Sausį A.Butkevičiaus alga padidės 2500 litų (atnaujinta)

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius paskaičiavo, kad nuo kitų metų sausio pasikeitus atlyginimų aukštiems pareigūnams nustatymo tvarkai ministrai kas mėnesį uždirbs 2200 litų, o premjeras Algirdas Butkevičius – 2500 litų daugiau.

Opozicija tvirtina, kad kitais metais premjero A.Butkevičiaus alga padidės 2500 litų.<br>D. Umbraso nuotr.
Opozicija tvirtina, kad kitais metais premjero A.Butkevičiaus alga padidės 2500 litų.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 16, 2013, 12:10 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:10 AM

Tai atsitiks įvykdžius Konstitucinio Teismo reikalavimus ir atstačius prieš krizę sumažintus atlyginimų koeficientus bei priedus už kvalifikacines klases aukštas pareigas užimantiems politikams ir pareigūnams.

Šiuo metu ministrai neatskaičius mokesčių uždirba apie 9, o premjeras - apie 11 tūkst. litų. 

Siūlo kitą planą

Dabartinė Vyriausybė siūlo vykdant Konstitucinio Teismo sprendimą aukštas pareigas užimantiems valstybės pareigūnams per krizę sumažintas algas iš dalies atstatyti nuo spalio, o likusiems - nuo sausio. Viceministrams algos kils nuo spalio, o ministrams - nuo sausio. 

Tėvynės sąjungos lyderis A.Kubilius siūlo kitą planą – sumažintus atlyginimų koeficientus ir priedus už kvalifikacines klases atstatyti tik trečdaliu bei truputį padidinti visiems valstybės tarnautojams taikomą bazinį atlyginimą, kuris krizės pradžioje taip pat buvo apkarpytas. Anot A.Kubiliaus, toks scenarijus leistų pastebimai padidinti uždarbius ir mažiausias pajamas gaunantiems valstybės tarnautojams. Tuo tarpu nepadidinus bazinės algos, o tik atstačius koeficientus paprastiems tarnautojams algos kils tik simboliškai. Taip atsitiks todėl, kad paprastiems valdininkams prasidėjus krizei atlyginimų koeficientų mažinimas nebuvo labai juntamas. Jie labiau nukentėjo sumažinus bazinę algą. 

Konstitucinis Teismas nurodė, kas ankstesnės valdžios sprendimas mažinti atlyginimų koeficientus proporcingai buvo neteisėtas. Esą koeficientai visiems turėjo būti mažinti po lygiai. Nuo spalio turėtų grįžti 2008 m. galiojusi tvarka.

Pirmadienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje A.Kubilius kritikavo dabartinę valdžią, kad ši neskuba nieko daryti, nors iki spalio liko tik dvi savaitės. Konservatorių lyderis darė prielaidą, kad neskubama sąmoningai.

„Nieko neveikimo kelias yra naudingiausias ministrams ir premjerui, - pareiškė konservatorių lyderis. - Nieko neveikimu galima viską pateisinti ypač dėl to, jei tavo atlyginimas padidės“.

Konservatoriai parengė savo įstatymo projektus. Jais siūloma sumažintus atlyginimų koeficientus atstatyti ne visiškai, o 30 proc. Tam reikėtų 100 mln. litų – perpus mažiau nei planuoja Finansų ministerija.

Sutaupytus pinigus A.Kubilius siūlo panaudoti padidinant bazinę algą nuo 450 iki 475 litų (prieš krizę buvo 490 litų).

„Toks bazinis algos padidinimas yra vienintelis kelias padidinti algas mažiausiai uždirbantiems valstybės tarnautojams. Taip būtų išvengta situacijos, kai atlyginimai didėtų tik daugiausiai uždirbantiems pareigūnams, Seimo nariams ir ministrams“, - dėstė politikas. Negana to jis pareiškė, kad Vyriausybė kitais metais galėų surasti po 100 mln. litų pensijų ir viešojo sektoriaus darbuotojų algų didinimui.

Sako, kad taiso A.Kubiliaus klaidas

Finansų ministras Rimantas Šadžius pabrėžia, kad konservatorių siūlymas yra nerealus, nes prieštarautų Konstitucinio Teismo išvadai. Teismas nurodė atstatyti visus sumažinus koeficientus, o ne tik dalį. Ministras pripažino, kad labiausiai dėl to pasiseks daugiausiai uždirbantiems žmonėms, tačiau tokia yra Konstitucinio Teismo valia. 

Ministerija skaičiuoja, kad sumažintų koeficientų atstatymas kitais metais valstybės biudžete pareikalaus apie 215 mln. litų, o šiemet, kai alga bus atstatyta mažesnei valdininkų daliai - 34 mln. litų. Premjeras A.Butkevičius sako, kad atstatydama koeficientus dabartinė valdžia ištaisys vieną iš A.Kubiliaus Vyriausybės klaidų.

„Socialdemokratai nori atsakingai, o ne populistiškai, spręsti problemas dabar. Pirma, reikia atstatyti tai, ką konservatoriai atėmė iš žmonių. Pensijos jau yra atkurtos. Tačiau skubus papildomų kompensacijų atgaline data išmokėjimas reikštų dar papildomą skolinimąsi, o tai būtų problemų perkėlimas  į ateitį“, - pirmadienį pareiškė A.Butkevičius.

Žurnalistų paklaustas, kiek alga padidės jam pačiam, A.Butkevičius nenorėjo leistis į skaičius. Jis tvirtino sprendimus priiminėjantis dėl žmonių gerovės. 

Finansų ministerija pirmadienį pranešė Vyriausybei pateikusi įstatymo projektą, kuriuo įgyvendinant Konstitucinio Teismo nutarimą bus atstatomi krizės pradžioje sumažinti pareiginės algos koeficientai bei priedų už kvalifikacines klases dydžiai. 

"Konstitucinio Teismo nutarimą privalome besąlygiškai vykdyti, nors šiuo metu tai padaryti labai sudėtinga - šių metų biudžetas patvirtintas ir papildomų lėšų tam tikslui nėra numatyta", - sako finansų ministras Rimantas Šadžius.

Taip pat Vyriausybė ketina nuo 2014 metų atkurti 2009 metais sumažintus pareiginių atlyginimų koeficientus bei kitus įstatymuose numatytus priedus ir švietimo, sveikatos apsaugos, kultūros, socialinės apsaugos darbuotojams.

Ministras nedrįso pasakyti, nuo kada Vyriausybė galėtų pasiūlyti padidinti ir bazinį atlyginimą. Esą dabar, kai reikia pasiruošti euro įvedimui, didinti išlaidas valstybė negali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.