Apleistiems vaikams ir mušamoms moterims – naujas pagalbos centras Vilniuje

Ant socialinės darbuotojos rankų – 2 metų mergytė. Didelėmis rudomis akimis ji smalsiai žiūri į laiptais lipančius žmones. Mažylė savaitę gyvena ką tik atidarytame Vilniaus miesto krizių centre.

Dvimetę krizių centro gyventoją policija rado namuose verkiančią be priežiūros.<br>D.Umbraso nuotr.
Dvimetę krizių centro gyventoją policija rado namuose verkiančią be priežiūros.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Sep 26, 2013, 1:28 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:47 PM

Į jį kas antrą dieną policija ar Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovai atveža po vieną tėvų apleistą vaiką. 2–18 metų vaikai centre gali likti, kol sprendžiamas jų likimas – sugrąžinti atgal pas tėvus, apgyvendinti pas naujus globėjus ar vaikų globos namuose.

Dvimetę krizių centro gyventoją policija rado namuose verkiančią be priežiūros. Mergaitės nugara buvo nusėta mėlynėmis. Romų tautybės jos motina neigia mergaitę mušusi, dabar nuolat ją lanko.

Moteris penkis mėnesius kalėjo, kaip pati sako, už narkotikų platinimą. Tuo pačiu kaltinamas ir jos sugyventinis, moters pristatomas kaip mergaitės tėvas.

Kol valstybė nuspręs, ką daryti, dar apie 2 mėnesius mažylė gyvens Vilniaus miesto krizių centre, ketvirtadienį atidarytame Naujojoje Vilnioje.

„Labiausiai džiaugtumėmės, jei tokių centrų nereikėtų“, – atidarymo dieną sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Centre vienu metu gali gyventi 20 vaikų ir devynios moterys – vienos ar su vaikais. Nuo rugsėjo 17 dienos nelaimėlius priimančiame centre jau gyvena 5 vaikai ir kelios moterys, besislepiančios nuo vyrų smurto.

Viešosios policijos viršininkas Naujojoje Vilnioje Andžejus Radevičius labai džiaugėsi nauju centru. „Lankome šeimas, matome girtus tėvus, kurie negali pasirūpinti savo vaikais. Anksčiau tokius vaikus turėdavome vežti į Antakalnyje esančius namus vaikams „Gilė“, dabar bet kuriuo paros metu bus galima atvežti juos čia“, – kalbėjo pareigūnas.

Tas pats ir su moterimis, kurias muša vyrai. Jos tris dienas galės apsistoti centre, kol suras vietą, kur gyventi.

Centre dieną dirbs 6, naktį – 3 žmonės, daugiausia – socialiniai darbuotojai. Maistą vaikams gamins ir veš įmonė, o centre gyvenančios moterys valgį gaminsis pačios.

Krizių centro gyventojai patys tvarkysis virtuves, savo kambarius, dušus ir tualetus, kuriuos atskirai turi kiekvienas kambarys. Moterys turės atskirus kambarius, vaikai gyvens po tris viename.

Vaikų dalyje įrengta skalbykla su skalbimo mašinomis ir džiovykla – vyresnieji vaikai patys skalbsis drabužius.

Pagal kambariuose iškabintą dienotvarkę vaikai turės keltis 6 val. 30 min., laisvadieniais – 7 val.

Dviejų aukštų pastatą su dviem dalimis – vienu vaikams ir kitu moterims – pastatė bendrovė „Irdaiva“. Projekto vertė – daugiau nei 2 mln. litų. Didžiąją dalį lėšų skyrė ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.