Smūgis Trakų pedagogams: gerai dirbi – kentėk

Sėkmingai dirbančių Trakų rajono gimnazijų ir vidurinių mokyklų direktoriai buvo priblokšti gavę raštą iš savivaldybės, kad mokytojams reikia sumažinti algas. Pedagogai žada nepaklusti.

Daugiau nuotraukų (1)

Laima Lavaste

Oct 3, 2013, 8:18 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:28 PM

„Niekaip nesuprantu to prašymo. Į mokyklą valstybės lėšos ateina su mokinio krepšeliu. Mes surinkome pakankamai mokinių, šiemet – 604. Turime labai gerą biudžetą, kurį įstatymas leidžia skirstyti direktoriui, rašo „Lietuvos rytas".

Turime finansinių galimybių mokėti mokytojams net aukštesnį nei vidutinis atlyginimą”, – kalbėjo Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos direktorius, 38 metų Jonas Kietavičius.

Prašymus mokytojams mokėti tik minimalius atlyginimus gavo ir kitos didžiosios savivaldybės mokyklos – Trakų Vytauto Didžiojo gimnazija, Rūdiškių gimnazija, Aukštadvario vidurinė mokykla. Visos jos moka pedagogams algas pagal vidutinį tarifą.

J.Kietavičius svarstė, jog gal nuskalpuojant didžiąsias mokyklas siekiama dalį lėšų pervesti toms, kurios nesurinko pakankamo mokinių skaičiaus.

„Mes į tą savivaldybės raštą nereaguosime. Taip nusprendė visi mokyklos pedagogai. Mums pakanka lėšų mokėti mokytojams vidutinius atlyginimus”, – kalbėjo Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorė Elvyra Januškevičienė.

Trakų savivaldybės administracijos direktorė Asta Kandratavičienė „Lietuvos rytui” paaiškino, kad gimnazijoms raštas išsiuntinėtas sužinojus, kad kad per visas rajono mokyklas trūksta 622 000 litų mokinio krepšelio: „Todėl buvo pasiūlyta mokyklų direktoriams persvarstyti savo rezervus – gal kokią pareigybę sumažinti, gal panaikinti. Yra vadovų, kurie taip padarė. Jiems neturime jokių pretenzijų.

– O kitiems? Juk įstatymas neleidžia savivaldybės skolų dengti gerai dirbančių mokyklų sąskaita?

– Tai buvo tik siūlymas, o ne privaloma tvarka. Vadovo reikalas, kaip jis nustatys mokytojų atlyginimus.

– O jei vadovai neparems jūsų pasiūlymo? Sulauks sankcijų?

– Aišku, ne. Tai buvo tik prašymas.

Tai neteisėta

Kristina Markelienė

Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo ekonomikos skyriaus vedėja

„Man visiškai nesuprantamas Trakų savivaldybės administracijos pasiūlymas susimažinti gimnazijų mokytojams atlyginimą iki minimumo.

Jokiu būdu negalima paimti pinigų iš gerai dirbančių, mokinių surenkančių mokyklų ir panaudoti jas kokiems nors kitokiems tikslams. Įstatymas to neleidžia.

Dėl mokytojų atlyginimų sumažinimo sprendžia mokyklos vadovas, jei apskaičiavęs surinktas lėšas už mokinių krepšelius mato, kad neįstengs mokėti vidutinio atlyginimo.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.