Seimas ėmėsi didinti valdininkų algas

Vykdydamas Konstitucinio Teismo nurodymą, Seimas pradėjo per krizę sumažintų valdininkų, teisėjų ir statutinių pareigūnų algų didinimo procedūras. Greitai piniginės papilnės ne tik aukštas pareigas užimantiems valdininkams, bet ir premjerui, ministrams bei jų pavaduotojams.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 17, 2013, 1:50 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:02 AM

Premjero alga kitais metais padidės maždaug 2,5 tūkst., o ministrų – 2,2 tūkst. litų. Šiuo metu ministrai neatskaičius mokesčių uždirba apie 9, o premjeras - apie 11 tūkst. litų. Tuo tarpu paprastiems valdininkams ar skyrių bei departamentų vadovams atlyginimai padidės nuo keliasdešimties iki kelių šimtų litų. Vieniems pareigūnams algos didės nuo šių metų spalio, o kitiems, tarp jų ir ministrams bei viešojo sektoriaus darbuotojams, nuo sausio.

Padidinti algas nurodė Konstitucinis Teismas, nustatęs, kad buvusi valdžia pažeidė lygiavos principą algas per krizę mažindama nevienodai. Tada jos mažėjo daugiausiai uždirbusiems. Todėl dabar algų didinimu labiausiai turėtų apsidžiaugti aukščiausias pareigas užimantys valdininkai.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad algų didinimas kitais metais valstybės biudžete pareikalaus apie 215 mln. litų, o šiemet, kai alga bus atstatyta mažesnei valdininkų daliai, - 34 mln. litų. Jei pinigų šiais metais nepakaks, skolą valdininkai atgaus kitais metais.  

Ministras R.Šadžius pabrėžia, kad šiemet valdininkų algos bus atstatytos tik iš dalies. Pakeitus įstatymus į prieškrizinį lygį vėl bus sugrąžinti atlyginimų koeficientai ir priedai už kvalifikacines klases. Nuo to priklauso tik dalis algos. Per krizę sumažintas bazinis atlyginimo dydis, kuris svarbiausias gaunantiems mažiausias algas, kol kas nebus atstatytas ir sudarys 450 litų. Prieš krizę jis siekė 490 litų. Kada bus padidintas bazinis atlyginimo dydis, R.Šadžius atsakyti negali. Tam trukdo lėšų trūkumas bei valdžios nenoras didinti valstybės išlaidas.

Seimo opozicija Vyriausybės užmojus vertina skeptiškai. Liberalai siūlo didinti algas, tačiau atleisti bent 5 proc. valdininkų. Tokiu būdu padidinus algas valstybės išlaidos neišsipūs.

„Pasiklausius jūsų kalbų, susidaro įspūdis, kad valstybės biudžete jau yra pinigų perteklius“, - stebėjosi liberalų lyderis Eligijus Masiulis. 

Konservatoriai siūlo valdininkų kvalifikacines klases ir koeficientus padidinti tik iš dalies, o likusią dalį pinigų skirti bazinio atlyginimo dydžio didinimui iki 475 litų. Tačiau R.Šadžius sako, kad taip elgtis negalima, nes Seimas neįvykdys Konstitucinio Teismo nurodymo. 

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius mano, kad Vyriausybės pasirinktas planas yra naudingesnis patiems ministrams ir premjerui, nes dėl to jų atlyginimai pastebimai padidės. 

„Pasiūlymą mažinti valstybės tarnautojų skaičių mes svarstome“, - antradienį Seime pripažino finansų ministras.

Socialdemokratai tvirtina, kad didindama valdininkų algas dabartinė valdžia taiso buvusios Vyriausybės padarytas klaidas. Tuo tarpu opozicija valdančiuosius gėdina tuo, kad pirmiausia algos didinamos tiems, kurie ir taip daugiausiai uždirba.

Per pirmąjį balsavimą algų didinimą palaikė 72, prieš buvo 18 Seimo narių, o 23 susilaikė. Įstatymo nepalaikė opozicija. Anksčiau tai daryti žadėję „tvarkiečiai“ savo nuomonę balsavimo metu pakeitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.