P.Gražulis apie pasirodymą gėjų eitynėse: „Ėjau išgerti kavos“

Seimo laikinoji komisija, vertinanti Generalinės prokuratūros prašymą panaikinti homoseksualų eitynėse šią vasarą siautėjusio Seimo nario Petro Gražulio teisinę neliečiamybę, linksta ginti skandalingąjį Seimo narį. Dauguma komisijos narių iš savo pareiškimų ir klausimų leidžia suprasti, kad P.Gražulis greičiausiai buvo sulaikytas neteisėtai.

Policija padarė išvadą, kad Katedros aikštėje susirinkę P.Gražulio šalininkai veršis į eitynes ir gali sukelti riaušes.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Policija padarė išvadą, kad Katedros aikštėje susirinkę P.Gražulio šalininkai veršis į eitynes ir gali sukelti riaušes.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 24, 2013, 12:22 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:06 PM

Antradienį Seimo komisija išklausė sostinės policijos ir Generalinės prokuratūros atstovų parodymų, apklausė Seimo narį P.Gražulį, peržiūrėjo jo sulaikymo vaizdo įrašą.

Policijos pateiktame vaizdo įraše matyti, kaip pareigūnai sustabdė Gedimino prospektu einantį P.Gražulį su palyda. Tarp jų įvyko nedidelis susistumdymas. Po to P.Gražulis bandė prasiveržti pro policininkų minią ir iškart buvo sutramdytas.

Sako ėjęs gerti kavos

P.Gražulio šalininkai per gėjų eitynes susirinko Katedros aikštėje. Seimo narys buvo apsirengęs baltą chalatą, buvo užsidėjęs šalmą, turėjo purkštuvą, kuriuo ketino „dezinfekuoti“ Gedimino prospektą.

P.Gražulis komisijai tikino neketinęs drumsti viešosios tvarkos. Esą į homoseksualų eitynes jis atėjo per anksti. Kažkas pasiūlė išgerti kavos. Tada P.Gražulis su palyda patraukė Gedimino prospekto link.

Seimo narys pasakojo, kad kai priėjo policijos užtvarą, pareigūnai jo nepraleido, tačiau nepaaiškino, kodėl. Dėl to jis nutarė veržtis pro pareigūnus. P.Gražulis piktinosi, kad policininkai sulaikė jį žinodami, kad jis yra Seimo narys.

„Mane iškart stvėrė už galvos. Paguldė ant žemės, uždėjo antrankius. Taip laikė 15 minučių. Trypė nugarą“, – prisiminė P.Gražlis. Tokį pareigūnų elgesį P.Gražulis apskundė teismui.

Jo advokatas Rimas Andrikis aiškino, kad nešdami Seimo narį į policijos automobilį pareigūnai pažeisdami Konstituciją suvaržė P.Gražulio laisvę ir sumenkino politiko orumą. Esą policininkai patys panaudojo smurtą prieš Seimo narį, jis policijos pareigūnų netgi buvo sumuštas.

P.Gražulis pareigūnams priešinosi

Vilniaus policijos vadovas Kęstutis Lančinskas Seimo nariams paaiškino, kokiu pagrindu buvo sulaikytas Seimo narys. Jis priminė, kad prieš gėjų eitynes kilo didelė isterija viešojoje erdvėje. Iš turimos informacijos buvo padaryta išvada, kad eitynėse gali kilti neramumų, bus pažeista viešoji tvarka. Todėl policija nutarė tikrinti eitynių dalyvius, atskirti juos nuo žiūrovų, sustabdyti radikaliai ir agresyviai nusiteikusius asmenis.

Policija padarė išvadą, kad Katedros aikštėje susirinkę P.Gražulio šalininkai veršis į eitynes ir gali sukelti riaušes. Todėl policija užtvėrė Gedimino prospektą – suformavo savotišką „stop“ liniją.

„Situacija vystėsi taip greitai, kad pareigūnai nesuspėjo net kažką pasakyti. Jie buvo nusiteikę išprovokuoti pareigūnus. Seimo narys bandė bet kokiu būdu prasibrauti“, – kalbėjo K.Lančinskas.

Teigiama, kad Seimo narys buvo kelis kartus stumteltas nuo policininkų atgal, kad pareigūnai turėtų saugią erdvę. Tai būtina savigynai, galimybei išsitraukti ginklą.

„Pareigūnas – žmogus, ne robotas. Jis irgi atsiduria stresinėje situacijoje“, – pripažino K.Lančinskas, tačiau jis pabrėžė, kad tuo atveju pareigūnai pasielgė tinkamai.

„Ponas Petras, iš savo patirties galiu pasakyti, gana stipriai priešinosi“, – sakė K.Lančinskas.

Gėdino skandalingąjį politiką

Jis papasakojo, kad dar rengiantis eitynėms policininkams buvo duota užduotis užkirsti kelią bet kokiems neramumas, t. y. pareigūnai turėjo žaibiškai reaguoti į bet kokį kad ir menką pažeidimą. Jeigu pareigūnai būtų elgęsi tolerantiškai, galėjo kilti riaušės, ir situacija būtų buvusi nesuvaldyta.

„P.Gražulis savo išankstiniais veiksmais parodė, kad yra nusiteikęs konfliktuoti su eisenos dalyviais, todėl nebuvo praleistas“, – sakė K.Lančinskas. Paskui jį sekė apie 50 agresyviai nusiteikusių žmonių. Policija mano, kad jei P.Gražulis nebūtų buvęs sustabdytas, minia žmonių būtų pabandžiusi veržtis pro policijos užtvarą ir sukėlusi riaušes. Esą tokiu atveju policija turėtų teisintis, kodėl neįvedė tvarkos.

„Seimo narys įsipareigoja laikytis įstatymų, ginti Konstituciją, turi būti pavyzdys visiems. Jei Seimo narys viešai sako, kad nesilaikys įstatymų, kokį jis pavyzdį rodo? Nė viename įstatyme neparašyta, kad Seimo narys turi teisę pažeidinėti įstatymus ir šie jam negalioja“, – P.Gražuliui moralizavo K.Lančinskas.

Jis tikino, kad Seimo narys buvo ne sulaikytas, o tik pašalintas iš veiksmo vietos dėl savo ir kitų žmonių saugumo. K.Lančinskas tikino, kad pareigūnai neturėjo jokio išankstinio nusistatymo prieš P.Gražulį dėl jo politinės veiklos.

Policiją provokavo sąmoningai

Generalinės prokuratūros atstovė Laima Milevičienė Seimo nariams sakė, kad Seimo narys per gėjų paradą elgėsi agresyviai: nevykdė policijos pareigūnų reikalavimų nesiveržti į renginį, nereagavo į prašymus nusiraminti.

Generalinė prokuratūra mano, kad policijos pareigūnai vykstant eitynėms teisėtai pargriovė ant žemės ir sulaikė Seimo narį, nes jis drumstė viešąją tvarką, kurstė neramumus.

Tačiau tuo abejojo P.Gražulį palaikantys kai kurie homofobiškai nusiteikę komisijos nariai, nuolat atakavę prokuratūros atstovę klausimais, kokiu pagrindu buvo sulaikytas Seimo narys. Suvaržyti Seimo nario laisvę draudžia šalies Konstitucija.

„Tai nebuvo laisvės suvaržymas. Tai buvo vykdomo pažeidimo užkardymas“, – paaiškino L.Milevičienė. Esą viskas buvo daroma taip, kad renginys nebūtų nutrauktas ir būtų užtvirtinta tinkama viešoji tvarka.

Tačiau Seimo nariai Eduardas Šablinskas ir Aurelija Stancikienė kontrargumentavo, kad Seimo narį pirmieji stumdyti pradėjo patys policininkai. Esą jie galėjo provokuoti politiką.

Prokuratūros atstovė paaiškino, kad taip buvo elgiamasi norint neleisti Seimo nariui įsiveržti į eitynių zoną.

Andrius Kabišaitis, Seimo Teisės departamento direktorius, politikams paaiškino, kuo Seimo nario laisvės suvaržymas skiriasi nuo paprasto sulaikymo. Jei Seimo narys užtinkamas darantis nusikaltimą, jo laisvė gali būti suvaržoma.

Abejojo policijos veiksmais

Seimo komisijos narė, „Drąsos kelio“ atstovė pareiškė, kad imdamasi veiksmų prieš P.Gražulį policija dirbo šališkai, buvo pažeistos žmogaus teisės. Esą policija pažeidė savo darbo taisykles, aiškiai nepasakė P.Gražuliui, ką jis gali, o ko negali daryti.

Ji nemato priežasties, kodėl reikėjo sulaikyti Seimo narį.

„Jeigu jis būtų apsisukęs vaivorykštinę vėliavą, viešosios tvarkos pažeidimo, matyt, nebūtų buvę“, – ironizavo Seimo narė.

Lenkų rinkimų akcijos atstovas Zbignevas Jedinskis pareiškė esąs kategoriškai prieš, kad P.Gražulis turi būti perduotas į teismo rankas gintis ten. Esą tokiu būdu P.Gražulis jau bus nubaustas, to siekia jo politiniai oponentai.

Liberalas Gintaras Steponavičius teigia nematantis, kad policija peržengė savo įgaliojimus. Jis įsitikinęs, kad Seimo nariai negali likti nebaudžiama kasta, apsaugota nuo teismų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.