Skandalą dėl BPC veiklos lydi darbuotojų atleidimai

Skandale dėl Bendrojo pagalbos centro veiklos prasidėjo pirmieji atleidimai iš darbo. Tačiau iš pareigų lekia ne už sistemą atsakingi valdininkai, o eiliniai darbuotojai. „Lietuvos ryto“ televizija praneša, kad trys Vilniaus greitosios medicinos pagalbos dispečeriai neteko darbo po to, kai žurnalistams papasakojo, kad ir Bendrojo pagalbos centro specialistai gali teikti nuotolinę medicininę pagalbą.

Daugiau nuotraukų (1)

Gedas Salyga

Sep 30, 2013, 7:56 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:36 PM

Specialistai sako iš karto sulaukę priekaištų iš atskirą pagalbos numerį 113 išlaikyti norinčių savo vadovų ir buvo priversti rašyti prašymus atleisti iš pareigų.

Vilniaus greitosios pagalbos stoties viršininkas neigia, kad darbuotojai buvo spaudžiami išeiti iš darbo ir grasina teismuose bylinėtis dėl šmeižto.

Vilniaus greitosios medicininės pagalbos stoties viršininkas Tadeušas Rodzas įrodinėja, kad BPC negali tinkamai reaguoti į medikų iškvietimus, todėl būtina turėti atskirą pagalbos numerį – 113.

Praėjusią savaitę „Lietuvos ryto“ televizijos studijoje tokiai nuomonei nepritarė Tadeušo Rodzo pavaldinė Daiva Muranovienė. Patyrusi specialistė kalbėjo, kad Bendrasis pagalbos centras gali kompetentingai reaguoti į medicininės pagalbos prašymus.

„Kai žmogus praranda samonę, nekvėpuoja, pagalbą iškvietusiam asmeniui reikia duoti patarimų, kad jis galėtų padėti iki tol, kol atvažiuos greitosios medicinos pagalbos medikai“, - teigia T.Rodzas ir tvirtina, kad BPC specialistai tokių patarimų duoti negali.

D.Muranovienė prieštarauja šiai nuostatai. Anot jos, visi BPC pareigūnai žino, kaip teikti pagalbą: „Mūsų specialistai žino, kaip paguldyti žmogų, jei jam epilepsios priepuolis, kokia pagalba užspringus, t.t.“

Netrukus po „Lietuvos ryto“ televizijos laidos D.Muranovienė ir dar du specialistai turėjo palikti darbą Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stotyje. Žmonės sako nenorintys pakenkti dar dirbantiems operatoriams ir atsisako atskleisti, kodėl turėjo išeiti iš darbo.

Prieš daugiau nei savaitę Panevėžyje įvykdytas kraupus nusikaltimas paskatino diskusijas, ar nereikėtų kurti atskiro pagalbos telefono numerio, kuriuo būtų teikiama tik medicinos pagalba. Abejonių, kad Bendrasis pagalbos centras neturi medicininį išsilavinimą turinčių specialistų, buvo kilę ir anksčiau.

Vidaus reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijų vadovai tikina, kad medicinos pagalbos atskyrimas nuo bendrojo pagalbos centro nebūtų naujiena Europoje. Tokiu keliu esą nuėjo nemažai valstybių, todėl ir Lietuvoje tokia galimybė įmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.