Juodieji juodojo metalo keliai: kur dingsta šimtai kanalizacijos dangčių?

Metalo supirkėjai rodo švarias rankas, tikina neužsiimantys „juodais“ sandoriais, susijusiais su kanalizacijos dangčių ir kitų nelegaliai įgytų metalinių daiktų supirkimu. Tačiau vien Vilniuje per metus dingsta apie 250 vandentiekio ir kanalizacijos dangčių. Sunku patikėti, kad jie puošia vagišių namų interjerą, o ne atsiduria metalo supirktuvėse.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Sep 27, 2013, 8:22 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:07 PM

Dideliais kiekiais vogti kanalizacijos dangčių, metalo iš „Lietuvos geležinkelių“ ir elektros tiekėjų „Lesto“ objektų ilgapirščiams neapsimoka – parduoti legaliose metalo supirktuvėse bus sudėtinga, reikės įsigijimo dokumentų. Verčiau nukniaukti labai seną automobilį, jį išardyti ir parduoti į metalo laužą. Dokumentų už aprūdijusį mašinos korpusą nereikalaujama.

Portalas lrytas.lt atliko žurnalistinį tyrimą, siekiant išsiaiškinti, ar metalo supirktuvės dar lengvai superka daiktus, kurie, tikėtina, yra pavogti.

Šiai kategorijai pirmiausiai priskiriami kanalizacijos ir vandentiekio dangčiai.

Ant kabliuko neužkibo

Pagal susikurtą legendą, žurnalistas siūlė Vilniaus supirktuvėms 30 kanalizacijos dangčių. Vienas toks dangtis sveria iki 50 kilogramų. Juodojo metalo kaina rinkoje dabar – nuo 600 iki 650 Lt. už toną.

Metalo supirkėjams aiškinau, kad man atidavė skolingas pinigų kaimynas, kuris dirbo „Kauno vandenų“ bendrovėje. Ji esą bankrutuoja ir atiduoda atlyginimus darbuotojams natūra – kanalizacijos ir vandentiekio dangčiais.

Komunalininkai linkę kaltinti metalo laužo supirkėjus, kad būtent jie skatina dangčių vagystes, nes priima juos net nepasidomėję, kokiu būdu jie įgyti.

Tačiau, atliekant žurnalistinį eksperimentą, didelio kiekio dangčių be įsigijimo dokumentų įsiūlyti didelėms metalo supirktuvėms Vilniuje nepavyko.

„Jūs įmonė ar asmuo? Jei privatus asmuo, dangčių nepriimsime, būtini įsigijimo dokumentai“, - tokie atsakymai pasigirsdavo iš maždaug 10 apskambintų supirktuvių.

„Tai nešk tuos dangčius į Kauno supirktuves, jei jie iš Kauno. Ten gal priims, o mes be įsigijimo dokumentų, ir dar tokio didelio kiekio, neimsime“, - purtė galvą Grigiškėse įsikūrusios supirktuvės darbuotojas.

Įdomu, kad nė vienas Vilniaus metalo supirktuvės vadovas ar darbuotojas nesuabejojo keista prekės įsigijimo legenda: kad bankrutavo „Kauno vandenys“ ir darbuotojams išmokami atlyginimai dangčiais.

Saugo gerą vardą

Bendrovės „Ekspomet“, kuriai irgi nesėkmingai bandžiau įpiršti dangčius, direktoriui Aurimui Šatui prisipažinau esąs žurnalistas, atliekantis eksperimentą.

„Mes griežtai nepriimame metalo laužo be įsigijimo dokumentų iš „Vilniaus vandenų“, elektros tiekėjų „Lesto“ ir „Lietuvos geležinkelių“ infrastruktūros. Ant metalo supirkėjų visus šunis karia, todėl saugome gerą vardą“, - tikino A.Šatas.

Jeigu metalo supirkėjai tokie sąžiningi, tai kur 250 sostinės kanalizacijos ir vandentiekio dangčių per metus nutempia vagišiai?

„Ekspomet“ vadovas A.Šatas mano, jog galbūt juos priima nelegalūs metalo supirkėjai.

„Geležiniai baravykai“

Tuomet pabandžiau keisti taktiką. Dangčių skaičių sumažinau iki 10 ir ėmiau skambinti ne į dideles, pavadinimus turinčias firmas, o pagal skelbimus, pavieniams supirkėjams.

Dauguma jų taip pat nenorėjo imti prekės be įsigijimo popierių. Bet pagaliau pasisekė.

Paskambinus telefonu pagal skelbimą „Perkame juodojo metalo laužą Vilniuje, Kaune, Panevėžyje“ atsiliepęs vyriškis paklausė, iš kur pas mane pateko dangčiai.

„Gal nepatikėsite, bet grybavau miške prie Europos parko, žiūriu – dangčiai mėtosi. Buvau atvažiavęs su savo mikroautobusu, tai susirinkau“, - rimtu balsu paisčiau niekus.

„Cha, geležinių baravykų radai!“ - nusijuokė vyrukas ir ėmė klausinėti apie kainą, kur tie dangčiai, pats atvešiu ar jam atvažiuoti.

Kai „atsidengiau“, pasakęs esantis žurnalistas, supirkėjas ištarė rusišką keiksmažodį iš „b“ raidės ir nutraukė pokalbį.

Mašiną atiduoti į laužyną paprasčiau

Paaiškėjo, jog dideliais kiekiais dangčiai nevagiami, tai techniškai sunku, o ir parduoti nelengva.

„Po vieną ar po du geriausia parduoti. Bet reikia žinoti vietas, bet kur nepriduosi“, - paslaptingai aiškino vienas iš Vilniaus Naujininkų mikrorajone „metalo keliu“ (Prūsų ir Pelesos gatvėmis) gelžgalius tempiančių valkatų.

Atrodo, jog vogtus dangčius dabar sunkiau parduoti, nei senus, metalo laužui tetinkančius automobilius.

Jeigu parduodamas tik kėbulas ir kitos metalinės dalys, galima iškišti ir pavogtą automobilį. Dauguma tik metalo laužui tinkamų mašinų supirkėjai į klausimą, ką daryti, jei dokumentai seniai nusimetė, mašina kelis metus rūdija kieme, atsakydavo: „Iš principo dokumentų reikia, bet jei pats atveši, paimsime. Bet už mažesnę kainą.“

Statistika jau ne pirmus metus išlieka panaši. Bendrovės „Vilniaus vandenys“ duomenimis, per metus sostinėje dingsta apie 250 metalinių šulinių dangčių. Metaliniais ir gelžbetoniniais dangčiais dengiami vandens gręžiniai, vandentiekio, kanalizacijos šuliniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.