Premjeras apie balsavimą dėl prokuratūros ataskaitos: „Kategoriškų sprendimų nereikia“

Premjeras Algirdas Butkevičius sako

Generalinis prokuroras D.Valys antradienį lankėsi Seime.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Generalinis prokuroras D.Valys antradienį lankėsi Seime.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 1, 2013, 2:42 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:56 PM

Interviu Lietuvos radijui jis sakė, kad valdančioji socialdemokratų frakcija antradienį spręs dėl pozicijos, kurios laikysis svarstant Generalinės prokuratūros ataskaitą.

„Vis dėlto kritika prokuroro atžvilgiu yra išsakyta teisinga ir, manau, kad generalinis prokuroras buvo atėjęs į frakciją - tuo metu aš pats irgi buvau - ir išsakė tam tikras mintis, kad per tą trumpą laikotarpį, kurį jis pradėjo įgyvendinti reformą, dar ji nėra baigta ir su reformos įgyvendinimu jis sulaukė didžiulio pasipriešinimo. Aš manau, kad parlamentinė kontrolė yra reikalinga, bet aš manau iš karto nereikėtų priimti labai stiprių kategoriškų sprendimų sukeliant ir taip didžiulį nepasitikėjimą visuomenėje teisėsaugos sistemoje. O generalinis prokuroras turi būti tvirtas, principingas ir visiems teisingas“, - teigė A.Butkevičius, paklaustas, kokia jo asmeninė nuomonė šiuo klausimu.

Generalinės prokuratūros veiklos ataskaitai siūloma nepritarti. Pagal Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto parengtą nutarimo projektą, „prokuratūros 2012 metų veiklos ataskaitoje pateikti duomenys ir vertinimai yra deklaratyvūs ir neatspindi realios padėties prokuratūros institucijai atliekant valstybės pavestas funkcijas“.

Tuo pačiu dokumentu norima nustatyti prokuratūros 2013-2016 metų prioritetines veiklos kryptis. Tarp jų - baudžiamojo persekiojimo stiprinimas dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų, organizuotų grupių ir nusikalstamų susivienijimų padarytų nusikaltimų, vaikų seksualinio išnaudojimo, neteisėto praturtėjimo ir nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo, nusikalstamų veikų elektroninių duomenų ir informacinių sistemų saugumui, kontrabandos, neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis ir kt.

Projekte prokuratūra raginama stiprinti kriminalinės žvalgybos veiksmų teisėtumo kontrolę, labiau ginti viešąjį interesą, vaikų teises, tobulinti prokuratūros administravimą ir išteklius.

Birželio 25 dieną parlamentarai nepritarė Generalinės prokuratūros praėjusių metų veiklos ataskaitai. Už pritarimą ataskaitai balavo 31 parlamentaras, prieš buvo 28, 32 susilaikė.

Vėliau Seimo frakcijose lankęsis generalinis prokuroras Darius Valys teigė, kad Seimo nariai dezinformuojami siekiant jo atleidimo.

Seimas pavasario sesijoje yra priėmęs Seimo statuto pataisas, kurios atveria kelią atleisti iš pareigų institucijų vadovus, kurių veiklos ataskaitai nepritariama.

Generalinį prokurorą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.