Seimas apgynė P.Gražulį nuo teisėsaugos

Seimas nesutiko panaikinti Seimo nario Petro Gražulio, kuris šių metų vasarą siautėjo Vilniuje vykusiose homoseksualų eitynėse, teisinės neliečiamybės ir neleido suvaržyti jo laisvės. Tai neleis policijos pareigūnams toliau tirti Seimo nario veiksmų ir, esant reikalui, patraukti jį administracinėn atsakomybėn.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 8, 2013, 12:32 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:10 AM

Prokurorų prašymą palaikė 59 Seimo nariai. Tarp jų buvo ir P.Gražulis. Prieš balsavo 36, o 5 susilaikė. P.Gražulis būtų praradęs neliečiamybę, jei už tai būtų balsavę 71 Seimo narys. Seimas P.Gražulį apgynė jau antrą kartą. Jo teisti neleista ir po pirmųjų gėjų eitynių prieš kelerius metus. 

Pastarojo balsavimo metu viską nulėmė mažas Seimo narių aktyvumas. Iniciatyvą palaikė liberalai, konservatoriai ir socialdemokratai, tačiau pastarųjų gretos buvo išretėję. 

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos Seime seniūnas P.Gražulis galėjo būti teisiamas už policijos nurodymų nevykdymą, pareigūnų įžeidinėjimą. Jam grėsė piniginė bauda nuo 300 iki 500 litų arba areštas nuo 15 iki 30 parų.

Kadangi bausmėje numatytas areštas, imunitetą turintį parlamentarą patraukti administracinėn atsakomybėn reikia Seimo sutikimo.

Panaikinti Seimo nario P.Gražulio teisinę neliečiamybę parlamento paprašė Generalinė prokuratūra. Tuo tikslu buvo sudaryta speciali Seimo komisija. Ji nutarė patenkinti prokurorų prašymą.

Kolegos gynė ir peikė P.Gražulį

Vertindama Seimo nario ir policijos elgesį komisija nerado bendros nuomonės. Vieni Seimo nariai kaltino pareigūnus, kad jie viršijo savo įgaliojimus sulaikydami Seimo narį viešame renginyje. Tuo tarpu kiti piktinosi P.Gražulio elgesiu. Esą jis siekdamas dėmesio ir politinės reklamos sąmoningai provokavo pareigūnus - siekė būti sulaikytas, provokavo konfliktą ir drumstė viešąją tvarką.

Aistros Seime virė ir antradienį, kai buvo balsuojama dėl P.Gražulio teisinės neliečiamybės. „Tvarkiečiai“ manė, kad P.Gražulis buvo užsipultas neteisėtai, o policijos veiksmai ir pasisakymai buvo neadekvatūs situacijai. 

P.Gražulį remiantys Seimo nariai piktinosi, kad policija pažeidė Seimo nario teises, jį sulaikydami ir neleisdami dalyvauti viešame renginyje. 

Seimo narius ypač piktino faktas, kad P.Gražuliui buvo uždėti antrankiai. 

„Susidarė vaizdas, kad situacija - Seimo nario sulaikymas - buvo sumodeliuota iš anksto“, - pareiškė „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas. 

P.Gražulis Seime tvirtino, kad su gėjais jis kovoja ne dėl populiarumo, o asmeninių įsitikinimų. Jis paragino kolegas balsuoti už jo teisinės neliečiamybės panaikinimą, kad kova su gėjais ir policija persikeltų į teismą. 

„Jei paklaustumėte, kas labiausiai Lietuvoje laukia homoseksualų eitynių, vienareikšmiškai pasakysiu, kad tai – P.Gražulis“, - kolegą pašiepė liberalų lyderis Eligijus Masiulis. Jis piktinosi, kad šis Seimo narys įžeidinėja kitaip mąstančius ir besielgiančius žmones. 

Tuo tarpu konservatorius Jurgis Razma su ironija įtarinėjo, kad su policija iš anksto buvo susitarta sulaikyti P.Gražulį, kad jam tokiu būdu padarytų reklamą.  

Politikas kaltės nepripažįsta

Prokuratūros prašymą nagrinėjusi Seimo komisija išklausė sostinės policijos ir Generalinės prokuratūros atstovų parodymus, apklausė patį Seimo narį, peržiūrėjo jo sulaikymo vaizdo įrašą.

Policijos pateiktame vaizdo įraše matyti, kaip pareigūnai prasidedant homoseksualų eitynėms sustabdė Gedimino prospektu einantį P.Gražulį su palyda. Tarp jų įvyko nedidelis susistumdymas. Po to P.Gražulis bandė prasiveržti pro policininkų minią ir iškart buvo sutramdytas.

P.Gražulio šalininkai per gėjų eitynes susirinko Katedros aikštėje. Seimo narys buvo apsirengęs baltą chalatą, buvo užsidėjęs šalmą, turėjo purkštuvą, kuriuo ketino „dezinfekuoti“ Gedimino prospektą.

P.Gražulis komisijai tikino neketinęs drumsti viešosios tvarkos. Esą į homoseksualų eitynes jis atėjo per anksti. Kažkas pasiūlė išgerti kavos. Tada P.Gražulis su palyda patraukė Gedimino prospekto link.

Seimo narys pasakojo, kad kai priėjo policijos užtvarą, pareigūnai jo nepraleido, tačiau nepaaiškino, kodėl. Dėl to jis nutarė veržtis pro pareigūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.