Buvęs Panevėžio politikas už bausmę stumdo karučius

Už apgaulingą apskaitos tvarkymą ir dokumentų klastojimą nuteistam buvusiam Panevėžio miesto tarybos nariui Tomui Taruliui nereikės vėl grįžti už grotų. Bet mojuoti šluota dar teks daugiau nei tris mėnesius.

Daugiau nuotraukų (1)

Darius Krasauskas

Oct 1, 2013, 5:10 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:45 PM

Vežė lapus karučiu

Buvęs „tvarkietis“ 34 metų T.Tarulis pirmadienį nuo ryto plušėjo Rožių gatvėje. Nepatiklūs „Panevėžio ryto“ skaitytojai, skambinę į redakciją ir teiravęsi, ar teismo paskirta bausmė kas mėnesį triūsti po 40 valandų viešųjų darbų visus metus nėra vien tik akių dūmimas, gali būti ramūs.

Korespondentas pats įsitikino, kad kartu su dviem vyrais T.Tarulis tvarkė agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyriui priklausančią teritoriją. Sugrėbtus lapus jis vežiojo karučiu į krūvą, rašo panskliautas.lt.

Kalbėti su spaudos atstovais T.Tarulis atsisakė.

Prieš kelias savaites T.Taruliui grėsė vėl patekti už grotų. Panevėžio apygardos probacijos tarnyba, prižiūrinti, kaip vykdoma bausmė, kreipėsi į Apylinkės teismą su pareiškimu, kad panevėžiečiui būtų skirtas areštas. Mat T.Tarulis neatliko visų jam nurodytų darbų.

Teismas patikėjo buvusio politiko aiškinimu, kad nuo birželio pabaigos jis dirbo dviejose darbovietėse ir fiziškai nepajėgė visur suspėti, ir pareigūnų prašymą atmetė.

Gerokai atsiliko nuo grafiko

Probacijos tarnybos direktorius Edmundas Toliušis vakar telefonu sakė, kad teismo sprendimu T.Taruliui buvo paskirta visuomenės labui padirbėti 480 valandų. Daugiau nei per pusmetį jis įstengė atidirbti tik 160 valandų ir gerokai atsiliko nuo grafiko.

Pasak E.Toliušio, nuteistasis nerodė noro dirbti, vengė atvykti į probacijos tarnybą.

Iš pradžių T.Tarulis viešuosius darbus atliko Bendruomenių rūmuose, kur dirbo renginių organizatoriumi bei apšvietimo operatoriumi. Iki liepos jis išdirbo minėtas 160 valandų.

Buvęs Bendruomenių rūmų direktorius, dabar vadovaujantis Panevėžio muzikos mokyklai, Gvidas Vilys nežinojo, kokius nemokamus darbus atliko buvęs pavaldinys. Jis tikino, kad grafikų nesudarinėja, darbus skirsto pavaduotojas ūkio reikalams.

Direktoriaus žiniomis, panevėžietis padėjo tvarkyti elektros instaliaciją. Reikėję ištraukti dar nuo sovietinių laikų virš salės išvedžiotus senus laidus.

Žadėjo nuversti kalnus

Agentūros vadovė Marytė Zabulionienė sakė, kad vyrams dar ilgam užteks darbų. Dideliame kieme daug medžių, tad rudenį viskas skęsta lapuose.

Naujuoju talkininku T.Taruliu M.Zabulionienė nebuvo itin patenkinta. Esą jis daug šneka, bet mažai dirba.

„Nuo pavasario sugebėjo ateiti ir pasakyti, kad pas mus turės dirbti. Žadėjo kalnus nuversti, tačiau viskas baigėsi tik kalbomis. Paskui jis vėl pasirodė prieš du mėnesius“, – kalbėjo moteris.

M.Zabulionienė sakė, kad nemokamai padirbėti T.Tarulis atėjo praėjusį ketvirtadienį. Tądien padėjo baldus sunešioti, dabar turės tvarkyti aplinką.

Viešuosius darbus atliekantiems žmonėms neleidžiama dirbti su vaikais. Jiems skiriami tik pagalbiniai ūkio darbai.

Neturi turto baudai sumokėti

Jau esame rašę, kad būdami bendrovių vadovais T.Tarulis ir 34 metų Šarūnas Marcinkevičius svetimus automobilius pardavinėjo kaip savus. Vokietijoje jie pirkdavo naudotas mašinas ir parduodavo Lietuvoje. Lėšų pirkiniams gaudavo iš lizingo bendrovės. Kad automobiliai įkeisti, pirkėjai nežinodavo. Įmokas ir palūkanas bendrovė tvarkingai mokėjo tik pirmaisiais metais.

Daugiau nei prieš dvejus metus Panevėžio apylinkės teismas T.Tarulį nuteisė 3,5 metų nelaisvės bei 6,5 tūkst. litų bauda. Š.Marcinkevičiui buvo skirti 3 metai nelaisvės ir daugiau nei 7 tūkst. litų bauda.

Nepalankų sprendimą nuteistieji apskundė Panevėžio apygardos teismui, ten jų skundai buvo atmesti. Tuomet jie kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą. Pastarasis prieš metus abu vyrus išteisino dėl sukčiavimo, už kurį grėsė laisvės atėmimas.

Abu buvo pripažinti kaltais dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo, o Š.Marcinkevičius – dar ir dėl neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo.

T.Taruliui paskirta 11 tūkst. 50 litų bauda, Š.Marcinkevičiui – 10,4 tūkst. litų bauda. Dalį teismo paskirtos baudos T.Tarulis sumokėjo.

Beveik prieš dešimt mėnesių į teismą su prašymu, kad piniginė bauda panevėžiečiui būtų pakeista viešaisiais darbais, kreipėsi antstolis. Jis teigė, kad išieškoti baudos iš buvusio tarybos nario nepavyko. Jis neturi ir jokio turto, kurį pardavus būtų galima padengti baudą.

Teismas sutiko su antstolio prašymu ir paskyrė T.Taruliui 480 valandų nemokamų darbų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.