalies dovanojamas kostiumas Briuselio miesto simboliui „Manneken Pis”.

Lietuvos savivaldybių asociacija su Kauno miesto savivaldybe berniuko kostiumo tema pasirinko krepšinį kaip geriausiai atspindintį tam tikrą Lietuvos tapatybės dalį. Tačiau pasirodė, kad Briuseliui šią aprangą ne taip paprasta įsiūlyti.

„Briuselyje yra vos ne savivaldybės skyrius, kuris rūpinasi berniuko gyvenimu, turi albumą, į kurį sudėtos visų jo drabužių nuotraukos. Draudžiama berniuką rengti religinės, taip pat ką nors įžeidžiančios tematikos drabužiais. Nežinau, kuo jiems neįtiko krepšininko uniforma, bet mes nenusileidome ir iš visų jėgų įrodinėjome, kad krepšinis – tai ir tam tikras Lietuvos laisvės simbolis, kad jis vienija visus lietuvius. Be to, dabar vyksta ir Europos krepšinio čempionatas. Galiausiai jie sutiko, kad berniukas būtų perrengtas krepšininku”, – pasakojo Lietuvos savivaldybių asociacijos administracijos direktorė Roma Žakaitienė.

Miesto šventė prasidės iškilminga kostiumo teikimo miesto merui ceremonija. Visą pirmąją šventės dieną berniukas vilkės Lietuvos dovanotą kostiumą. Vėliau jis bus saugomas Miesto muziejuje.

Garderobe - šimtai kostiumų

Fontano skulptūrėlę - nuogą berniuką, besišlapinantį į baseiną, sukūrė skulptorius Hieronymus Duquesnoy Vyresnysis 1618 metais.

61 cm aukščio bronzinė skulptūrėlė septynis kartus buvo pavogta, bet ją pavykdavo surasti. Dabar jo originalas saugomas muziejuje, o aikštėje nuo 1965 metų pastatyta jo kopija.

Tradicija skulptūrą aprengti atsirado XX amžiuje, bet kartais ji būdavo aprengiama ir ankstesniais laikais. Miesto muziejuje saugomas kostiumas net iš XVII amžiaus.

Dabar bernuiuko garderobą sudaro keli šimtai skirtingų kostiumų, kurių daugumą galima pamatyti nuolatinėje parodoje Miesto muziejuje. Nemažai kostiumų - tai įvairių Briuselio svečių tautiniai drabužiai, įvairių profesijų darbo rūbai, uniformos.

Kostiumais rūpinasi visuomeninė organizacija „Manneken Pis“ draugai“, kurios nariai kasmet peržiūri šimtus pasiūlytų variantų ir tik kelis atrenka pasiūti bei dėvėti.

Kostiumo keitimo ceremonija būna spalvinga, dažnai lydima pučiamųjų orkestro muzikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.