Iš nužudytos trylikametės artimųjų pasityčiojo valstybė

Prieš pustrečių metų žiauriai nužudytos trylikametės šeima tikina, kad valstybė žudikų aukas ir jų artimuosius palieka likimo valiai.

Trylikametės žudikas ir jo artimieji su bausme nesutiko ir sprendimą apskundė Apeliaciam teismui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trylikametės žudikas ir jo artimieji su bausme nesutiko ir sprendimą apskundė Apeliaciam teismui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Geda Kumžienė

Oct 10, 2013, 10:03 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:51 AM

Ne tik netekties, bet ir skolų prislėgti žmonės kreipėsi pagalbos į valstybę ir gavo antausį. Teisingumo ministerija skelbiasi, kad yra įkūrusi specialų fondą, iš kurio gali kompensacijų tikėtis smurtinių nusikaltimų aukos.

Jauno vilniečio nužudytos ir išniekintos nepilnametės šeima tikėjosi, kad valstybė padės nors skolas, susidariusias po laidotuvių, grąžinti, nes iš žudiko šeimos jokios paramos nesitiki, praneša „Lietuvos ryto“ televizija.

Aukos šeima surinko visus dokumentus, kad laidotuvės ir kitos išlaidos atsiėjo beveik 20 tūkst. litų. O Teisingumo ministerijos fondas tragedijos prislėgtiems žmonėms pasiūlė 520 litų.

Prieš pustrečių metų Alytus atsisveikino su 13-mete, kurią išniekino, o vėliau nužudė vos metais vyresnis paauglys.

Auka su žudiku susipažino internete ir susitiko Vilniuje. Čia ir įvyko kraupus nusikaltimas. Teismas nepilnametį žudiką nuteisė didžiausia nepilnamečiams bausme – 10 metų kalėjimo.

Nužudytos mergaitės šeimai priteista 260 tūkst. litų neturtinės žalos ir dar 20 tūks. materialinės žalos.

Žudikas ir jo artimieji su tokia bausme nesutinka ir sprendimą apskundė Apeliaciam teismui. Bausmė esą per griežta, o tragedijos prislėgta šeima nori pasipelnyti.

Nužudytos mergaitės brolis Arūnas Noselis negali pamiršti žudiko motinos žodžių – teisme moteris išrėžė, kad aukos šeima mėgina pasipelnyti. Kartu žudiko motina pareiškė, kad ji neturės iš ko atlyginti žalos aukos šeimai. A.Noselis spėja, kad nepilnamečio motina iš anksto rengėsi teismo sprendimui ir turtą išskaidė taip, kad prieš Temidę atrodytų kaip nieko neturintis asmuo. Tuo tarpu pati įžeidinėjo nužudytosios artimuosius, kalbėdama apie jų „verslo planą“

Kol nepilnamečio žudiko byla sukasi teismuose, aukos šeima finansinės pagalbos kreipėsi į valstybę.

Mat pinigai laidotuvėms buvo skolinti. Teisingumo ministerija yra įkūrusi specialų fondą. Iš jo aukos ir jų artimieji gali tikėtis kompensacijų. Tačiau nužudytos nepilnametės artimieji sako – vietoj 20 tūkst. priteistos materalinės žalos valstybė pasiūlė kiek daugiau nei 500, o vietoj 260 tūkst. moralinės – vos 3 tūkstančius litų. Nelaimės ištikta šeima labai nusivylė.

Teisingumo ministerija teigia, kad Noselių šeimai bus išmokėtas tik avansas.

Fondas lauks Apeliacinio teismo sprendimo. Po jo nužudytos nepilnametės šeima gali dar kartą kreiptis į Teisingumo ministerijos fondą.

Tačiau pagalbos sulauks tik tada, jei įrodys, kad tikrai žudikas negali atlyginti žalos. Jeigu ir pavyks tai įrodyti, valstybės pagalba bus tokia, kad vargu ar pavyks grąžinti skolas.

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis sako, kad aukų artimiesiems lėšos skiriamos iš valstybės biudžeto, nuo kurių priklauso fondo dydis. „Fondas nėra kaupiamas kažkokiu kitu būdu, todėl ir mokama pagal galimybes. Šiemet lėšų teko imti net iš rezervų fondo, nes planuotų neužteko“, – dėsto ministras.

Kasmet aukoms ir jų artimiesiems iš specialaus fondo išmokama apie 2 mln. litų. Ministras sako, kad prašymų atlyginti žalą daugėja, todėl kitais metais planuojama fondą didinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.