Vyriausybė pritarė kitų metų biudžeto projektui

Vyriausybė posėdyje trečiadienį

R.Šadžiaus žodžiais, biudžeto projektas nėra „gero gyvenimo“ projektas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
R.Šadžiaus žodžiais, biudžeto projektas nėra „gero gyvenimo“ projektas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 2, 2013, 4:57 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:47 PM

„Man smagu, kad ministrų kabinetas šiandien vieningai pritarė 2014 metų biudžeto projektui ir visai masei lydinčiųjų įstatymų projektų. Mes registruosime spalio pradžioje Seime visus įstatymų projektus, jie dar reikalauja galutinio sutvarkymo, pasirašant ministrams ir premjerui. Bet pagrindinis darbas Vyriausybėje padarytas“, - Vyriausybėje žurnalistams sakė finansų ministras Rimantas Šadžius. 

Jo žodžiais, biudžeto projektas nėra „gero gyvenimo“ projektas. 

„Mes konstatuojame, kad iš krizės Lietuva dar išlipti nebaigė. Daugelis Lietuvos ekonominių parametrų nepasiekė prieš krizę buvusio lygio“, - teigė R.Šadžius. 

Jis pažymėjo, jog pagrindinis 2014-ųjų biudžeto aspektas - savivaldybių finansinis savarankiškumas. 

„Tai nebus labai didelės finansinės galimybės, tačiau vien tas faktas, kad Vyriausybė pritarė socialinių pašalpų mokėjimą atiduoti savivaldybėms kaip jų savarankišką funkciją ir atiduoti finansinius išteklius pagal 2012 metų faktines išlaidas, jis, man atrodo, labai svarbus toms 55 savivaldybėms“, - kalbėjo ministras. 

Be to, anot jo, savivaldybėms teks 66 mln. litų didesnis finansavimas švietimui, o savivaldybių keliams iš Kelių fondo bus skirta ketvirtadalis jo lėšų. 

R.Šadžius yra teigęs, kad su kitų metų biudžetu jokių naujų mokesčių nesiūloma, o dėl automobilių ar nekilnojamojo turto mokesčių bus svarstoma ateityje - dėl jų bus siūloma padirbėti mokesčių darbo grupei. 

Kitais metais Vyriausybė žada surinkti apie 800 mln. litų daugiau pajamų - jų tikimasi gauti iš ekonomikos augimo ir atlyginimų didėjimo, taip pat iš geresnio mokesčių surinkimo. 

Beveik trečdalis planuojamo pajamų augimo teks išlaidoms, didinant algas valstybės tarnautojams, politikams ir pareigūnams - vykdant Konstitucinio Teismo sprendimą, jiems numatoma išmokėti papildomai apie 250 mln. litų. 

Be to, daugiau lėšų 2014 metais bus skirta valstybinėms pensijoms, kurios turi pasiekti iki krizės buvusį lygį. 

Tačiau policija pareigūnų algoms kitais metais negaus tiek, kiek jai buvo žadėta šių metų pradžioje - pasak R.Šadžiaus, pažado tesėti neleidžia būtinumas didinti atlyginimus teisėjams ir kai kuriems kitiems valstybės pareigūnams. 

Daugiau lėšų nei šiemet 2014-aisiais numatoma skirti Prezidento (iš viso 17 mln. litų), Seimo (98 mln. litų) ir Vyriausybės (35,5 mln. litų) kanceliarijoms, teismams (200,5 mln. litų). 

Tačiau pareigūnų tarnybinės algos bazinis dydis kitais metais bus toks pat, kaip ir šiemet - 450 litų. 

Vyriausybė 2014 metais planuoja pasiskolinti apie 11,5 mlrd. litų, kurių didžioji dalis bus skirta ankstesnei skolai grąžinti ir sukaupti lėšas euroobligacijų emisijai išpirkti - ji bus išperkama 2015-ųjų pradžioje. 

Valstybės biudžeto pajamos su Europos Sąjungos (ES) ir kita parama kitąmet turėtų siekti 25,84 mlrd. litų, asignavimai - 26,692 mlrd. litų, o deficitas - 851,708 mln. litų. 

Į nacionalinį (valstybės ir savivaldybių) biudžetą kartu su ES ir kitomis paramos lėšomis įplauks 29,7 mlrd. litų pajamų - 2,8 proc. daugiau nei planuojama šiemet, jo išlaidos sieks beveik 30,8 mlrd. litų 

Valstybės biudžeto deficitas, numatoma, sieks apie 985 mln. litų, arba 0,78 proc. BVP, o fiskalinis deficitas - 1,9 proc. BVP. 

Iš pridėtinės vertės mokesčio (PVM) planuojama gauti 484,4 mln. litų (5,2 proc.) daugiau nei šiemet - iš viso 9,776 mlrd. litų pajamų, tačiau iš akcizų - 42 mln. litų (1,2 proc.) mažiau, iš viso 3,481 mlrd. litų. 

Pelno mokesčio planuojama gauti 1,555 mln. litų - 274,7 mln. litų (21,4 proc.) mažiau nei šiemet, gyventojų pajamų mokesčio - 1,451 mln. litų - 375,6 mln. litų (20,6 proc) mažiau. 

Planuojama kitų metų ES ir kita tarptautinė finansinė parama - 7,383 mlrd. litų, arba 2,2 proc. (162,8 mln. litų) mažiau nei numatyta šiemet. 

Biudžeto rodikliai parengti remiantis ūkio raidos scenarijumi, kad 2014 metais BVP augs 3,4 proc., vidutinė metinė infliacija sieks 1,6 proc., darbo užmokestis augs vidutiniškai 5,2 proc., nedarbo lygis sumažės iki 10,5 proc., pranešė Finansų ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.