Kodėl pasikeitus valdžiai blogėja Lietuvos santykiai su Rusija?

Kairiosios partijos dar visai neseniai kritikavo konservatorius dėl pablogėjusių santykių su Rytų kaimynais, tačiau į valdžią atėjus politikams, kurie nori labiau draugauti su Rusija, santykiai tapo dar prastesni. Kodėl?

Dėl Rusijos sankcijų lietuviškas sviestas Rusijoje gali dingti iš parduotuvių lentynų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl Rusijos sankcijų lietuviškas sviestas Rusijoje gali dingti iš parduotuvių lentynų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 7, 2013, 6:13 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:43 AM

Politologai sako, kad dėl visko kaltas šiuo metu vykstantis Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai. Jo metu Lietuva skiria daug dėmesio didžiajai kaimynei ypač nepatinkančiai temai – buvusių sovietinių valstybių atplėšimui nuo Rusijos ir vedimui į Vakarus. Dėl to esą Rusija keršija Lietuvai visais įmanomais būdais. Tokią versiją atsargiai palaiko ir premjeras Algirdas Butkevičius.

Socialdemokratų kritikuoti konservatoriai dabar šaiposi, kad vietoje pažadų „perkrauti“ Lietuvos santykius su Rusija, dabar mūsų vilkikų vairuotojai priversti perkraudinėti krovinius pasienio punktuose. Opozicija pasigenda valdžios aktyvumo ir ragina premjerą A.Butkevičių greičiau vykti į Briuselį telkti Europos Sąjungos pagalbą prekybos kare su Rusija.

Situacija tik blogės

Politologas Laurynas Kasčiūnas mano, kad Rusija lietuviško pieno importą apribojo dėl politinių priežasčių, artėjant Europos Sąjungos Rytų partnerystės viršūnių susitikimui Vilniuje. Jame tikimasi pasirašyti Ukrainos ir Europos Sąjungos asociacijos sutartį. Rusija bando užkirsti šiuo planus spausdama ir Ukrainą.

„Didesne dalimi yra vis tik politika ar geopolitika, turint omenyje, kad artėjam prie Vilniaus viršūnių susitikimo su Lietuvos lyderyste šitame kontekste, kur Rytų kaimynės šalys turės pabaigti savo daugiavektorinę politiką ir pasirinkti arba Eurazijos sąjungą, arba ekonominę erdvę su ES“, - BNS pirmadienį sakė Rytų Europos studijų centro ekspertas L.Kasčiūnas.

Politologas Nerijus Maliukevičius mano, kad artėjant Rytų partnerystės susitikimui santykiai su Rusija gali dar labiau pablogėti.

Rusijos opozicija mano, jog Lietuva yra spaudžiama todėl, kad nesutinka nusileisti derybose su „Gazprom“, neatsiima 5 mlrd. litų dydžio ieškinio prieš „Gazprom“ Stokholmo arbitraže.

Prielaidą, kad Rusija Lietuvai kenkia dėl jos tarptautinės politikos, daro ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, ir pats premjeras. Tačiau Lietuva esą nesirengia imtis panašių priemonių, taip atsakydama Rusijai. A.Butkevičius situacijos kol kas nedramatizuoja. Esą nėra patvirtintų žinių, kad Rusija uždarė sienas lietuviškiems maisto produktams.

Nežino, kad valdžioje draugai?

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, dažnai važinėjantis į Maskvą, paklaustas, kodėl šiai partijai atėjus į valdžią Lietuvos ir Rusijos santykiai pradėjo blogėti, viską bandė nuleisti juokais. Jis spėjo, kad galbūt Rusijoje dar daug kas nežino, jog valdžia Lietuvoje jau pasikeitė.

Jam antrinęs „darbietis“ Vytautas Gapšys kaltino konservatorius, kurie esą tik rezgė intrigas ir viską darė, kad santykiai su Rusija tik blogėtų.

Aukštų pareigūnų į Rusiją Vyriausybė kol kas nesiunčia. Ten antradienį vyks tik žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna. Į Maskvą žada važiuoti ir pats V.Uspaskichas. Ten jis dalyvaus žemės ūkio produktų parodoje „Zolataja osen“.  

„Dabar važiuoja mašinos ir važiuos, tai ko čia kreipti dėmesį. Vežkit ir vežkit, bus suvalgyta, tuo labiau, kad Rusijos rinkoje mūsų produkcija užima mažiau nei 1 proc.“, - situacijos nedramatizavo V.Uspaskichas. 

Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius ragina Vyriausybę veikti aktyviau ir ieškoti pagalbos Briuselyje. Esą būtina konsoliduoti Europos Sąjungos institucijas ir įtikinti jas, kad ekonominis karas prieš bendrijai pirmininkaujančią Lietuvą yra karas prieš visą Europos Sąjungą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.