Išskirtinio policijos būrio „pareigūnui“ – 104 žmogaus metai

Mieste patruliuojantys raitosios policijos pareigūnai visuomet traukia praeivių žvilgsnius. Lietuvoje yra tik vienas policijos būrys, kuris gatvėse patruliuoja su žirgais. Gražuoliais gyvūnais jodinėjantys pareigūnai sunkiai įsivaizduoja savo dieną be treniruočių. O treniruojasi sunkiai ir atkakliai – ne vien dėl meistriškumo, tačiau ir bandydami kuo geriau perprasti žirgo psichologiją. Šio išskirtinio būrio vadas pripažįsta – į šias pareigas galėjo ateiti ir anksčiau, nes darbas su žirgais yra nepaprastai įdomus.

Raitosios policijos pareigūnų žirgai visuomet traukia praeivių žvilgsnius.<br>D.Umbraso nuotr.
Raitosios policijos pareigūnų žirgai visuomet traukia praeivių žvilgsnius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2013-10-02 10:50, atnaujinta 2018-02-21 14:19

Raitosios policijos būriui pareigūnas Viktoras Čedovičius vadovauja dar visai neilgai. Laikinai pareigas užėmusiam pareigūnui patiko darbas su žirgais, todėl, atsiradus galimybei, jis į laisvą vietą pateikė savo kandidatūrą. Laimėjęs atranką, pareigūnas jau nuo rugsėjo pradžios vadovauja raitajai policijai.

Iš viso būryje – 11 raitųjų pareigūnų. Seniausiam pareigūnų žirgui yra 26 metai. Tai yra lygiai tiek pat, kiek 104 žmogaus gyvenimo metai.

Krito tik kartą

„Mano pareigose tiesioginės funkcijos patruliuoti su žirgu nėra. Tiesiog privalau mokėti valdyti žirgą. Kai patruliuoja visas būrys, kartu joja ir vadas“, – pasakojo V.Čedovičius.

Kai tik pradėjo vadovauti šiam būriui, pareigūnas pradėjo treniruotis kiekvieną dieną. Vyras šypteli – prasidėjus intensyvioms treniruotėms, greitai ištirpo 5 kilogramai.

Profesionalu V.Čedovičius savęs dar nevadina, tačiau visiškai nepatyrusiu – taip pat. Vieną kartą nupuolęs nuo žirgo pareigūnas stipriai susitrenkė stuburą, bet viskas baigėsi laimingai ir niekas nelūžo.

„Anksčiau neturėjau nieko bendro su jodinėjimu. Iš pradžių treniravausi priverstinai, o dabar tai tapo mano dienotvarke. Sekasi visai gerai – jodinėju miškais, Antakalnio rajone pratinu žirgą prie automobilių. Keista, tačiau žirgo nebijojau, nors jie yra su savitu charakteriu. Man pakliuvo vadinamasis vadų žirgas, reiškia, juo mažiau jodinėta. Vieną kartą nukritau, tačiau tai nesustabdė noro joti“, – šypsojosi V.Čedovičius, anksčiau dirbęs apylinkės inspektoriumi.

Pratina prie neįprastų situacijų

Pareigūnas pasakojo, kad treniruotės su žirgais užima labai daug laiko. Juos reikia treniruoti taip, kad žirgai nesibaidytų automobilių, šaudymo ginklais, riaušių triukšmo, mėtomų daiktų, net savo pačių šešėlio.

„Maniežuose imituojame žmonių susirinkimus, pakabiname specialius maišus. Imituojame neįprastas kliūtis, kurias žirgams reikia mokėti pereiti. Paskui pratiname prie įvairių garsų – pavyzdžiui, šaudymo garsą imituojame sprogstančiais balionais“, – pasakojo V.Čedovičius.

Siekiama, kad žirgas maksimaliai paklustų raiteliui. Pavyzdžiui, jeigu per riaušes į žirgą mėto pagalius, jis turi nebėgti. Jis įpratintas nebijoti ir paklusti savo raitelio komandai stovėti vietoje ir nepasileisti šuoliais.

„Tam, kad žirgas nebijotų ir nebėgtų kur akys veda, reikia įdėti nemažai pastangų. Savo žirgą apibūdinčiau kaip didelį zuikį. Jis išsigąsta, kai netikėtai išgirsta kažką nukrentant. Miške jis gali išsigąsti net pokštelėjusios medžio šakos. Juk žirgai yra taikūs padarai, jų vienintelis tikslas pavojaus metu – bėgti, ir kuo greičiau. Todėl pakeisti jo mąstymą labai sunku“, – tikino V.Čedovičius.

Žirgai gali išsigąsti ir netikėto prisilietimo prie šono, todėl pareigūnai turi specialią minkštą kuoką, su kuria trinkteli žirgui per šlaunį ar šoną. Pasirodymų metu demonstruojami keli žirgai, kuriuos erzinti su kuoka galima ilgai – jie vis tiek stovės kaip įbesti ir nejudės.

Tokio žirgų paklusnumo pareigūnai ir tikisi. Žirgai pratinami ir prie dūminių granatų ir ugnies.

Stengiasi nesužeisti

Raitosios policijos užduotis riaušių metu – parodyti, kas yra situacijos šeimininkas. Tikslas – ne trypti ar bandyti sužaloti žmones, o bandyti kuo efektyviau suvaldyti suirutę. Pavyzdžiui, du šonu atsisukę žirgai puikiai sugeba nustumti įsismarkavusią minią.

„Kiti žmonės žirgų ir šiaip bijo, o pamačius dar ir raitelį su šarvais, nekyla noras rizikuoti savo sveikata. Tai padeda išvengti konfliktų ir masinių susistumdymų“, – sakė raitosios policijos būrio viršininkas.

Masinių susibūrimų metu žirgas būna su snukio apsauga ir specialiais šarvais. Tačiau yra tam tikros grupės žmonių, kurie specialiai ruošiasi ir stengiasi išsiaiškinti silpnąsias raitosios policijos būrio vietas.

„Žinoma, silpnoji vieta yra žirgas, nes galima sužeisti jo kojas ar kaip nors netikėtai išgąsdinti. Jeigu šalia bus kitų žirgų – jis nepasimes. Žinoma, patekus į ekstremalią situaciją, jam gali pradėti tirtėti ausys, žirgas blaškysis“, – pasakojo pareigūnas.

Patruliuoja visada po du

Raitieji pareigūnai mieste visada patruliuoja po du. Žirgai visuomet sužavi mažuosius vilniečius, traukia turistų akis. Buvo svarstoma, kad pareigūnai turėtų patruliuoti po vieną. Tačiau šis sprendimas, V.Čedovičiaus nuomone, būtų netikęs.

Žirgai nepažįstamoje teritorijoje jaustųsi vieniši, norėtų eiti namo, pamatyti saviškius. Žirgas nerimautų ir nepatenkintas žvengtų, jaustų įtampą.

„Mieste mes patruliuojame ne tik pagrindiniais keliais. Praeiname pro įvairius krūmynus, parką lengvai galime apžiūrėti skersai ir išilgai. Visokių piliečių galima aptikti. Užtikus krūmuose lindinčius narkomanus, raitosios policijos pareigūnas sulaiko pažeidėjus ir iškviečia ekipažą“, – sakė V.Čedovičius.

Pareigūnas norėtų, kad jo būrys taptų prestižinis. V.Čedovičiaus nuomone, tam, kad nebūtų patruliuojama tuščiai, raitoji policija galėtų būti naudojama tik ten, kur tikrai būtina. Šitaip būtų efektyviausia. Beje, žirgas ir raitelis atstoja 10 pėsčiųjų patrulių būrį – masinių neramumų metu tai tampa akivaizdu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.