Seimo komisija: P.Gražulį teisti galima

Seimo laikinoji komisija, vertinusi Generalinės prokuratūros prašymą panaikinti homoseksualų eitynėse šią vasarą siautėjusio Seimo nario Petro Gražulio teisinę neliečiamybę, nutarė, kad toks prašymas yra pagrįstas. Komisija nutarė, kad galima teisti Seimo narį ir suvaržyti jo laisvę.  

P.Gražulis gali būti perduotas į teisėsaugos rankas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
P.Gražulis gali būti perduotas į teisėsaugos rankas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 2, 2013, 3:39 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:47 PM

Už tai, kad P.Gražulis gali būtų patrauktas administracinėn atsakomybėn balsavo 6 komisijos nariai, o 5 buvo prieš. Ar P.Gražulis pateks į prokurorų rankas paaiškės, kai  komisijos išvadas patvirtins visas Semas. Balsavimas dėl to greičiausiai vyks kitą savaitę.  

Vertindama Seimo nario ir policijos elgesį komisija nerado bendros nuomonės. Vieni Seimo nariai kaltino pareigūnus, kad jie viršijo savo įgaliojimus sulaikydami Seimo narį viešame renginyje. Tuo tarpu kiti piktinosi P.Gražulio elgesiu. Esą jis siekdamas dėmesio ir politinės reklamos sąmoningai provokavo pareigūnus - siekė būti sulaikytas, provokavo konfliktą ir drumstė viešąją tvarką. 

Už tai, kad P.Gražulis būtų patrauktas administracinėn atsakomybėn pasisakė komisijos nariai konservatoriai, liberalas ir dalis socialdemokratų. 

Komisija taip pat paprašė, kad Seimo nario elgesį įvertintų Seimo etikos sargai.  

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos Seime seniūnas P.Gražulis gali būti teisiamas už policijos nurodymų nevykdymą, pareigūnų įžeidinėjimą. Jam gresia piniginė bauda nuo 300 iki 500 litų arba areštas nuo 15 iki 30 parų.

Kadangi bausmėje numatytas areštas, imunitetą turintį parlamentarą patraukti administracinėn atsakomybėn reikia Seimo sutikimo. Tuo tikslu Seimas sudarė specialią komisiją, o po to balsuos, ar atiduoti P.Gražulį teisėsaugai.

Kaltės nepripažįsta

Seimo komisija jau išklausė sostinės policijos ir Generalinės prokuratūros atstovų parodymų, apklausė patį Seimo narį, peržiūrėjo jo sulaikymo vaizdo įrašą.

Policijos pateiktame vaizdo įraše matyti, kaip pareigūnai prasidedant homoseksualų eitynėms sustabdė Gedimino prospektu einantį P.Gražulį su palyda. Tarp jų įvyko nedidelis susistumdymas. Po to P.Gražulis bandė prasiveržti pro policininkų minią ir iškart buvo sutramdytas.

P.Gražulio šalininkai per gėjų eitynes susirinko Katedros aikštėje. Seimo narys buvo apsirengęs baltą chalatą, buvo užsidėjęs šalmą, turėjo purkštuvą, kuriuo ketino „dezinfekuoti“ Gedimino prospektą.

P.Gražulis komisijai tikino neketinęs drumsti viešosios tvarkos. Esą į homoseksualų eitynes jis atėjo per anksti. Kažkas pasiūlė išgerti kavos. Tada P.Gražulis su palyda patraukė Gedimino prospekto link.

Seimo narys pasakojo, kad kai priėjo policijos užtvarą, pareigūnai jo nepraleido, tačiau nepaaiškino, kodėl. Dėl to jis nutarė veržtis pro pareigūnus. 

„Mane iškart stvėrė už galvos. Paguldė ant žemės, uždėjo antrankius. Taip laikė 15 minučių. Trypė nugarą“, – prisiminė P.Gražlis. Tokį pareigūnų elgesį P.Gražulis apskundė teismui.

Policija dirbo savo darbą

Vilniaus policijos vadovas Kęstutis Lančinskas Seimo nariams paaiškino, kokiu pagrindu buvo sulaikytas Seimo narys. Jis priminė, kad prieš gėjų eitynes kilo didelė isterija viešojoje erdvėje. Iš turimos informacijos buvo padaryta išvada, kad eitynėse gali kilti neramumų, bus pažeista viešoji tvarka. Todėl policija nutarė tikrinti eitynių dalyvius, atskirti juos nuo žiūrovų, sustabdyti radikaliai ir agresyviai nusiteikusius asmenis.

Policija padarė išvadą, kad Katedros aikštėje susirinkę P.Gražulio šalininkai veršis į eitynes ir gali sukelti riaušes. 

„P.Gražulis savo išankstiniais veiksmais parodė, kad yra nusiteikęs konfliktuoti su eisenos dalyviais, todėl nebuvo praleistas“, – sakė K.Lančinskas. Paskui jį sekė apie 50 agresyviai nusiteikusių žmonių.

Generalinė prokuratūra mano, kad policijos pareigūnai vykstant eitynėms teisėtai pargriovė ant žemės ir sulaikė Seimo narį, nes jis drumstė viešąją tvarką, kurstė neramumus. Tai esą nebuvo Seimo nario laisvės suvaržymas. Taip buvo vykdomo pažeidimo užkardymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.