Rusų išpeiktais lietuviškais sūreliais mėgavosi Europos Parlamentas

Specialiai lrytas.lt, Strasbūras

Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Oct 9, 2013, 5:06 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:58 AM

Europos Parlamento (EP) nariai solidarizuojasi su Lietuvos pieno gamintojais ir šiandien ragauja lietuviškus glaistytus varškės sūrelius.

Strasbūrą šįryt pasiekė 1000 glaistytų lietuviškų varškės sūrelių iš Lietuvos siunta. Lietuvos atstovai EP taip sugalvojo paremti Lietuvos pieno gamintojus, kurių produkcija nebeįleidžiama į Rusiją.

Parlamentarų padėjėjai ant įvairių skonių varškės sūrelių pakuočių klijavo lipdukus su šūkiais: „Lietuviški pieno produktai europiečiams nepavojingi“ ir „Sudėtyje yra pieno ir europietiško solidarumo“.

Po oficialių pietų su Senegalo prezidentu šokoladinio varškės sūrelio ragavo ir EP pirmininkas M.Schulzas.

Jais pirmininką pavaišinęs Lietuvos Užsienio reikalų viceministras Vytautas Leškevičius sakė, kad tai nedideli lietuviški saldėsiai su didele doze europietiško solidarumo.

Tad nieko nelaukęs M.Schulzas atsiplėšė pakuotę ir paragavo.

„Atrodo gerai, kvepia skaniai“, - apžiūrėjo EP pirmininkas. O paragavęs teatrališkai išsprogdino akis ir parodė nuo smaguriavimo iššokusį pilvą.

Tuo metu į plenarinių posėdžių salę besirenkančius kolegas lietuvišku saldumynu vaišino EP narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Panašu, kad vieniems kolegoms žinia apie Rusijos blokuojamą lietuvišką pieno produkciją vis dar buvo naujiena. Kiti teigė, kad Rusijos vyriausybei reikia daryti spaudimą.

„Tai vienintelis metodas, kurį jie supranta“, - teigė vienas EP narys iš Vokietijos.

EP narė iš Airijos Mairead McGuinness teigė visiškai palaikanti Lietuvą, mat ir airiai gamina daug pieno produktų.

„Jei šis Parlamentas yra svarbus, vadinasi, jis turi kalbėti ir spręsti šias problemas“, - sakė airė, o paragavusi sūrelio paprašė ir antro.

Kitas kolega teigė, kad Lietuva nebėra viena: „Dabar mes esame 28-ios šalys ir veiksime kartu.“

„Vakar apkalbėjome politinius ir ekonominius dalykus, o šiandieną tokia akcija, jeigu kas nors iš kolegų dar negirdėjo, atkreipsime dėmesį. Duodame pačiupinėti, kokių produktų Rusija neįsileidžia.

Iš karto reaguoja žmonės ir juokauja, kad Vladimirą Putiną reikia pasikviesti į plenarinę sesiją pakalbėti, o paskui neišleisti. Tai bus jam atsakas. Iš tikrųjų kolegos supranta ir niekas nesakė, kad nenori nieko girdėti“, - kolegų įspūdžiais dalijosi R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Lietuvos interesai bus ginami ES vardu

Pirmadienį Strasbūre prasidėjusioje EP plenarinėje sesijoje nutarta į darbotvarkę įtraukti klausimą žodžiu Europos Komisijai apie diskriminacinį Rusijos elgesį su Lietuvos vežėjais pasienyje.

Šis klausimas svarstytas antradienį. Rusijai taikant sugriežtintas patikros priemones Lietuvos vežėjams ir paskelbus apie kai kurių pieno produktų importo ribojimą, Europos Sąjungos (ES) prekybos komisaras Karelas de Guchtas pasiuntė žinią, kad su tokiais veiksmais nebus taikstomasi, o Lietuvos interesai bus ginami ES vardu.

Sugriežtintas kontrolės priemones Lietuvos vežėjams Rusija pradėjo taikyti rugsėjo 12 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.