Lietuvoje paskaitas skaitys lektoriai iš JAV

Į Baltijos šalių universitetus skaityti paskaitų atvyks profesoriai iš Jungtinių Amerikos Valstijų – jie dalyvaus naujoje tarptautinėje „Baltijos-Amerikos dialogo programoje“, kurią inicijavo Baltijos-Amerikos laisvės fondas (angl. Baltic-American Freedom Foundation, BAFF). Lietuvoje fondas rugsėjo 16 d. pasirašė sutartį su Vytauto Didžiojo universitetu, kuriam bus teikiama parama šios programos įgyvendinimui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2013, 11:12 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 2:16 AM

BAFF regiono vadovės Ilzės Doškinos teigimu, naujosios programos dėka Baltijos šalių organizacijos ir aukštosios mokyklos galės pasikviesti lektorius iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kurie šiapus Atlanto rengs seminarus, paskaitas arba kursus.

„Dabartinės mūsų programos skirtos Baltijos šalių studentams ir jaunimui, kurie gali išvykti studijuoti arba vykdyti praktiką JAV, su sąlyga, kad jų pabaigoje jie į grįš į gimtinę. Tačiau ši programa sukurta kitu principu. Mums labai svarbu, kad iš pirmųjų keturių fondo priimtų programų dvi yra kultūrinės – kultūra visada buvo svarbi mūsų istorijos dalis. Didžiuojuosi galėdama paremti šią iniciatyvą su VDU“, – sakė I. Doškina.

Pasirašyta sutartis tam tikra prasme papildo VDU jau vykdomą projektą „Pasaulio lietuvių universitetas“, kurio veikla skatina bendradarbiavimą ir kūrybinius mainus tarp Lietuvos ir kitų pasaulio kraštų mokslininkų ir studentų.

„Pasaulio lietuvių universitetas“ mums yra savaime suprantamas ir natūralus socialinis projektas, todėl labai svarbu, kad fondas tai pamatė ir atpažino. Manau, kad tai yra nauja galimybė – universiteto ir JAV mokslininkų dialogas pačiomis įvairiausiomis formomis yra aktyvus, bet galėtų būti ir dar aktyvesnis“, – pabrėžė VDU rektorius prof. Zigmas Lydeka.

Universiteto užmezgami ryšiai jau subrandino pirmuosius vaisius – po pernai pasirašytos sutarties su prestižine Juilliardo mokykla ir šiemet pradėjus bendradarbiauti su BAFF, lapkričio pabaigoje į VDU Muzikos akademiją atvyks šios JAV meno mokyklos profesorius Julianas Martinas, kuris dėstys intensyvų meistriškumo kursą magistrantams. Tikimasi, kad projekto „VMU and Juilliard Study Week“ kursą išklausys atvykusieji ne tik iš Baltijos šalių, bet ir iš Lenkijos, Baltarusijos, Kaliningrado srities ir kitų kraštų.

„Viliamės, kad regionas matytų Kauną kaip tam tikrą ryšių su Juilliardu centrą – kad ši „Savaitė su Juilliardu“ taptų kasmetiniu renginiu, kuris parodytų, jog būtent čia ateina Juilliardo mokyklos išmintis ir patirtis. Baltijos-Amerikos laisvės fondo veikla čia prasminga ne vien dėl prof. J. Martino atvykimo, bet ir dėl to, kad įtraukiamas visas regionas, neapsiribojama vien lietuvišku masteliu“, – paaiškino Muzikos akademijos prodekanas prof. Rokas Zubovas.

Baltijos-Amerikos laisvės fondas išsivystė iš 1994 m. JAV prezidento Billo Clintono nutarimu įsteigto Baltijos-Amerikos verslo fondo, kuris paskolomis rėmė atsikuriančių valstybių verslą. Baltijos šalims įsitvirtinus ekonomiškai, tapus ES ir NATO narėmis, 2010 m. fondas pervadintas Baltijos-Amerikos laisvės fondu ir persiorientavo į švietimą ir mainus.

„Nuspręsta investuoti ne į verslą, bet į intelektinį kapitalą, į žmones – jų išsilavinimą, akademinius mainus: profesines stažuotes, stipendijas, tyrėjų programas ir t. t.“, – susitikimo metu fondo istoriją priminė BAFF atstovė Lietuvai Ingrida Šidlauskienė.

Baltijos-Amerikos laisvės fondas kviečia Baltijos šalių mokslininkus, jaunimą ir studentus vykti į JAV atlikti praktikos, vykdyti tyrimus arba studijuoti – jiems suteikiama stipendija ir padengiamos išlaidos, su sąlyga, kad stipendiatai vėliau sugrįžtų į gimtąją šalį ir prisidėtų prie mokslo ir švietimo tėvynėje.

Šiuo metu paskelbti nauji konkursai, kviečiantys teikti paraiškas visoms BAFF programoms – iki spalio 30 d. studentai, mokslininkai gali dalyvauti profesinių stažuočių, tyrėjų mainų ir Baltijos-Amerikos dialogo programose. Studijų konkursas, suteikiantis galimybę studijuoti JAV universitetuose, bus paskelbtas pavasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.