Valdantieji vienijasi prieš D.Grybauskaitę

Valdančiųjų partijų lyderiai svarsto galimybę kelti bendrą kandidatą kitais metais vyksiančiuose šalies vadovo rinkimuose prieš dabartinę prezidentę Dalią Grybauskaitę. Kairieji mano, kad toks žingsnis padėtų suvienyti balsus ir leistų lengviau įveikti D.Grybauskaitę.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 7, 2013, 2:43 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:57 AM

Apie tai valdantieji prabilo pirmadienį po valdančiųjų partijų lyderių pasitarimo. Tokią idėją pasiūlė partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas. Artimiausiu metu ji turėtų būti išsamiai apsvarstyta.

Socialdemokratų partijos vadovas Algirdas Butkevičius sako, kad partija yra apsisprendusi kelti savo kandidatą šalies vadovo rinkimuose, tačiau neprieštarautų, jei socialdemokratą paremtų Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“.

Darbo partijos tikrasis lyderis Viktoras Uspaskichas sako, kad tokia idėja yra neatmestina, tačiau reikia įvertinti, kas būtų bendras visų partijų kandidatas. Jis leidžia suprasti, kad partija griežtai nesilaikys sprendimo į prezidentus kelti Artūro Paulausko kandidatūrą.

V.Uspaskichas pripažįsta, kad sutelkus jėgas laimėti prieš D.Grybauskaitę būtų tikrai lengviau, nes sutelkus visus kairiųjų balsus jų būtų daugiau nei dešiniųjų rinkėjų balsų. Jis siūlo A.Butkevičiui „netempti laiko“ ir anksčiau pareikšti, ar rungsis dėl kėdės S.Daukanto aikštėje.  

Premjeras A.Butkevičius pirmadienį pakartojo, kad pagrindinė valdančioji partija savo kandidatą į šalies vadovo posto rengiasi įvardyti tik kitais metais. 

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas taip pat neatsako, ar galėtų būti bendras kandidatas. Kad jis galėtų dalyvauti rinkimuose, visų pirma reikia pakeisti šalies Konstituciją. Šis procesas Seime dar tik prasidėjęs.

„Šiandien iškėliau klausimą, kad valdančioji koalicinė taryba galėtų pradėti diskutuoti dėl bendro kandidato, tai yra, koalicija – bendras kandidatas. Jokiu būdu nekalbu apie pavardes. Bet, pavyzdžiui, jeigu A.Butkevičius kandidatuotų, aš būtinai jį palaikyčiau“, – sakė R. Paksas.

„Jeigu aš nebūčiau ministras pirmininkas, galbūt ir sutikčiau, bet šiuo metu aš negalvoju apie tai“, – paskubėjo pareikšti A.Butkevičius.  

„Tai yra bendras veikimas šalies labui ir politinių reikalų sprendimo labui, ir jei koalicija iškelia vieną kandidatą į prezidento postą, yra didesnė tikimybė, kad šitas kandidatas ir laimės. Labai natūralu ir suprantama“, – pridūrė R.Paksas. 

Manoma, kad savo kandidatą prezidento rinkimuose kels ir Lenkų rinkimų akcija. 

Prezidento rinkimai vyks kitų metų gegužės 11 dieną.

M.Romerio universiteto dėstytojas politologas Vytautas Dumbliauskas mano, kad siūlydamas ieškoti bendro kandidato į prezidento postą R.Paksas pripažįsta, kad jau nesitiki pats gerai pasirodyti rinkimuose.

"Kur dingo jo ambicijos? Juk jis sako, kad iš posto buvo pašalintas neteisėtai. Kodėl nenori grįžti? Matyt, supranta, kad neturi šansų patekti net į antrąjį rinkimų turą. Taip žlugtų jo kaip kankinio mitas", - kalbėjo politologas.

Jis visgi spėja, kad susitarti dėl vieningo kandidato keturioms partijoms bus sunku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.