Dalai Lama Lietuvą pavadino savo šeima

Paprastas ir nuoširdus kaip vaikas – tokį Dalai Lamą penktadienį pamatė į „Siemens“ areną susirinkę lietuviai. Jie atėjo klausyti Jo Šventenybės paskaitos apie laimę, taiką ir žmogaus prigimtį.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Sep 13, 2013, 2:14 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:56 AM

„Ar galite sumažinti prožektorių šviesas?“ – kelis kartus prašė Jo Šventenybė Dalai Lama.

„Tai yra mano žmogaus teisė“, – juokėsi dvasininkas. Kepuraitę nuo saulės užsidėjęs dvasininkas baiminosi, kad prožektorių kaitra gali per daug įkaitinti jo galvą.

„Siemens“ arena penktadienį per pietus buvo pilna žmonių. Vizito išlaidas – 169 tūkst. litų – padengė į paskaitą parduoti bilietai.

Paklausyti Jo Šventenybės atvyko prezidentas Valdas Adamkus ir Vytautas Landsbergis su žmonomis, kiti žinomi Lietuvos žmonės.

„Labas. Sėskit“, – su klausytojais trumpai pasisveikino Jo Šventenybė Dalai Lama.

Vos užlipęs ant scenos, jis kažką pamatė tarp žiūrovų. „Aš turiu galimybę pamatyti tavo žmonos veidą“, – nusileidęs ir vėl užlipęs ant scenos į vieną iš klausytojų rodė Jo Šventenybė.

Netrukus jis jau sėdėjo krėsle scenos viduryje su kepuraite, metančia šešėlį ant akių. „Ši šviesa labai kaitri“, – rodydamas į prožektorius juokėsi Dalai Lama.

Susirinkusius jis vadino broliais ir seserimis, Lietuvą - savo šeima. Jo Šventenybė akcentavo, kad visi turi teisę džiaugtis ir būti laimingi, visi siekia laimės.

„Kai buvau jaunas, buvau labai susirūpinęs dėl savęs. Laikiau save kitokiu nei kiti. Patyriau daug nepatogumo. Tai mane įkalino. Dabar pasenau. Suprantu – visi esame žmonės. Visi esame vienodi, lygūs. Taip ateina jausmas, kad nesu vienas“, – kalbėjo Dalai Lama.

Dvasininkas kalbėjo apie smurto šaknis. „Jei skirstote – mes ir jūs – tada yra pagrindas smurtui. Jei „juos“ laikysite savo dalimi, nebebus žudymo, nebebus išnaudojimo“, – sakė Jo Šventenybė.

Trumpam nutraukęs paskaitą, jis paaiškino, kodėl ant kairės rankos nešioja vaikišką apyrankę. „Man ją padovanojo viena miela mergaitė. Ar ji čia yra?“ – klausė Dalai Lama. Gavęs teigiamą atsakymą jis dar kartą jai padėkojo.

Tuomet jis vėl tęsė paskaitą. „Geriausias būdas pasirūpinti savo interesais – tai pasirūpinti kitų interesais. Daugelis problemų yra mūsų pačių sukurtos dėl netinkamo mūsų požiūrio. Turime egocentristinį požiūrį. Patys sau esame svarbiausi“, – problemų priežastis vardijo dvasinis vadovas.

Dalai Lama paskaitoje apdovanojo vieną savanorį, kuris jam labai patiko dėl savo atsidavimo. Jo Šventenybės dėmesį patraukė „Actio Catholica Patria“ savanoris Donatas Samaško.

Pats būdamas neįgalius, vaikinas padeda kitiems. Dalai Lama papuošė savanorį baltu šaliu, įteikė padėką ir angliškai padėkojo.

Dar neprasidėjus paskaitai, organizatoriai paskelbė finansinę ataskaitą – kiek pinigų buvo surinkta ir kaip jie išleisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.